Nasze nieMiśki ;-) - Skoda Octavia III
Kleju - 20-06-2014, 21:25
Autem zrobiłem już ponad 7000km od początku kwietnia i coś za szybko tych km przybywa
Pomalowałem znaczek na czarny mat:
Teraz muszę jeszcze poszukać jak się ściąga tą pseudo chromowaną ramkę i malnąć to w kolor nadwozia.
A ostatnio przeżyłem szok Zaparkowałem pod Lidl'em (nie pamiętam czy na czujniki, czy na "wyczucie"), wychodzę ze sklepu, patrzę a tam słupek (którego nie widziałem) za autem...
FUKS
rosomak1983 - 20-06-2014, 23:41
Pierwsze patrze, ładne i stylowe.... Ale 1,6 diesel Jak dla mnie nuda...
KowaliK - 21-06-2014, 00:02
Kleju napisał/a: |
Teraz muszę jeszcze poszukać jak się ściąga tą pseudo chromowaną ramkę i malnąć to w kolor nadwozia. |
Obawiam się, że będziesz musiał zrzucić zderzak żeby się do tego dostać. Ostatnio robiłem podchody do dwóch świeżych aut i w każdym trzeba ściągać zderzak. Może dobrze wszystko zamaskować dookoła i plastidipem psiknąć? Albo okleić folią (podobno bez ściągania da się okleić) - folia jest podobno wytrzymalsza na odpryski od wszystkich innych szprejów. Bo szprejem, żeby to miało ręce i nogi, to trzeba bawić sie w podkład + lakier + klar. Wtedy podobno nie odpryskuje.
Kleju - 21-06-2014, 10:13
rosomak1983 napisał/a: | ...Ale 1,6 diesel Jak dla mnie nuda... |
Masz racje, jak dla Ciebie Czasem człowiek dojrzewa, chce jeździć czymś nowszym, bezpieczniejszym, komfortowym. Więc pierrdylion koni nie jest potrzebny. Jak chcę sobie podnieść poziom adrenaliny to biorę colta na tor i tam się wyszaleje. A nie octavią w dieslu na drodze...
Kowalik myślałem też o plastdipie, nie chcę tego psikać zwykłym sprejem. Jak już, chcę dorobić farbę, wymontować tą ramkę i pomalować wg zasad lakiernictwa Żeby właśnie nie było odprysków itd. Na alledrogo była kiedyś sama ramka do sprzedania, na zdjęciach były z tyłu zaczepy... Ale nie wiadomo czy to nie jest jednorazowe Założyć i zapomnieć a nie demontować
rosomak1983 - 21-06-2014, 13:36
Kleju napisał/a: | Masz racje, jak dla Ciebie Czasem człowiek dojrzewa, chce jeździć czymś nowszym, bezpieczniejszym, komfortowym. |
To nie jest dojrzewanie tylko przekwitanie
drexvs - 21-06-2014, 13:48
Kleju napisał/a: | rosomak1983 napisał/a: | ...Ale 1,6 diesel Jak dla mnie nuda... |
Jak chcę sobie podnieść poziom adrenaliny to biorę colta na tor i tam się wyszaleje. A nie octavią w dieslu na drodze...
|
Dlaczego na drodze nie mają takiego pojęcia ? Tylko piłują, pałują i katują te DIESLE jak by to śliniki wyczynowe były.. Aż niekiedy jest żal tych samochodów jak sie patrzy na co nie które ich poszanowanie.
Kleju - 30-07-2014, 22:40
Kilometry uciekają, w piątek auto idzie na pierwszy przegląd i wymianę oleju, na liczniku już ponad 29000km ale to diesel, ma jeździć
Realizuję dalej plan wizualny, kupiłem czarną ramkę, żeby tą brzydką plastikową wymienić na inną plastikową lakierowaną
Wcześniej się w necie naczytałem o jej wymianie. A to, że trzeba zderzak ściągnąć, a to, że tylko w serwisie za 250zł wymienią itd. Aż w końcu trafiłem na jakiś wpis, że koleś sam to wymienił Więc mając jakieś zdolności manualne i płaski śrubokręt, zabrałem się za robotę Po około 40 minutach, paru wiązankach typu, jak to polak np uderzy się w mały palec u nogi, wiadomo co mówi Odczepiłem w końcu starą ramkę...
