To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Dziwne pukanie w Avansiku, proszę o pomoc :(

TheDoctor - 20-06-2014, 15:42

Gdzie zamierzasz odpowietrzac hydrokompensatory?
Tomaszowski - 20-06-2014, 17:19

Nie ufam żadnym "ceramizerom".. kiedyś trochę mi namieszały w voyagerze.. Ale to moja opinia. Zmień olej, ewentualnie wypłucz resztki starego z syfem który mógł się tam zebrać (oczywiście filtr, ale to wiesz) i powinno być ok :) A pukanie-czym szybciej osłuchasz i znajdziesz przyczynę tym lepiej-narzędzie do "osłuchiwania kosztuje grosze, ewentualnie skombinuj sobie jakiś stetoskop lekarski i na końcu zamontuj kawałek cienkiej, metalowej rurki-około 4mm średnicy i słuchać punkt po punkcie-dojdziesz skąd ten odgłos:)
Powodzenia!

arturj123 - 21-06-2014, 10:31

lortek napisał/a:
1. Odpowietrzenie popychaczy, zajmuje to około 30 min i podobno pomaga,
2. Zalanie płukanką, następnie zlanie starego oleju,
3. Użycie ceramizera ( podobno nie zaszkodzi go użyć pytanie tylko czy mam go wlać do starego oleju i pojeździć na nim, czy dolać już do wymienionego oleju, czy w ogóle nie wlewać ?
4. Wymiana filtru i zalanie nowym olejem, w moim przypadku Valvoline MaxLife 5W40, na takim jeździł do tej pory więc chyba nie ma sensu wlewać innego ?
5. Ostatnia rzecz to czyszczenie kanalików w popychaczach, pytanie tylko czy mogę to zrobić już po wymianie oleju, czy lepiej zrobić przed, czy nie ma to żadnego znaczenia ?

Ad 1. Masz V-kę, więc zaplanuj zdecydowanie więcej czasu. Najważniejsze, żebyś złożył wszystko jak było i nie zapomnieć napełnić popychacze ropą (kilka minut pracy na sucho je zabije)
Jeśli chcesz jakieś pliki ze zdjęciami, opisy to do pobrania tutaj (zdjęcia chyba tylko dla 2.0):
:arrow: http://www.sendspace.pl/f...65047015a8744e8
Ad 2. Ja bym wybrał taką kolejność: płukanka do starego oleju --> wylanie starego oleju --> czyszczenie popychaczy ---> nowy olej i filtr
Ad 3. Może w Twoim przypadku klekotanie minie po zabiegu czyszczenia i zalaniu nowego oleju.
Ad 4. Olej śmiało wybierz jaki tylko chcesz. Oczywiście polecany jak najlepszy, doradzam wybrać coś z listy:
:arrow: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71549
Filtr oleju np. Knecht/Mann/Purflux
Ad 5. Odpowiedź w punkcie 2.

TheDoctor napisał/a:
Gdzie zamierzasz odpowietrzac hydrokompensatory?

Hydropopychacze można odpowietrzyć np. w garażu :lol:

To tylko moja opinia niefachowca, oczywiście mogę się w czymś mylić.

lortek - 21-06-2014, 11:47

arturj123 napisał/a:

Ad 2. Ja bym wybrał taką kolejność: płukanka do starego oleju --> wylanie starego oleju --> czyszczenie popychaczy ---> nowy olej i filtr
Ad 3. Może w Twoim przypadku klekotanie minie po zabiegu czyszczenia i zalaniu nowego oleju.
Ad 4. Olej śmiało wybierz jaki tylko chcesz. Oczywiście polecany jak najlepszy, doradzam wybrać coś z listy:

BARDZO WAŻNE PYTANKO, czy mogę wyczyścić popychacze(kanaliki) po wymianie oleju, czy zdecydowanie będzie lepiej zrobić tak jak napisałeś pomiędzy wymianą ? ( dla mnie to w sumie bez różnicy, olej bym chciał wymienić jak najszybciej jednak jeśli będzie lepiej odrazu wyczyścić popychacze to sobie inaczej to zorganizuje)

Co do oleju to chyba jednak zmienie na Liqui Moly 5W40 bo z tego co czytam wielu forumowiczów go polecało, a chce dać mojemu Miśkowi to co najlepsze tylko teraz będę poszukiwał jakiegoś sprawdzonego dostawcę :)

P.S.
Dzięki za paczuszkę widzę że wszystko jest pięknie opisane i teraz się poważnie zastawiam czy nie zabrać się za to samemu i zrobić tak jak powinno być zrobione, bo nie wiadomo na jakiego mechanika trafię i jak on podejdzie do tematu ....