To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Skoda Octavia III

Kleju - 20-06-2014, 21:25

Autem zrobiłem już ponad 7000km od początku kwietnia i coś za szybko tych km przybywa :D
Pomalowałem znaczek na czarny mat:

Teraz muszę jeszcze poszukać jak się ściąga tą pseudo chromowaną ramkę i malnąć to w kolor nadwozia.

A ostatnio przeżyłem szok :mrgreen: Zaparkowałem pod Lidl'em (nie pamiętam czy na czujniki, czy na "wyczucie"), wychodzę ze sklepu, patrzę a tam słupek (którego nie widziałem) za autem...

FUKS 8)

rosomak1983 - 20-06-2014, 23:41

Pierwsze patrze, ładne i stylowe.... Ale 1,6 diesel :shock: :roll: :roll: :roll: Jak dla mnie nuda...
KowaliK - 21-06-2014, 00:02

Kleju napisał/a:

Teraz muszę jeszcze poszukać jak się ściąga tą pseudo chromowaną ramkę i malnąć to w kolor nadwozia.

Obawiam się, że będziesz musiał zrzucić zderzak żeby się do tego dostać. :-X Ostatnio robiłem podchody do dwóch świeżych aut i w każdym trzeba ściągać zderzak. :? Może dobrze wszystko zamaskować dookoła i plastidipem psiknąć? Albo okleić folią (podobno bez ściągania da się okleić) - folia jest podobno wytrzymalsza na odpryski od wszystkich innych szprejów. Bo szprejem, żeby to miało ręce i nogi, to trzeba bawić sie w podkład + lakier + klar. Wtedy podobno nie odpryskuje. :wink:

Kleju - 21-06-2014, 10:13

rosomak1983 napisał/a:
...Ale 1,6 diesel :shock: :roll: :roll: :roll: Jak dla mnie nuda...

Masz racje, jak dla Ciebie :P Czasem człowiek dojrzewa, chce jeździć czymś nowszym, bezpieczniejszym, komfortowym. Więc pierrdylion koni nie jest potrzebny. Jak chcę sobie podnieść poziom adrenaliny to biorę colta na tor i tam się wyszaleje. A nie octavią w dieslu na drodze...

Kowalik myślałem też o plastdipie, nie chcę tego psikać zwykłym sprejem. Jak już, chcę dorobić farbę, wymontować tą ramkę i pomalować wg zasad lakiernictwa :mrgreen: Żeby właśnie nie było odprysków itd. Na alledrogo była kiedyś sama ramka do sprzedania, na zdjęciach były z tyłu zaczepy... Ale nie wiadomo czy to nie jest jednorazowe ;) Założyć i zapomnieć a nie demontować :D

rosomak1983 - 21-06-2014, 13:36

Kleju napisał/a:
Masz racje, jak dla Ciebie :P Czasem człowiek dojrzewa, chce jeździć czymś nowszym, bezpieczniejszym, komfortowym.

To nie jest dojrzewanie tylko przekwitanie :P :P :P

drexvs - 21-06-2014, 13:48

Kleju napisał/a:
rosomak1983 napisał/a:
...Ale 1,6 diesel :shock: :roll: :roll: :roll: Jak dla mnie nuda...

Jak chcę sobie podnieść poziom adrenaliny to biorę colta na tor i tam się wyszaleje. A nie octavią w dieslu na drodze...

Dlaczego na drodze nie mają takiego pojęcia ? Tylko piłują, pałują i katują te DIESLE jak by to śliniki wyczynowe były.. Aż niekiedy jest żal tych samochodów jak sie patrzy na co nie które ich poszanowanie.

Kleju - 30-07-2014, 22:40

Kilometry uciekają, w piątek auto idzie na pierwszy przegląd i wymianę oleju, na liczniku już ponad 29000km :evil: ale to diesel, ma jeździć :D

Realizuję dalej plan wizualny, kupiłem czarną ramkę, żeby tą brzydką plastikową wymienić na inną plastikową lakierowaną 8)

Wcześniej się w necie naczytałem o jej wymianie. A to, że trzeba zderzak ściągnąć, a to, że tylko w serwisie za 250zł wymienią itd. Aż w końcu trafiłem na jakiś wpis, że koleś sam to wymienił :P Więc mając jakieś zdolności manualne i płaski śrubokręt, zabrałem się za robotę :mrgreen: Po około 40 minutach, paru wiązankach typu, jak to polak np uderzy się w mały palec u nogi, wiadomo co mówi :biggrin: Odczepiłem w końcu starą ramkę...

