Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Błąd przepustnicy
Puzonik83 - 09-01-2016, 23:06
A to normalne w ogóle, że tyle tego nagaru zbiera się na tym dolocie? Czy coś puszcza olej np. turbina, niby oleju dużo nie bieże, bo wymieniam co 10 - 12 tyś i raczej nie dolewam, po prostu zalewam max a na koniec przed wymianą stan oleju jest na 1/3. Dzisiaj odłączyłem tego węża od przepustnicy, to było w nim trochę takiego gęstego oleju i takie jakby grudki sadzy w nim. Przepustnicę już kupiłem, przyjdzie chyba we wtorek, i zastanawiam się czy EGRu nowego nie kupić, nie jest drogi - 199zł.
mivchal79 - 10-01-2016, 10:56
Normalne, nagar zbiera się w każdym aucie, (zależy od paliwa, jak lejesz verva itp, to wolniej)z tego co piszesz, jak zdejmiesz przepustnicę to będzie tam go dużo więcej. Niektórzy zalecają nawet po przejechaniu 100-150 tyś, rozkręcić przy jakieś okazji i wyczyścić. Turbina raczej nie, bo byś zaczął czuć różnicę przy przyśpieszaniu itp. Gdybym miał kasę to wymienił bym od razu przepustnicę i egr, bo to trudno ocenić bez rozkręcenia co faktycznie jest popsute. Proponuję jeszcze obejrzyj dokładnie ten wąż, czasami pękają i dostaje się lewe powietrze co powoduje różnice w jeździe.
Pisałeś wcześniej o metalicznym dzwięku. - sprawdź olej, w tych silnikach często trzeba dolewać, u mnie jest tak, że po wymianie jest ok, jak jest już za mało po kilku tyś km, to pojawia się taki dźwięk metaliczny przy uruchomieniu silnika i ruszaniu od razu, gdy doleję i na miarce jest to ten dźwięk zanika.
Puzonik83 - 19-01-2016, 15:40
Kupiłem i zawór egr i przepustnice egr, ale sam będę się brał za ich montaż, już zacząłem się do tego przymierzac, ale nie miałem klucza tego spline żeby odkręcić rurkę od zaworu egr, juz sobie dokupilem klucze i mam takie pytanie czy ta rurkę wystarczy odkręcić tylko od zaworu egr czy i po drugiej stronie silnika trzeba ją tez odkręcić od... to jest chyba chłodnica egr.
[ Dodano: 28-01-2016, 22:03 ]
OK. Dzisiaj wymieniłem przepustnicę i zawór EGR, dość szybko poszło. Przepustnica na oko nie była za bardzo brudna, ale otworzyłem tą puszkę do jej mechanizmu i tam było pełniutko oleju, sam mechanizm wydaje się idealny, trybiki są w super stanie, nie wiem jak elektronika bo nie chciało mi się tego wszystkiego wycierać. Ale zawór EGR był strasznie zawalony szlamem i nagarem, tylko ten szlam był troszkę z wierzchu taki siwy, jakby z wodą delikatnie, to chyba jakiś zły znak? Ale w każdym razie samochód jedzie lepiej, nie ma żadnych szarpań, silnik pracuje równiutko, łądnie się gasi, nic nie tłucze.
Szadi - 31-07-2017, 23:29
Odswierzam temat umnie chyba to samo
Po po czyszczeniu EGR-A który byl ponoc mega zaladowany czarnym syfem i wykasowaniu blédu Check engine znow wraca ..
Pytanie czy samemu dal bym rade zobaczyc w jakim stanie jest Przepustnica i ewentualnie wyczyscic já czy znow mam dawac do mechanika ?le to chyba drogie imprezy sa ?
albo kupic nowa przepustnie i EGR a
czy to moze byc sensor przy fitrze powietrza ?
Sory chlopaki za glupie pytania lecz wole wiedziec miej wiecej niz mam ciagle latac i byc kasowanym za cos co nie zrobilo sie
kajos - 01-08-2017, 07:45
tylko pytanie jaki blad wyskakuje
sam dasz rade wyczyscic -wystarczy szmatka ,pedzelek i benzyna
dobrze miec tez sprezarke i powieterzem przeczyscic na koncu
Szadi - 01-08-2017, 12:07
Bledy kody wyskakuja
Pojawia sie Check engine i cody P0487 code oraz p488
Exhaust Gas Recirculation Throttle Control Circuit
troche pozniej o tym poczytalem i weliminowalem juz brudny EGR gdyz zostal oczyszczony
Wiec albo przepustnica albo cos z wiazka kabli ? lub z ta klapka gaszaca bo jak wylanczam silnik slysze taki metaliczny dzwiek
cos jak koles tu
https://www.youtube.com/watch?v=7weW2-McCIA
Obejrzalem na YT kilka flimikow nawet naszego Lysego z Mjak to sie czysci wiec raczej dam rade ;]
radoslavv - 11-05-2019, 11:59
Panowie jak sie zakonczyly Wasze historie? U mnie jest podobna sytuacja. Mechanik wymienil mi zawor EGR, bledy pozostaly, wymienil przepustnice, bledy nadal sie pojawiaja. Obawia sie ze bede musial reklamowac przepustnice, bo jak stwierdzil nie moze zrobic "testowania w pelnym zakresie" czy cos takiego. Ja niestety jestem zielony w te klocki. Czy faktycznie moze to byc wina uszkodzonej przepustnicy? Kupilem Pierburga, niby miala byc "z tych lepszych" .
