[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Centralny zamek
Anonymous - 11-02-2007, 09:44
OK uklad zmontowany i przygotowany do podlaczenia. Niestety nie dalem rady wyciagnac tej puszki ECU, bo mi lapy przymarzaly przy -8*C i tylko tyle co obejzalem ja tak jak siedzi. Niestety nie znalazlem tych 2 przewodow obok siebie, ziel.-pomar. i/czy ziel.-czerw. w zadnej z wtyczek. Najblizszy poszukiwanym to byla ta wtyczka na dole i miala m.in. wlasnie zielono-czerw. a drugi zielono-czarny. Sprawdzilem je omomierzem ale nie pojawiala sie na nich masa przy zmykaniu/otwieraniu drzwi i zamka. Jak sie ociepli to wyciagne jeszcze calosc i obejze dokladnie i na spokojnie.
[ Dodano: 21-02-2007, 19:59 ]
Niby cos tam znalazlem, pomimo iz kolory kabelkow kompletnie sie nie zgadzaja z opisem z serwisowki, ale nie dziala to kompletnie, nawet nie slychac zeby przekazniki pracowaly, wiec trzeba szukac dalej, ale to juz nie na ta zimnice robota...
fajah - 08-11-2007, 21:17 Temat postu: Czy można "doinstalować" sterowanie centralnego za pytanie takie jak w temacie.
sampler - 08-11-2007, 21:53
Oczywiscie. Ja np dodalem alarm ze sterowaniem na centralny. Dziala idealnie. Jedyny problem to podpiac sie pod fabryczna centralke. Kwestia znalezienia przewodow od mastera.
Anonymous - 06-01-2008, 14:39
A wiesz już gdzie są te przewody? Napisz coś więcej, jaki alarm i kto Ci go zakładał...
sampler - 06-01-2008, 18:05
Alarm zakladalem sam. Sterowanie centralnym poprzez alarm jest proste.
Z lewych drzwi wychodzi wiazka i ikonczy sie kostka wpinana na sciance bocznej. Jest to pierwsza patrzac od fotela kostka. W srod przewodow latwo bedzie znalezc dwa oddzielone w kolorach:
brazowy - jest to zamykanie LOCK;
bialo - zielony - jest to otwieranie UNLOCK;
Oba uklady steruje sie poprzez wyzwalanie masa. Tzn jak podasz mase na brazowy to sie zamknie, jak na ten bialo zielony to sie otworzy. Pamietaj ze alarm ma ograniczony prad wyzwalania. Ja mam Bastiona 2 i nie ma koniecznosci dawania przekaznikow.
Przypominam ze ja mam 2.5 V6 w innych moze sa inne kolory. Na schematach diakom.ru wyzej wymienione przewody mialy kolory odpwiednio GRN/WHT i RED/GRN.
Anonymous - 06-01-2008, 18:42
A gdzie znalazłeś sterowanie drzw! Chodzi mi ze po odwarciu drzwi trzeba zygnał + albo -!
Bo u mnie z wyłącznika drzwiowego wychodzi na stałe plus a drugi jest plus na stałe ale zniak jak drzwi otworze.
sampler - 06-01-2008, 20:02
krancowki sa wyzwalanie minusem. Ale jesli masz alarm ktory wyzwala sie plusem to musisz jakos kombinowac. Kabel ktory podaje mase z krancowek ma kolor zielono-czerwony GRN/RED. Przy ETACS'u znajdziesz ich kilka zatem wykrec lewa przednia krancowke i znajdz miernikiem ktory to wlasnie jest od niej.
Jeszcze zeby dalsza czesc byla jasna to kable od kierunkow sa nastepujace:
lewe - zielono-zolty GRN/YEL;
prawe - rozowo-zielony PNK/GRN te kable akurat latwo sprawdzic wyciagajac przednie kierunki.
