Carisma - Techniczne - [Carisma] Błąd nr 11
Stach - 09-06-2014, 16:28
No niestety z pewnych rzeczy tej pracy nie dostałem między innymi z powodu zamieszkania ale to za długa historia bla bla
Do sedna wracając . Sondę będę wymieniać w środę i mam pytanie. Po wymianie odpinać aku żeby się komp zresetował czy to nie ma znaczenia ...? Ps dzięki jeszcze raz za wszelkie rady
plecho1 - 09-06-2014, 18:11
Komputer oczywiście warto zresetować więc odłączaj klemę.
Stach - 11-06-2014, 20:13
Sonda wymieniona. Kompa jeszcze nie resetowalem. Dodam ze już jest dużo dużo lepiej. Muła nie ma silnik żwawo znów przyspiesza. Mam nadzieję ze przyda się komuś ten temat dzięki jeszcze raz za pomoc
Mały edit.
Za ustawienie zaworów i czyszczenie przepustnicy powiedział mi 80zł czy to dobra cena? Według mnie ok a wy jak myślicie?
plecho1 - 11-06-2014, 20:30
Cena raczej nie wygórowana.
eve1988 - 11-06-2014, 21:30
dobra cena. ja te czynnosci robilem sam. jesli masz zapał i jesli umiesz trzymac klucz w reku to sam bys sobie z tym poradzil bo to proste.
plecho1 - 11-06-2014, 21:59
Tu na 8 stronie masz podane wartości dla luzu zaworowego ustawianego na zimnym silniku http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=105
Stach - 11-06-2014, 23:49
Auto po resecie co by nie było nie gdi ale coś w rodzaju nauki obrotów robiłem. Nie wiem czy w zwykłym 1.6ma to sens ale w moim bez tego cari gaśnie i nic. Już tak miałem ze nawet przejechanie 100km też nic nie dało. Dopiero taka metoda. Nie wiem może to coś w tym jest ze w zwykłym 1.6to działa. Pewnie ze mam jakieś zdolności manualne może poradzę sobie dzięki za wskazówki teraz carisma już wróciła do życia . Po czyszczeniu i ustawieniu zaworów już będę w pełni szczęśliwy
plecho1 - 12-06-2014, 05:47
U brejdaka w Carismie 1.6 z roku 2000 też nauka jest potrzebna, u mnie chyba nie, bo kilka razy odpinałem kompa i auto nigdy nie miało problemów z wolnymi obrotami.
eve1988 - 12-06-2014, 08:31
pewnie zauwarzysz ze sporo sie zmieni po czyszczeniu przepustnicy i regulacji zaworów.
zrób sam a my w odpowiednim temacie pomożemy
Stach - 13-06-2014, 17:04
To może jakieś wskazówki odnośnie czyszczenia itp ? A widziałem gdzieś na forum dane odnośnie ustawienia zaworów to sobie jakoś może poradzę
robertdg - 13-06-2014, 17:14
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=59919
eve1988 - 13-06-2014, 17:44
To zmien nazwe tematu zeby bałaganu nie robic.
Ja znam dwa sposoby na przepustnice: dokladne czyszczenie i bardzo dokladne czyszczenie
Dokladny to taki gdzie zdejmujesz trąbe słonia z przepustnicy, i środkiem w spreyu cos typu carbo cleaner lub zwyklą benzyna ekstrakcyjna i szmatką czyscisz wewnętrzne scianki przepustnicy i uchylną łopatke. Bez żadnych ostrych narzedzi!
Jeszcze jedno, warto zatkac otwory by-pasów ktore bedą widoczne po zdjęciu trąby slonia bo naleci syfu do krokowca.
szacowany czas pracy: 10min
sposob bardzo dokładny:
1. odkręcasz 2 przewody ukladu chlodzenia od by-pasu podgrzewania przepustnicy.
2. odpinasz 2 kostki, jedna od krokowca druga od Czujnika TPS.
3. na koniec odpinasz 3 przewody podciśnienia z przepustnicy
4. odkręcasz 4 śruby mocujące przepustnicę z tego co pamietam klucz 13.
5. Teraz delikatnie ją ściągasz bo może uda ci się uratować uszczelkę przepustnicy, jak nie to kupujesz nową uszczelkę.
6. Gdy przepustnice masz już w rękach to wyciągasz z niej krokowca i dokaladnie ją kąpiesz w wyżej wspomnianym preparacie w sprayu psiukasz we wszystkie kanał. Zresztą bedziesz widział gdzie jest czarny osad wewnątrz.
7. Składasz w odwrotnej kolejności.
Mała uwaga, gdy juz bedziesz mial przepustnice w rekach nie kręć żadnymi śrubkami w niej bo ją rozregulujesz! (SAS,TPS, fixed SAS)
Druga mała uwaga nową uszczelkę dobrze jest czymś przykleic, ja robiłem to zwykłym towotem.
czas pracy: ok 1.5 godziny
Jeszcze reset ECU żeby nauczył się jeździc na czystej przepustnicy.
Ufff.... to tyle
U mnie pierwszą odczuwalną różnicą po czyszczeniu, było to że lekko dotknąłem gaz a już się wkręcał na obroty.
Stach - 18-06-2014, 07:47
Nie nazwy myślę ze nie ma co zmieniać bo komuś się trafi błąd o tym numerze i szybko sobie będzie mógł znaleźć a tak od razu zapytam. Co może być jeszcze przyczyną ze autko jak zimne to troszkę szarpie. Nie dużoale przy zmianie już na drugi bieg czuć wyraźnie i na pierwszym też lekko szarpie . Ale jak już po chwili się zagrzeje to jest ok. Świece wymienione 20tys temu . Przewodów nie wymieniałem to może ich wina ?
eve1988 - 18-06-2014, 08:02
to pewnie wina przewodow, lub fajkocewek.
po zmroku spryskaj je woda i zobacz czy iskry po nich nie skaczą.
jak bys wymienial to nie bierz czegos z budżetowki, wszyscy polecaja ngk.
adrian3232 - 18-06-2014, 09:56
Dodam jeszcze do tematu że też mi kiedyś wyskoczył błąd nr.11 i nie była to sonda. Jeżeli układ wydechowy przed sondą jest gdzieś nieszczelny (najczęściej na łaczniku elastycznym) to sonda będzie miała inny skład spalin i check będzię się świecił. Warto sprawdzić zanim się zainwestuje w nową sondę.
|
|
|