emil_d - 11-05-2019, 19:28
radoslavv napisał/a: | Panowie jak sie zakonczyly Wasze historie? U mnie jest podobna sytuacja. Mechanik wymienil mi zawor EGR, bledy pozostaly, wymienil przepustnice, bledy nadal sie pojawiaja. Obawia sie ze bede musial reklamowac przepustnice, bo jak stwierdzil nie moze zrobic "testowania w pelnym zakresie" czy cos takiego. Ja niestety jestem zielony w te klocki. Czy faktycznie moze to byc wina uszkodzonej przepustnicy? Kupilem Pierburga, niby miala byc "z tych lepszych" . |
Jeśli mechanik nie skasował błędów to musi upłynąć jakiś czas. Ja wymieniłem ne pierburga i od 100k nie mam żadnych problemow.
radoslavv - 11-05-2019, 20:28
Usunął błędy ale następnego dnia sie pojawiły ponownie, dlatego znowu pojechalem. Usunął ponownie, ale powiedział o tym teście przepustnicy ze niby cos nie tak jest. Zobaczymy czy jutro nieszczęsny silniczek się znowu pojawi, ale czuję, że tak
potentator - 11-05-2019, 21:50
Przepustnica czy klapa gasząca?
[ Dodano: 11-05-2019, 21:54 ]
Ja z ciekawości sprawdzałem u siebie, nie mam błedów, i stwierdzam tak: Przepustnica chodzi tzn. otwiera się po wpięciu wtyczki elektrycznie, chodzi dość cieżko w pełnym zakresie obrotów, czasem po dłuższej jeździe zostaje w jednej pozycji jak ją sprawdzam czy odbiję. Zastanawiam się czy jej nie wyczyścić? Nagrywałem filmik i po przekreceniu kluczyka nie zamyka się co to może być??
Damian PWL - 31-07-2019, 17:02
Wymieniałem przepustnicę u siebie 2.0 DiD 2007 i u znajomego 2.0 DiD 2010.
W obu przypadkach na korpus RIDEX 158T0006 . Koszt 414 zł .
Zamontowane , błędy wykasowane i śmigają bez zastrzeżeń.
Kolega wcześniej zakupił na all.. jakąś inną (nową) , sprzedawca zarzekał się że pasuje i klops.
Klapka otwarta , błąd oczekujący , stały po 3 odpaleniach. Sprzedawca próbował wkręcić że niby auto uszkodzone itd itd. Reklamować nie zechciał.
Po zamontowaniu RIDEXA jak ręką odjął .
kajos - 01-08-2019, 20:51
u mnie po czyszczeniu po paru dniach w poblizu przepustnicy zaczelo terkotac
podejrzewam ze albo tryby sie zawiesily albo calkiem gdzies cos peklo
w sobote sie za to wezmne
auto jak sie rozgrzeje normalnie jedzie ale jak zimny to wlacza sie tryb awaryjny
rozebralem to i okazalo sie ze zabek sie ulamal
wszystko w oleju tam
wiec do czasu kupna nowej przepustnicy zblokowalem ja na otwarcie
wystraszylem sie ze turbina puszcza olej wiec wykrecilem intercooler myslac ze bedzie sie tam lalo olejem ale... okazalo sie ze cooler w srodku czysciutki (dla spokoju wlalem do srodka benzyny i przeplukalem jego)
teraz co do wlaczania sie trybu awaryjnego
jesli jade do 5 biegu jest OK
jesli tylko wlacze 6bieg za chwile niezaleznie od obciazenia jak i obrotow i szybkosci wlacza tryb awaryjny
czy gdzies komputer dostaje informacje ze 6 bieg jest wlaczony?
bo na innych biegach nic sie nie dzieje oprocz tej 6stki
radoslavv - 29-08-2019, 18:58
U mnie sytuacja sie skonczyla tak, ze ponoc blad komunikacji z komputerem byl i stad te bledy. Wyskakiwal nadal check engine. Pojechalem do goscia, ktory wylaczyl mi w komputerze EGR, blad sie nie pojawia. Niepotrzebnie wymienialem EGR, no ale trudno. Poki co wszystko gra.
kajos - 02-11-2019, 16:21
no wiec ja wymienilem korpus z klapa gaszaca z takim samym numerem czesci jaki byl na starej z uszkodzonym zabkiem w srodku
pojawia sie blad zawsze po odpaleniu P0487 (Otwarty obwód sterujący przepustnicy recyrkulacji spalin „A”) i P0488 (Obwód sterowania przepustnicy „A” recyrkulacji spalin)
cos z EGR?
czy jednak z klapa gaszaca
mimo skasowania bledow ciagle wraca po odpaleniu na nowo silnika z kontrolka CheckEngine
wiem ze w VW adoptuje sie przepustnice
EGR wyczuszczony,membrana szczelna itp.
czy tutaj tez by trzeba bylo jechac do servisu zrobic adaptacje ?
potentator - 02-11-2019, 18:49
W bkd nie ma adaptacji, coś źle zrobiłeś wyślij foto co zmieniłeś... Może elektronika siadla? Działa przepustnica czy nie? Posprawdza lew przed złożeniem?
|
|
|