Ręce posiniaczone, podrapane ale to nic w porównaniu z momentem który miał nastać :twisted: czyli:

Jest teraz czarnuch, żadnych psudo chromów, listewek itd.

Na razie wsio, chyba jeszcze tylko usunę z tyłu napisy i znaczek w czarny kolor pójdzie ;)

fj_mike - 30-07-2014, 22:46

Kleju napisał/a:

:thumbright:

BeNeK - 30-07-2014, 22:53

Pierwsza wymiana oleju przy 30kkm ?
W Koncernie PSA niby jest tak samo ale nie ryzykował bym , olej nie jest mega drogi więc ...
A co u Cyborga ? :)

Rafal_Szczecin - 31-07-2014, 09:46

Kleju napisał/a:

jest bardzo dobrze !

Kleju - 31-07-2014, 15:32

Dzięki Panowie 8)

BeNeK napisał/a:
Pierwsza wymiana oleju przy 30kkm ?
W Koncernie PSA niby jest tak samo ale nie ryzykował bym , olej nie jest mega drogi więc ...

Tak dokładnie, przy 30tyś km. Ryzykować? Hmm auto jest na gwarancji, to jest zalecenie producenta, więc co ja się będę wtrącał :mrgreen: Może jak się okres gwarancji skończy, to będę częściej wymieniał olej, a teraz po co sobie robić dodatkowe koszty :wink: Poza tym 90% jazdy, to u mnie trasa.

BeNeK napisał/a:
A co u Cyborga ?

Kurde muszę go w końcu przytargać do siebie do domu... Bo dalej u wujka w stodole stoi... A 17 sierpnia jadę na tor...

JCH - 31-07-2014, 16:06

Kleju napisał/a:
Tak dokładnie, przy 30tyś km. Ryzykować? Hmm auto jest na gwarancji, to jest zalecenie producenta, więc co ja się będę wtrącał :mrgreen: Może jak się okres gwarancji skończy, to będę częściej wymieniał olej, a teraz po co sobie robić dodatkowe koszty :wink:
Nie chcesz się wtrącać? A to Twoje auto czy producenta :?:
Potem to już będzie "po zawodach" :)
A ASO się ucieszy jak przyjedziesz po gwarancji naprawiać coś, bo się okaże, że silnik pracował na wodnistej zupie zamiast na tłustej śmietanie ;)

Tomek - 01-08-2014, 10:05

Kleju napisał/a:

Tak dokładnie, przy 30tyś km. Ryzykować? Hmm auto jest na gwarancji, to jest zalecenie producenta, więc co ja się będę wtrącał :mrgreen: Może jak się okres gwarancji skończy, to będę częściej wymieniał olej, a teraz po co sobie robić dodatkowe koszty

hmm
gorzej jak skutki "zaleceń producenta" dadzą o sobie znać po gwarancji

tresorex - 01-08-2014, 14:54

SKoda? :shock: ale faktycznie jako dupowóz to spoko 8)

Z czarnym grillem wygląda całkiem spoko :)

Kapelusz dostałeś w pakiecie do auta?? :mrgreen:

Kleju - 01-08-2014, 21:42

tresorex napisał/a:
Kapelusz dostałeś w pakiecie do auta??

Tylko do Skody Fabii dokładali kapelusz, do swojej skody dostałem firmowe wino :lol:

JCH napisał/a:
A to Twoje auto czy producenta

Podobno moje ;) W colcie wymieniam co 5-6tyś km, w oplu co 15tyś, w skodzie co 30tyś, jakiś schemat zachowany :wink: Poza tym wiadomo jak jest teraz z trwałością nowych aut... Przejedzie +-150tyś km i coś się dzieje... Auta są postarzane na etapie projektowania, mają przejechać ileś tam km i serwis/remont etc...
Jeśli planuję auto mieć jakieś 3-4 lata, to słabo mi się opłaca płacić kilka stów rocznie więcej za wymianę częstszą oleju. Nie chcę wnikać i analizować czy robiąc te 30tyś km, czy 15tyś i wymiana oleju na coś wpłynie czy nie. Jak napisałem wcześniej w colcie zmieniam co 5tyś km, ale on jest "trochę" inaczej użytkowany, niż ten czeski gnojopijca :mrgreen: