[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Smród spod auta/silnika?
bialyjayz - 12-05-2014, 15:18
swinks_UK napisał/a: | A co do nieszczelności wydechu i spalin w kabinie w trakcie jazdy... bezpieczeństwo się kłania. Łykanie sporych ilości CO, NOx oraz SOx jeszcze nikomu nie wyszło na zdrowie.
|
moje auto to nie konserwa, raczej zaczadzenie czy tam zatrucie związkami mi nie grozi
swinks_UK napisał/a: | Co do smrodu zgniłych jaj... jeśli faktycznie to ze spalin (układu wydechowego) i przy dużym obciążeniu silnika, to stawiałbym na oszukane paliwo, chrzczone dużą ilością związków opartych na siarce. Kiedyś stara Pb78 miała sporo siary w składzie. |
paliwko tankuję zawsze na SHELL i zawsze nitro+ czyli niby z wyższej półki to samo ma się do gazu tylko i wyłącznie shell-niewiem ile w tym prawdy ale gdzieś coś kiedyś ktoś...że to paliwa z niemiec
tomek84 napisał/a: | przy tym spalaniu LPG to raczej nie idzie na bogato |
słuszna uwaga, za mało mi gazu spala, żeby było za bogato
tomek84 napisał/a: | tylko ta emisja, (jeśli padł ten kat pod autem) |
okaże się w lipcu na przeglądzie
zarow - 14-05-2014, 22:41
Kolego u mnie była pęknięta osłona przegubu wewnętrznego.., smar pryskał po tłumniku ., wręcz się kopcił.., możesz i to sprawdzić.
keleron - 15-05-2014, 16:00
zarow napisał/a: | Kolego u mnie była pęknięta osłona przegubu wewnętrznego.., smar pryskał po tłumniku ., wręcz się kopcił.., możesz i to sprawdzić. |
U mnie też taka sytuacja miała miejsce....zajrzyj za silnik od strony grodzi i poświeć latarką na osłony przegubów
bialyjayz - 15-05-2014, 19:29
dobra Wielkie dzięki Panowie za liczne podpowiedzi
każdą z opcji sprawdzę na kanale lada dzień
komarsnk - 27-06-2014, 23:37
To ja mam pytanie: który kat najszybciej pada przy przegrzaniach? Te prekaty w kolektorach czy ten główny-ostatni?
Bo mam wyregulowaną instalkę na cacy ale gość nie może dojść dlaczego pod czerwonym polem idzie zawsze na bogato, na Pb również. Sondy odpadają bo wszystko leci w pętli otwartej. A śmierdzi ostro zgniłymi jajami Podejrzewa kończącego się kata i tym samym lekko przytkany wydech... Jakie mogą być jeszcze przyczyny bogatej mieszanki na wysokich obrotach?
swinks_UK - 28-06-2014, 00:03
komarsnk napisał/a: |
Bo mam wyregulowaną instalkę na cacy ale gość nie może dojść dlaczego pod czerwonym polem idzie zawsze na bogato, na Pb również.
Jakie mogą być jeszcze przyczyny bogatej mieszanki na wysokich obrotach? |
Fabyczne ustawienia map w ecu.
Na pełnym obciącżeniu afr spada do 10:2.
plecho1 - 28-06-2014, 05:41
Trochę dziwne że gazownik nie wie takich rzeczy.
swinks_UK - 28-06-2014, 13:42
plecho1 napisał/a: | Trochę dziwne że gazownik nie wie takich rzeczy. |
Dziwne, ale nie koniecznie.
Jeśli większość instalacji kładł do popularnych 4 garowych rzędówek, to tam afr przy pełnym obciążeniu może być w okolicy 12.5:1 a nawet 13.5:1. Np. turbo i wysilony 4G63T w Evo spokojnie zniesie jeszcze 12.7:1 jak dobrze wystrojony.
Po prostu Mitsi w 6A13 tak poukładało mapy bo sam silnik im średnio wyszedł i trzeba podlewać paliwem by nie było stuków albo detonacji.
komarsnk - 28-06-2014, 14:08
plecho1 napisał/a: | Trochę dziwne że gazownik nie wie takich rzeczy. |
Nie wiem bo każdy silnik jest inny. A własnie tak podejrzewał, że to może być jego "uroda", że przelewa przy obciążeniu... W każdym razie dzięki swinks_UK - przekażę mu to i powinien spać spokojniej bo wczoraj nie dawało to gościowi spokoju
[ Dodano: 13-06-2016, 16:37 ]
Kurcze - czy ktoś tak dalej ma taki smród brzy butowaniu? U mnie teraz im cieplejszy dzień tym bardziej śmierdzi Katy były zmieniane bo było podejrzenie przytkania - to samo. W zimie ten objaw występował bardzo sporadycznie, ale może dlatego, że nie jeździłem z otwartym dachem
Przy szybkiej jeździe śmierdzi - zapach ostry, trochę zgniły. Nie jest to smród sprzęgła ani hamulców.
Czy przy takiej jeździe może śmierdzieć skrzynia? Czy tam przy pełnym sprzężeniu ma co śmierdzieć? nie mam objawów "ślizgania" sprzęgła, bardziej podejrzewam wydech. Tylko czy byłoby czuć w środku przy takiej prędkości?
Marcino - 14-06-2016, 11:52
A może to olej cieknie z pokrywy i smaży się na tylnym klektorze?
komarsnk - 14-06-2016, 22:33
Marcino napisał/a: | A może to olej cieknie z pokrywy i smaży się na tylnym klektorze? |
Niee To jest zdecydowanie inny zapach Ten olejowy miałem w zeszłym roku i wiem jak śmierdzi
deejay - 14-06-2016, 22:38
komarsnk napisał/a: | trochę zgniły |
Taki zapach ma mocno rozgrzany katalizator ....
komarsnk - 15-06-2016, 00:50
deejay napisał/a: | komarsnk napisał/a: | trochę zgniły |
Taki zapach ma mocno rozgrzany katalizator .... |
Na to wygląda, a dokładnie niedopalone w cylindrze paliwo jak się spala na kacie to tak śmierdzi. Przez to wkład się własnie topi. I teraz: sondy były zmieniane, katy były zmieniane a dalej przelewa... Czy tylko u mnie i u bialyjayz??
telewizoor - 15-06-2016, 07:10
U mnie jest to samo...
Marcino - 15-06-2016, 08:10
Wiem o jaki zapach chodzi, miałem to w 307 jak miałem problemy z LPG...
|
|
|