Ręce posiniaczone, podrapane ale to nic w porównaniu z momentem który miał nastać czyli:
Jest teraz czarnuch, żadnych psudo chromów, listewek itd.
Na razie wsio, chyba jeszcze tylko usunę z tyłu napisy i znaczek w czarny kolor pójdzie
fj_mike - 30-07-2014, 22:46
Kleju napisał/a: | Jest teraz czarnuch, żadnych psudo chromów, listewek itd.
|
BeNeK - 30-07-2014, 22:53
Pierwsza wymiana oleju przy 30kkm ?
W Koncernie PSA niby jest tak samo ale nie ryzykował bym , olej nie jest mega drogi więc ...
A co u Cyborga ?
Rafal_Szczecin - 31-07-2014, 09:46
Kleju napisał/a: | Jest teraz czarnuch, żadnych psudo chromów, listewek itd.
|
jest bardzo dobrze !
Kleju - 31-07-2014, 15:32
Dzięki Panowie
BeNeK napisał/a: | Pierwsza wymiana oleju przy 30kkm ?
W Koncernie PSA niby jest tak samo ale nie ryzykował bym , olej nie jest mega drogi więc ... |
Tak dokładnie, przy 30tyś km. Ryzykować? Hmm auto jest na gwarancji, to jest zalecenie producenta, więc co ja się będę wtrącał Może jak się okres gwarancji skończy, to będę częściej wymieniał olej, a teraz po co sobie robić dodatkowe koszty Poza tym 90% jazdy, to u mnie trasa.
BeNeK napisał/a: | A co u Cyborga ? |
Kurde muszę go w końcu przytargać do siebie do domu... Bo dalej u wujka w stodole stoi... A 17 sierpnia jadę na tor...
JCH - 31-07-2014, 16:06
Kleju napisał/a: | Tak dokładnie, przy 30tyś km. Ryzykować? Hmm auto jest na gwarancji, to jest zalecenie producenta, więc co ja się będę wtrącał Może jak się okres gwarancji skończy, to będę częściej wymieniał olej, a teraz po co sobie robić dodatkowe koszty | Nie chcesz się wtrącać? A to Twoje auto czy producenta
Potem to już będzie "po zawodach"
A ASO się ucieszy jak przyjedziesz po gwarancji naprawiać coś, bo się okaże, że silnik pracował na wodnistej zupie zamiast na tłustej śmietanie
Tomek - 01-08-2014, 10:05
Kleju napisał/a: |
Tak dokładnie, przy 30tyś km. Ryzykować? Hmm auto jest na gwarancji, to jest zalecenie producenta, więc co ja się będę wtrącał Może jak się okres gwarancji skończy, to będę częściej wymieniał olej, a teraz po co sobie robić dodatkowe koszty |
hmm
gorzej jak skutki "zaleceń producenta" dadzą o sobie znać po gwarancji
tresorex - 01-08-2014, 14:54
SKoda? ale faktycznie jako dupowóz to spoko
Z czarnym grillem wygląda całkiem spoko
Kapelusz dostałeś w pakiecie do auta??
Kleju - 01-08-2014, 21:42
tresorex napisał/a: | Kapelusz dostałeś w pakiecie do auta?? |
Tylko do Skody Fabii dokładali kapelusz, do swojej skody dostałem firmowe wino
JCH napisał/a: | A to Twoje auto czy producenta |
Podobno moje W colcie wymieniam co 5-6tyś km, w oplu co 15tyś, w skodzie co 30tyś, jakiś schemat zachowany Poza tym wiadomo jak jest teraz z trwałością nowych aut... Przejedzie +-150tyś km i coś się dzieje... Auta są postarzane na etapie projektowania, mają przejechać ileś tam km i serwis/remont etc...
Jeśli planuję auto mieć jakieś 3-4 lata, to słabo mi się opłaca płacić kilka stów rocznie więcej za wymianę częstszą oleju. Nie chcę wnikać i analizować czy robiąc te 30tyś km, czy 15tyś i wymiana oleju na coś wpłynie czy nie. Jak napisałem wcześniej w colcie zmieniam co 5tyś km, ale on jest "trochę" inaczej użytkowany, niż ten czeski gnojopijca
|
|
|