Outlander II Ogólne - Outlander II - ciężki bagaż
borsak1 - 14-05-2014, 09:46
cns80 napisał/a: | borsak1, może przewidywanie Cię przerasta więc wyręczę Cię | nie wiem po co te złośliwości.
cns80 napisał/a: | Woziłem wiele rzeczy różnymi samochodami, ale zawsze dbałem o bezpieczeństwo | cieszy mnie to, co nie znaczy ze kolega z pytania nie zadba. cns80 napisał/a: | przechyliła że folia puściła i 3 cegły wybiły szybę i wpadły z części ładunkowej do kabiny w transicie. | wiesz co to chyba koło 40 km/h przynajmniej miałeś.
A teraz moja złośliwość jak widać w myśleniu też Cię trzeba wyręczać bo coś słabo idzie. Mam nadzieję że przynajmniej na błędach kolega się uczy:P
Zanim następnym razem zechcesz być uszczypliwy zastanów się czy sam z siebie głupka nie zrobiłeś w byciu złośliwym. Pytanie dotyczy tego czy Outek da rade i na pewno da, a należy wierzyć ze kolega zadba już o bezpieczeństwo na tyle na ile się da.
cns80 - 14-05-2014, 10:15
borsak1 napisał/a: | nie wiem po co te złośliwości. | Oj To była tylko odpowiedź na Twoją złośliwość na temat tego że woziłem tylko własną ...
borsak1 napisał/a: | wiesz co to chyba koło 40 km/h przynajmniej miałeś. | Chyba nie. Jakieś 20 na dojeździe do skrzyżowania gdzie byłem na podporządkowanej
borsak1 napisał/a: | A teraz moja złośliwość jak widać w myśleniu też Cię trzeba wyręczać bo coś słabo idzie. Mam nadzieję że przynajmniej na błędach kolega się uczy:P | Uczy się uczy. I dlatego przekazuje dalej, bo po co samemu powtarzać takie eksperymenty jak można skorzystać z gotowych wyników ?
borsak1 napisał/a: | Zanim następnym razem zechcesz być uszczypliwy zastanów się czy sam z siebie głupka nie zrobiłeś w byciu złośliwym. | Bez komentarza, ale przeczytaj jeszcze raz swoje słowa
borsak1 napisał/a: | Pytanie dotyczy tego czy Outek da rade i na pewno da, | Zawieszeniowo jasne że da radę, ale tapicerka może ucierpieć. I rozumiem że kolega nie pytał z czysto akademickiego punktu widzenia tylko jednak faktycznie zamierza te cegły wozić. Więc piszę o wszystkich zagrożeniach, a nie o tym czy sprężyny wytrzymają, bo one wytrzymają nawet jak postawisz na nich drugiego Outka
qbota - 14-05-2014, 11:12
Ale co za problem cegły przymocować? Przecież w Outku są haczyki w podłodze a resztę załatwi... zaprawa
cns80 - 14-05-2014, 11:20
qbota,
lexus - 14-05-2014, 11:46
musisz się liczyć z tym że tył na pewno usiądzie na stałe nie ma dwóch zdań ,taniej będzie zamówić transport niż póżniej podnosić auto dodatkowymi sprężynami.ewentualnie zrób dwa razy więcej kursów ,i na pustym baku ;każdy kg ma tu znaczenie
krzychu - 14-05-2014, 13:06
lexus napisał/a: | tył na pewno usiądzie na stałe nie ma dwóch zdań |
Nie usiądzie na stałe. Przecież po to jest DMC w dowodzie...
Jeśli sprężyny wytrzymują do 7 osób na pokładzie i trochę bagażu przyjmijmy 50kg to 7x 80 + 50 = 610kg to dlaczego nie wytrzyma kierowcy i 500kg cegieł (z wyciągniętą kanapą - 30kg)?
lexus napisał/a: | i na pustym baku |
Kierowca zawsze się też może odsikać przed
cns80 - 14-05-2014, 13:56
Płyn chłodniczy, olej i płyn do spryskiwaczy na minimum. Wyjąć wszystko ze schowka i lewarek z zapasem w domu zostawić.
