[92-96]Colt CA0 - [CA5A 1.8] WOLNE OBROTY
Anonymous - 27-04-2007, 10:27
odswieze temat poniewaz, nie wiem jak ale wkoncu mialem juz spokoj z obrotami byly wrecz idealne ! Az tu 2-3 dni temu odpialem akumulator i po ponownym podpieciu obrotu znowu na okolo 3 tys, po czym odpinalem i podpinalem kilka razy i albo sa na 3 tys albo faluja juz naprawde nie wiem co mam robic a tak juz lubialem to autko i tu znow problemy z tymi jeb... obrotami !!! POMOZCIE PROSZE !!!
Hugo - 27-04-2007, 11:00
Przecież to normalne! Odpiąłeś akumulator i zresetowało się ECU. Takich rzeczy nie wiesz. Teraz zrób tak: odłącz klemę ujemną od akumulatora, poczekaj 1-2 minut, załóż ją, wyłącz wszystkie odbiorniki prądu w aucie (dmuchawę, radio, ogrzewanie szyby itp.), odpal auto i zostaw na wolnych obrotach do czasu aż włączy się wentylator chłodnicy. Jak się wyłączy to zgaś silnik i po chwili znów odpal. Wtedy obroty powinny być już OK.
Anonymous - 27-04-2007, 12:18
Hugo: wiem o takim czyms I robilem to nawet kilka razy teraz udało mi się jakims cudem zejsc do obrotow na poziomie 1,5 tys bede to robil jeszcze kilka razy i moze uda mi sie zejsc do normalnych obrotów, wlasnie takim sposobem udało mi się to ostatnio
Hugo - 27-04-2007, 12:44
pawcio777 napisał/a: | robilem to nawet kilka razy teraz udało mi się jakims cudem zejsc do obrotow na poziomie 1,5 tys bede to robil jeszcze kilka razy i moze uda mi sie zejsc do normalnych obrotów, wlasnie takim sposobem udało mi się to ostatnio | Rozumiem, że to się działo w Colcie GTi, ale w moim miałem ten sam problem. Obroty 1,5 tyś. i skończyła mi się możliwość dalszego wkręcenia śrubki głównej na przepustnicy . Tak jeździłem, aż w końcu zebrałem się w sobie i nasmarowałem silniczek krokowy. Nic nie pomogło. Ostatnią rzeczą jaką w tej sprawie zrobiłem to kilkakrotnie zdjąłem i założyłem wtyczkę przepływomierza. Po tym niby nie było zmian, a po 2 dniach obroty zeszły na 900 i jest prawie OK (prawie, bo tylko na zimnym silniku przygasa).
Anonymous - 27-04-2007, 12:49
Tak to sie dzieje w GTI, a tak mi sie zaczeło po czyszczeniu przepustnicy, srubke rowniez mam wkreconą a ostatnio mi pomoglo właśnie po kilkunastokrotnym odpinaniu acu (resecie ecu), silniczek krokowy tez czyscilem, w takim razie bede oprocz odpinania acu bawil sie jeszcze "w wtyczke od przeplywki" mysle ze pomoze skoro raz kiedys juz pomoglo
Hugo - 27-04-2007, 13:04
pawcio777 napisał/a: | tak mi sie zaczeło po czyszczeniu przepustnicy | Mnie również. pawcio777 napisał/a: | bede oprocz odpinania acu bawil sie jeszcze "w wtyczke od przeplywki" mysle ze pomoze skoro raz kiedys juz pomoglo | Właściwie to mógł być zwykły zbieg okoliczności, bo przez zdejmowanie tej wtyczki powinno tylko głupieć ECU, ale ja przypisuję temu koniec problemów
Anonymous - 27-04-2007, 13:07
Bede sie bawil popołudniu i zobaczymy czy cos pomoze
|
|
|