[02-06]Lancer CS0 - Stuki w okolicach prawego koła.
yaru23 - 05-12-2014, 11:27
Ale kto robi zawieszenie w ASO???
2 tygodnie temu wymieniłem 2 łączniki z przodu + gumy stabilizatora z tyłu.
Koszt całkowity 350 zł (robocizna 170 + części 180 zł). Mechanik z Warszawy, chłopaki się narobili z tyłu bo śruby poszły i trzeba było wiercić.
Gdybym robił poza Warszawą to mam mechanika który za całość wziął by ze 250.
mariotd - 05-12-2014, 11:37
yaru23 napisał/a: | Ale kto robi zawieszenie w ASO???
2 tygodnie temu wymieniłem 2 łączniki z przodu + gumy stabilizatora z tyłu.
Koszt całkowity 350 zł (robocizna 170 + części 180 zł). Mechanik z Warszawy, chłopaki się narobili z tyłu bo śruby poszły i trzeba było wiercić.
Gdybym robił poza Warszawą to mam mechanika który za całość wziął by ze 250. |
Z tego co patrzę to cenowo nie odbiega to zbytnio od tego, co mi w ASO zaproponowali..
Mnie zależy tylko na jednym - aby było zrobione dobrze
Co do śrub - właśnie o tym wspominał mi serwisant, może być większy koszt ze względu na to, iż te śruby nie były tykane, prawdopodobnie od nowości.. nie trudno o to, aby się zerwały przy odkręcaniu.
p_k - 12-12-2014, 08:41
Szkoda że samemu się nie podejmujecie naprawy bo to nie jest skomplikowane wystarczą zwykłe klucze. Mogą być 2 problemy: wspominane zapieczone śruby no w taką pogodę nie chcę się robić ale zawsze prawie 200 zostaje w kieszeni.
mariotd - 12-12-2014, 09:01
p_k napisał/a: | Szkoda że samemu się nie podejmujecie naprawy bo to nie jest skomplikowane wystarczą zwykłe klucze. Mogą być 2 problemy: wspominane zapieczone śruby no w taką pogodę nie chcę się robić ale zawsze prawie 200 zostaje w kieszeni. |
Tyle co mogę, to sobie sam zrobię.. Na Peugeocie troszkę nerwów straciłem, ale co łatwiejsze udało się zrobić. Tutaj, niestety, raczej pomoże wiedza bardziej fachowa, niż na zasadzie "a se przekręce śrubki i będzie taniej"
p_k - 16-12-2014, 18:45
W zawieszeniu są śruby gdzie delikatność nie jest potrzebna. Rozumiem dokręcanie głowicy to co innego. W zawieszeniu nie da się nic popsuć a szczególnie w łączniku stabilizatorów
kater83 - 25-12-2014, 14:11
pytalem kilku forumowiczów prywatnie zeby nie zaśmiecać forum. Ale ze temat odżył to się przyłącze.
Coś mi stuka przy większych nierównościach prawy przód. Jak sie przysłuchać to chyba rowniez lewa strona coś produkuje w temacie hałasu. Sa to takie nieprzyjemne stuki i chciałem sie tym zając. Lubię jak wszystko w aucie się zgadza. Stuki nie występują przy leżących policjantach i małych prędkościach. Wrażenie jest takie ze jak jedno koło trafi na dziurę to jest wspomniany stuk. Przy czym nie zawsze i nie wiem od czego to zależy.
Co zostało wymienione. Drążek kier. Oyodo, obie koncówki trw, tuleje tylne na wahaczAch febi. Tu były jaja z wyciąganiem. Była cięta ramą pomocnicza. Nowe łączniki oyodo, nie wyglądały źle ale jak patrzę jak mechanicy chcą to ratować to przywożę zazwyczaj nowe.
Tu stuki zaczęły mnie bardziej denerowowac ale pewnie wynika to z usztywnienia wszystkiego i bardziej upierdliwego szukania dziury w całym. Coś znalazłem i byłem chyba lepszy od diagnostów. Wymagało to naprawdę silnego szarpania za koło. Do wymiany łożysko koła. Już nie pamietam jaka firma ale koyo albo ntn - tak zeby sie nie wstydzić i zeby trochę pojeździć. Łożysko nie wyło, nie stukało ... Koło miało lekki luz w pionie. Do wymiany ... Przy okazji w skutek wymiany trzeba było szukac czujnika abs. Znalazłem jakiś nty coś kolo 55 czy 65 zł o dziwo działa prawidłowo. Przy okazji jak wpadłem na warsztat potelepałem autem w rożnych miejscach i oczywiście jak zwykle coś znalazłem. Do wymiany górne mocowania ( łożyska OK ale ze były w zestawie to tez zostały wymienione (Kyb). Auto generalnie jedzie OK. Stuki sa tylko slyszalne nie przenoszą się na nadwozie. Zrobiona zbieżność przód tył (katy wszystko OK), amory równo przód 83 tyl 78( tu wiem gdzie te badania mozna sobie wsadzić ale sa sprawne i równo działają ).
