Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Carisma, problem
plecho1 - 07-05-2014, 15:42
Można też taki czujnik próbować naprawić, najczęściej problemy stwarzają zimne luty. Na forum jest nawet o tym temat tylko gdzieś w dziale o Galantach. Dla dokładniejszej diagnozy po wymiane tego czujnika warto by było podłączyć auto pod Evoscan dla sprawdzenia poprawności działania podzespołów wymienionych wcześniej.
djpatrix - 07-05-2014, 17:06
evoscan? podobno tych starych carism nie da się podpinać pod diagnostyke, tak wyczytałem gdzieś.
Sam już pewnie nie będe umiałsprawdzić tego rozrządu, próbowałęm też to namierzyć ale zaczeło padać i sie zwinąłem do domu.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583 o to chodzi chyba, tak?
[ Dodano: 07-05-2014, 18:35 ]
zrobiłem wedle tego poradnika, samochód w sumie jeździ. ALE
na benzynie szarpie (wczesniej tez szarpał na biegach 1-3 czy tam 1-2)
na lpg strzela (chyba nie powinienem ani ja ani ten mechanik dotykac tych pokretelek na parowniku.
No i strasznie sie grzeje, ale to juz bylo wczesniej. nadal są przerwy w pracy silnika, ale już nie koncza sie sumarycznie gaśnięciem i unieruchomieniem samochodu, zaraz zobacze czy nie nałapał jakichś błędów
[ Dodano: 07-05-2014, 18:35 ]
zrobiłem wedle tego poradnika, samochód w sumie jeździ. ALE
na benzynie szarpie (wczesniej tez szarpał na biegach 1-3 czy tam 1-2)
na lpg strzela (chyba nie powinienem ani ja ani ten mechanik dotykac tych pokretelek na parowniku.
No i strasznie sie grzeje, ale to juz bylo wczesniej. nadal są przerwy w pracy silnika, ale już nie koncza sie sumarycznie gaśnięciem i unieruchomieniem samochodu, zaraz zobacze czy nie nałapał jakichś błędów
eve1988 - 07-05-2014, 18:58
to teraz sprawdz stan przewodów wysokiego napiecie oraz cewki i swiece skoro mowisz ze szarpie i strzela. a jak piszesz ze poprzedni wlasciciel go zaniedbal to moga byc w oplakanym stanie
[ Dodano: 07-05-2014, 19:06 ]
ps. od strzalow na gazie to juz masz pewnie przeplywke dawno rozwalona, co potwierdzaja te bledy.
djpatrix - 07-05-2014, 19:32
zapomnialem sprawdzic jak dziala bez przeplywomierza w sumie, ale samochod poraz pierwszy od paru tygodni dojechal do stacji pkp, jest progress
ale wracajac, na gazie strzela raczej dlatego ze robilem jakies smieszne kombinacje z tym pokretelkiem po boku parownika, ktos sie orientuje ile taka regulacja kosztuje? cewki sa zamienione, co prawda na uzywane ale wygladaly wporzadku. swiece figuruja na liscie najblizszych zakupow, jutro jak wroce to ogarne jak dziala bez przeplywomierza. i zapewne zasypie Was sterta nowosci i kolejnych problemow dzieki Wam za dzisiaj
eve1988 - 07-05-2014, 19:46
regulacja nie powinna byc droga ale zalezy jaka instalacja ale podejzewam ze II-III generacja.
do przeplywomierza mozna zajzec nawet wzrokowo czy nie jest polamany "plaster miodu" i czy 2 czujniki nie sa urwane.
[ Dodano: 07-05-2014, 19:58 ]
rada na przyszlosc.
najpierw forum ----> potem mechanik sporo nerwow i kasy mozna zaoszczedzic
plecho1 - 07-05-2014, 20:18
Evoscan wraz z kablem Vag KKL ze zmostkowanymi pinami 1 i 4 będzie u Ciebie działał, wszystko co i jak znajdziesz w tym temacie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
djpatrix - 07-05-2014, 22:24
ok, trzeba będzie sobie taki kabelek sprawić.
mam małęgo newsa - jak przepływomierz jestr podłączony to obroty jałowe silnika mam w okolicach 2-2.5 tys (juz nie pamietam), bez na jałowym ma za niskie i gaśnie.
na lpg juz nie testuje i nie jeżdżę bo ktoś pomysli że wojna sie zaczęła albo coś...
plecho1 - 07-05-2014, 22:33
Masz racje, najpierw ogarnij benzynę i dopiero jak naprawisz auto to bierz się za LPG. Często drobne i niezauważalne na benzynie niedomagania bywają bardzo dokuczliwe na LPG.
|
|
|