Nie pamietam tylko pod ktore kable sie wlaczylem jesli chodzi o zasilanie +12 V - non stop oraz +12 V po przekreceniu stacyjki
Jesli u Ciebie bedzie tak samo to znaczy ze instalacja z 2.0 i 2.5 ma takie same barwy kodowania.
Pozwolilem sobie zrobic fotki gdzie znalezc kostke do wpiecia centralnego
Anonymous - 09-01-2008, 14:07
Dzięki za szczegółowy opis. Mam jeszcze jedno pytanie:
Zamek centralny w Galancie ma takie dwie funkcje:
1. Jeśli otworzy się auto pilotem i przez 10 sekund nie zostaną otwarte żadne drzwi, to samochód zamyka się ponownie automatycznie. Bardzo przydatne, gdy naciśnie się coś przypadkowo, lub przez pomyłkę.
2. Nie ma możliwości zamknięcia samochodu pilotem, gdy kluczyki są w stacyjce.
Czy te funkcje, po podpięciu alarmu do centralnego zamka nadal działają?
czekoladka_1981 - 09-01-2008, 14:45
Yang75 napisał/a: | 1. Jeśli otworzy się auto pilotem i przez 10 sekund nie zostaną otwarte żadne drzwi, to samochód zamyka się ponownie automatycznie. Bardzo przydatne, gdy naciśnie się coś przypadkowo, lub przez pomyłkę. |
Tak
Yang75 napisał/a: | 2. Nie ma możliwości zamknięcia samochodu pilotem, gdy kluczyki są w stacyjce. |
Mam taką opcję że po włączeniu zapłonu automatycznie zamykają się wszystkie drzwi.
akbi - 09-01-2008, 15:03
czekoladka_1981 napisał/a: | Mam taką opcję że po włączeniu zapłonu automatycznie zamykają się wszystkie drzwi. |
może to być trochę niebezpieczna sprawa podczas wypadku
czekoladka_1981 - 09-01-2008, 15:13
akbi napisał/a: | może to być trochę niebezpieczna sprawa podczas wypadku |
właśnie się nad tym zastanawiałam i też mi nie pasowało, dlatego na sobotę jestem umówiona na usunięcie tego zabezpieczenia. Dzięki akbi za spostrzeżenie.
Anonymous - 09-01-2008, 15:22
czekoladka_1981 napisał/a: | Mam taką opcję że po włączeniu zapłonu automatycznie zamykają się wszystkie drzwi. |
No takiej opcji bym nie chciał . Możesz to jakoś wyłączyć? To jest nawet niebezpieczne, bo w razie jakiejś kolizji czy innej sytuacji awaryjnej, taki mechanizm może Cię uwięzić w samochodzie.
czekoladka_1981 - 09-01-2008, 15:59
Yang75 napisał/a: | Możesz to jakoś wyłączyć? To jest nawet niebezpieczne, bo w razie jakiejś kolizji czy innej sytuacji awaryjnej, taki mechanizm może Cię uwięzić w samochodzie. |
Wyłączyć zawsze można i tak jak pisałam w sobotę.
sampler - 09-01-2008, 19:45
Jak masz Bastiona to wystarczy wejsc w tryb programowania i przestawic auto ryglowanie na wylaczone.
Anonymous - 15-01-2008, 21:33
Witam!
Mam ten alarm i mam z nim problem. Bo za każdym razem jak uzbrajam alarm po kilku sekundach uruchamia sie "przywołaj kierowce". To robi sie denerwujące. Wiecie co można z tym zrobić? Druga sprawa instalator podłączył sie tak do centralnego zamka ze nie działa ona z kluczyka tylko i wyłącznie z pilota, i jeżeli alarm ma funkcje auto lock po przekręceniu kluczyka drzwi sie zamykają i muszę auto gasić albo indywidualnie otwierać każde drzwi wychodzącym lub wchodzącym pasażerom. Da sie to jakoś obejść byłbym wdzieczny za odpowiedz?
|
|
|