To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Kontrolka od ręcznego (!)

krzychu - 22-05-2014, 09:47

cefaloid napisał/a:
p_k napisał/a:
Zapalona kontrolka ręcznego (czerwony wykrzyknik) to nie tylko objaw zaciągniętego ręcznego (normalnie gaśnie po włączeniu zapłonu po teście) , ale usterka instalacji hamulcowej.

Ba - nie tylko. Jak strzelił mi pasek alternatora (wjechałem w zaspę i zaciągło kawałek lodu do paska) to też paliła się w najlepsze. Ta kontrolka ma wiec funkcję ostrzegania p "różnościach" ;)

Nie chce mi się szperać w menualach pewnie gdzieś to jest wyjaśnione. Ale w wielu samochodach taka kontrolka (!) oznacza "nie jedź, coś jest nie tak". I właśnie informuje o tym, że silnik nie pracuje (nie ma wspomagania hamulców i kierownicy), nie ma ładowania itd itp....

Ciągle zapominam to sprawdzić u siebie, ale ta kontrolka chyba gaśnie po tym jak odpali się silnik...

cefaloid - 22-05-2014, 09:49
Temat postu: Re: Kontrolka od ręcznego (!)
A więc:
Hornet napisał/a:
Mam problem z kontrolką. Otóż po włączeniu stacyjki zapala się, mimo nie zaciągniętego ręcznego... Po uruchomieniu silnika gaśnie i jest dobrze. Co to może być ?
Hamulce działają ok, płynu jest prawie max, odkręciłem korek i poruszałem tą gumką - bez zmian. Jedyne co widać to jak się zaciągnie ręczny, to kontrolka świeci troszkę mocniej.

Jest jan najpardziej poprawne. Kontrolka ta gaśnie dopiero po włączeniu silnika, tzn kiedy jest ładowanie i silnik pracuje. Przynajmniej ja też tak mam.

Hubeeert - 22-05-2014, 09:52

Gdyby uszkodzony był czujnik ABS to w czasie jazdy miałbyś kontrolkę ABS świecącą się na żółto...
p_k - 22-05-2014, 20:10

Hubeeert napisał/a:
Gdyby uszkodzony był czujnik ABS to w czasie jazdy miałbyś kontrolkę ABS świecącą się na żółto...

Niby logiczne że (ABS) sygnalizuje awarie abs, ale mi podczas jazdy paliła sie kontrolka ( ! ) i jak dałem po ostro po heblach to blokowało się np prawe przednie koło.

Hubeeert - 22-05-2014, 21:01

ABS nie działa przy świecącej kontrolce. Sygnalizuje ona awarię i jednoczesne odłączenie systemu, więc blokowanie kół przy ostrym hamowaniu jest jak najbardziej możliwe.