To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Problem z pilotami (do wymiany)

kontogumtree - 18-10-2014, 20:17

A nie lepiej kupić na allegro pilot samokopiujący? Cena niezbyt przerażająca ...
RaVciO - 19-10-2014, 17:38

Ja mam piloty w kształcie banana.
Taki jak na fotce, tylko przyciski są czerwone.

Przyciski są na mikrostykach. Alarm Amervox Prestige 400

Jeden z pilotów od dzisiaj ma zwarcie tzn. jak wsadzę świeżą baterię to cały czas pali się dioda.

Drugi mimo wymiany baterii łapie z bardzo małej odległości 1-2m - co może być powodem? (jeszcze kilka dni temu łapał z 5 metrów bez żadnych problemów)

Zaciekawiła mnie wypowiedź o pilocie samokopiującym.

Na aukcjach jest napisane, że pilot musi pracować 433,92MHz ze stałym kodem. (?)

Instrukcja mojego alarmu mówi:
Częstotliwość pilota 433,92 MHz stabilizowana kwarcem.
Zabezpieczenie przed rozkodowaniem - zmienny kod KEELOQ

Czy pilot samokopiujący będzie działał z moim alarmem?

kontogumtree - 19-10-2014, 21:33

One mają dwa lub więcej przycisków, możesz zaprogramować centralny zamek, bramę od garażu, alarm ... ja na Twoim miejscu bym spróbował, co do tej częstotliwości , nie wiem jak ten pilot. Trzeba by sprawdzić czy spasuje, a może zaprogramować centralny i alarm tak jak to się robi z oryginalną centralką na nowym pilocie ?
plecho1 - 19-10-2014, 21:40

RaVciO, sam napisałeś, że Twój ma "Zabezpieczenie przed rozkodowaniem - zmienny kod KEELOQ " a ten z aukcji "ze stałym kodem" więc w Twoim przypadku nie zadziała.
Bizi78 - 19-10-2014, 22:15

RaVciO napisał/a:
Jeden z pilotów od dzisiaj ma zwarcie tzn. jak wsadzę świeżą baterię to cały czas pali się dioda.

RaVciO, wymień mikro włącznik :wink: .
Ja w swoim pilocie alarm Prestige 150 wymieniłem i chodzi:
http://forum.mitsumaniaki...1235153#1235153

RaVciO - 20-10-2014, 17:02

plecho1 napisał/a:
RaVciO, sam napisałeś, że Twój ma "Zabezpieczenie przed rozkodowaniem - zmienny kod KEELOQ " a ten z aukcji "ze stałym kodem" więc w Twoim przypadku nie zadziała.

Napisałem, napisałem, ale nie miałem pewności, czy to KEELOQ to nie tylko jakiś bajer marketingowy.

Bizi - odnośnie lutowania, to nie mam sprzętu i nigdy w takie rzeczy się nie bawiłem.

Każdy z trzech mikrowłączników "klika" czy mimo to zwarcie może być na jednym z nich?

Bizi78 - 20-10-2014, 19:01

RaVciO napisał/a:
Każdy z trzech mikrowłączników "klika" czy mimo to zwarcie może być na jednym z nich?

Teoretycznie powinien przestać klikać.
Jeśli masz najzwyklejszy miernik ustaw na rezystancję i przyłóż końcówki miernika do nóżek mikrowłącznika.
Jak miernik wskaże 0 to znaczy, że mikrowłącznik robi zwarcie i nadaje się do wymiany.

RaVciO - 20-10-2014, 21:44

Sprawdziłem, niby jest ok tzn. jest albo 1 lub blisko 0 po wciśnięciu, ale jak wsadziłem baterię i zacząłem się bawić to czasami dioda przestaje świecić. Wychodzi na to, że mikrowłącznik czasem robi zwarcie, a czasem nie.

Pytanie dodatkowe - czy jeśli wyłączę alarm włącznikiem serwisowym, to czy centralny z pilota będzie nadal działał?

Bizi78 - 20-10-2014, 22:48

RaVciO napisał/a:
Sprawdziłem, niby jest ok tzn. jest albo 1 lub blisko 0 po wciśnięciu, ale jak wsadziłem baterię i zacząłem się bawić to czasami dioda przestaje świecić. Wychodzi na to, że mikrowłącznik czasem robi zwarcie, a czasem nie.

Ja bym wymienił mikrowłączniki i przeprowadził kolejne testy :wink: .

Co do pilota i funkcji serwisowej to tutaj masz instrukcję alarmu:
http://forum.mitsumaniaki...1238833#1238833

plecho1 - 20-10-2014, 23:13

Jeśli zdobędziesz takie mikrowłączniki, a pewnie dostaniesz w sklepie elektronicznym, to bez problemu za kilka zł wymienią je w serwisie RTV.