Dalej stuki występują , auto było już kilka razy szarpane podnoszone oglądane. Sprawdzone chyba wszystko. Mocowania ramy ,poduszki silnika. Nawet dogięte były zaczepy przy filtrze powierza i wyjęta Podpórka do klapy, zeby wyeliminować rozne możliwości nawet te proste.
Albo coś zostało przeoczone , albo nie wiem. Dodatkowo mam wrażenie ze jak nie jadę autem sam to stuki występują o wiele zadziej. W zasadzie jak jechałem z mechanikiem to nie występowały jak na złość ( tak dla przykładu). No i zostaje jeszcze opcja stuków z maglownicy temat na forum.
No wiec podsumowując zostają
1. Stukające zaciski, lub klocki - prace w planach
Tutaj pytanie o opinie , moze ktoś miał podobny temat luzu na zaciskach i moze wie gdzie mozna kupić w razie Niemca prowadnice zacisków ? Chyba d7142c Autofren. W zestawie naprawczym zacisku jest chyba gumka na prowadnice (zestaw gumek osłon , usCzelek na tłok), czy jest sens ja zakładać? Stukanie stukaniem ale na forum sa teorie ze hamulec działa
nieprawidłowo czasami ?
2. Stuki maglownicy. Czyli wg teorii tttm. Czyli trzeba z tym żyć.
Mam jeszcze dwa małe problemy tak przy okazji. Moze ktoś przy okazji pomoże , moze być na priv ,zeby nie zaśmiecać .
Jeden to lekkie bicie w trakcie przyspieszania na dwójce dosłownie prEz moment lekkie bujnięcie dwa trzy razy , w zasadzie leciutkie nawet . Podejrzewam przegub wewnętrzny ale tO chyba nie ma związku ze stukami. Mechanik nic nie wyczol jak sprawdzał. Tu jak ktoś miał podobny przypadek poprosze o rady.
I drugi temat ; trochę podjadla ruda blachę po przerysowaniu miedzy tylnymi drzwiami a tylnym kołem. Trochę to zdrutowalem ale trzebaby to zrobić porządnie. Od czego kształtem moze pasować reperaturki bo jak szukam reperaturki do csw to chyba jednak nie ma ich w sprzedaży. Dokładniej chodzi o fragment miedzy kołem i drzwiami .. Jakieś 30 cm od dołu budy. Rdza sie pojawiła po otarciu z boku nawet nie na samym rancie... Tzn teraz już rant nie ma większego znaczenia. Czy nie szukac tylko znalezcz blacharza, ktory to załata zgodnie ze sztuka i tyle?
robertdg - 25-12-2014, 15:45
kater83 napisał/a: | 1. Stukające zaciski, lub klocki - prace w planach | Prawdopodobne, najlepiej sprawdzic wciskajac delikatnei hamulec wtedy gdy stuka - stuki powinny ustac
kater83 - 20-01-2015, 11:26
Zaciski zrobiony i z z rozpędu tuleje stabilizatora.
Może to coś niezwiązanego z zawieszeniem ?
Amortyzator niby ok (był mcpherson rozbierany) i wahacz (wymieniane tuleje).
Dla własnego komfortu psychicznego przyjmuje ,że TTTM.
pie3ak - 22-01-2015, 20:37
u mnie ostatnio stukało z lewego przodu i stukało
wszyscy sprawdzali, szarpali i nic
no więc jeździłem dalej i dalej stukało i dalej jeżdżę, bo się okazało, że... to spinka podpory maski pękła i ten kikut tak sobie stukał
p_k - 24-01-2015, 21:03
a wie ktoś a pro po gdzie taką spinkę kupić oprócz szrotu ???
Bizi78 - 24-01-2015, 22:00
Najszybciej w ASO .
Hornet - 25-01-2015, 09:04
ASO - koszt 14,34 PLN; 1.5 roku temu
pie3ak - 26-01-2015, 00:05
13,97 brutto w Mitcar
kater83 - 01-02-2015, 21:45
U mnie jest to coś innego. Podporę maski do testów wyjąłem z auta. Mogą być jeszcze klocki ,mają lekki luz - jak wymienię to się dowiem czy to to. Lub jeszcze coś innego.
Praniu - 13-02-2015, 17:13
Sprawdź poduszkę amortyzatora. Miałem taką samą sytuacje i wszyscy mechanicy mówili że w zawieszeniu wszystko w porządku. W końcu pojechałem do polecanych na forum SMG i jak tylko powiedziałem o objawach od razu powiedzieli co trzeba zrobić i pomogło.
|
|
|