Forum ogólne - Autko kompatkowe do 5 tys
sampler - 12-05-2014, 10:57
Cewka została wymieniona przez poprzedniego właściciela (w zasadzie cała listwa bo tak to tam jest zrobione).
O pedale czytałem ponoc pomaga wyczyszczenie potencjometru a jak nie to wymiana potencjometru.
O kratce też wiem
A akustyczne efekty z klimatyzacji to normalka ?
cns80 - 12-05-2014, 13:33
sampler napisał/a: | Cewka została wymieniona przez poprzedniego właściciela (w zasadzie cała listwa bo tak to tam jest zrobione). | Nic nie szkodzi. Ty też wymienisz. Może nawet nie raz
sampler - 12-05-2014, 14:49
Jak padnie w trasie da rade jechac np na 3 cylindrach? Czy trzeba wozic w bagazniku na wymiane
plecho1 - 12-05-2014, 15:07
A może podobnie jak przy LPG aby cewki za szybko nie padły wystarczy odrobinę zmniejszyć przerwę po między elektrodami świec.
cns80 - 12-05-2014, 15:13
sampler napisał/a: | Jak padnie w trasie da rade jechac np na 3 cylindrach? Czy trzeba wozic w bagazniku na wymiane | Da radę. One nie padają tak na amen tylko jak padnie to delikatnie poszarpuje i można kilka tysięcy jeszcze przejechać.
plecho1 napisał/a: | A może podobnie jak przy LPG aby cewki za szybko nie padły wystarczy odrobinę zmniejszyć przerwę po między elektrodami świec. | Nie pomaga a wręcz szkodzi. Zużycie paliwa rośnie i lambda szybciej pada. Jest ryzyko spalania stukowego jak przesadzisz.
plecho1 - 12-05-2014, 15:27
Myślałem o jakichś 10 - 20% co raczej nie powinno przenieść negatywnych skutków jeśli oryginalnie przerwa była ustawiona na 1 - 1.1mm.
sampler - 12-05-2014, 20:30
Dzisiaj trochę podziałalem przy zakupie i:
- pilot już działa wystarczyło go na nowo wprogramować
- pedał jest na linkę i trzeba będzie przesmarować oś na której jest mocowany bo nie chodzi płynnie
cns80 - 13-05-2014, 07:39
Cytat: | Myślałem o jakichś 10 - 20% co raczej nie powinno przenieść negatywnych skutków jeśli oryginalnie przerwa była ustawiona na 1 - 1.1mm. | Być może nie. Tylko tam ECU ma bardzo małą możliwość korekty wyprzedzenia zapłonu i trzeba na to uważać. W pierwszych rocznikach gdzie ECU pochodziło jeszcze z AX/BX w ogóle nie było takiej możliwości i jedyne co ono potrafiło to zmieniać dawkę paliwa.
sampler napisał/a: | pedał jest na linkę i trzeba będzie przesmarować oś na której jest mocowany bo nie chodzi płynnie | Częsta przypadłość i smarowanie nie zawsze pomaga. Czasem to wina pancerza linki i wtedy trzeba to zrobić sposobem motocyklowym
Co do klimy to ja tylko słyszałem sprzęgiełko kompresora, ale czynnika nie słyszałem
Najbardziej w tym samochodzie denerwowało mnie umiejscowienie pedałów. Są tak blisko siebie że wielokrotnie pocałowałem kierownicę wciskając sprzęgło
sampler - 13-05-2014, 08:08
Moze to kwestia butów. Przy pedale sprzegła denerwuje mnie ze można czupkiem buta dotknąć jakiejs sprężyny przy wcisnięciu.
|
|
|