Ciężkich czasów dożyłem
Dasz radę: http://tvnwarszawa.tvn24....entu,51276.html
regon - 14-05-2014, 15:21
wydawało mi się, że misiek to SUV a nie ciężarówka. Ok można coś przewozić: bagaż na wakacje, rower, narty, towar np. warzywa i owoce - ale cegły? Szkoda i tak tych plastików, które od paznokcia się rysują a zawieszenie da radę. Bez złośliwości i według mojej opinii szkoda samochodu, lepiej coś wynająć.
borsak1 - 14-05-2014, 15:40
regon napisał/a: | wydawało mi się, że misiek to SUV a nie ciężarówka. | a zaglądałeś koledze w dowód może miał pełne odliczenie vat-u dowód nie kłamie przecie
szymonrc - 14-05-2014, 16:06
Heh,
widzę, że dyskusja zagorzała. Pojawiło się grono specjalisto-teoretyko-fatalistów, którzy widzą oczami wyobraźni, jak już pierwsza cegła, która pojawi się w moim OII najpierw w najlepszym wypadku porysuje mi oba boczki na raz tylko po to, by na pierwszym wyboju wylecieć przez szyberdach i wpaść z powrotem przez tylną szybę, a ja w panice zahamuję tak, że wyleci przez przednią. Bawi mnie trochę taka mentalność, bo zadałem proste pytanie licząc na wymianę doświadczeń, a kilka postów i człowiek dowiaduje się, że auto terenowe nie nadaje się do przewozu towarów, cegła to z natury przedmiot destrukcyjny, a kilo gliny jest cięższe od kilograma mięsa (w dużym uproszczeniu).
Georg - 14-05-2014, 17:27
szymonrc napisał/a: | Patrzę na dowód rej i tam DMC jest 2360kg. Minus 1695kg MW i 150kg kierowca + paliwo - zostaje okolo 500kg na bagaż. | Hmm, te 500 kg chyba nie bardzo zostaje tylko na bagaż... Projektant rozłożył to na całą płytę podłogową, głównie na przestrzeń między osiami lokując tam fotele z pasażerami a licząc każdego po ok. 85 kg, to dla przestrzeni bagażowej zostaje niewiele.
Przeciążenie tyłu pojazdu oznacza naprężenia i pęknięcia powłoki galwaniczno-lakierniczej na łączeniu zgrzewanych elementów węzłów konstrukcyjnych a wiadomo czym to skutkuje.
Budowę domu i podobne doświadczenia mam już za sobą - podzielam opinię, że lepiej wziąć ciężarówkę.
- Pozdrawiam
patrycjuszek - 14-05-2014, 19:27
Przewoziłem Grandisem 500 kg płytek ale 100 kg było z przodu na podłodze i siedzeniu. Reszta równomiernie rozłożona w bagażniku.
Tak samo bym zrobił w Outku. Na podłogę z przodu, na podłogę w II rzędzie i reszta do bagażnika. Wtedy 500 kg spokojnie bez ryzyka wieziesz pod warunkiem że jedziesz po prostej drodze a nie po jakiejś polnej z dołami. Pozdr.
szymonrc - 14-05-2014, 19:42
Georg, znajdź różnicę. Zakładam, że moim autem jeżdżą same grubasy i grube dzieci.
lexus - 14-05-2014, 21:45
najgorszy jest ciężar za osią auta wystarczy zdjąć zapas i wyjeżdzić ropę i już jest do przodu 70 kg to prostsze niż wyjmowanie ławki,Można oczywiście przewieżć i więcej ale to tylko służbowym
cns80 - 15-05-2014, 07:27
lexus napisał/a: | wystarczy zdjąć zapas i wyjeżdzić ropę i już jest do przodu 70 kg | To ile on ma baku ? 120 litrów ? A może zapas waży ze 30 kilo ?
|
|
|