Outlander II GEN Techniczne - Zaciski hamulcowe - stuki
Hugo - 09-04-2017, 19:41
skoti35 napisał/a: | ,trzeba sprawdzić po nr vin.Nie pozostaje nic innego jak rozebrać i zobaczyć jak jest u mnie. | Nic nie musisz rozbierać, ani sprawdzać po nr VIN, bo Aleksander1965 napisał/a: | górna jest z gumka a dolna gładka... |
Na potwierdzenie oryginalne prowadnice i tak samo zaciski obok miejsc wkręcania prowadnic są oznaczone literami "G" i "L", co mówi samo za siebie, ze obie są inne.
skoti35 - 09-04-2017, 21:38
Hugo napisał/a: | skoti35 napisał/a: | ,trzeba sprawdzić po nr vin.Nie pozostaje nic innego jak rozebrać i zobaczyć jak jest u mnie. | Nic nie musisz rozbierać, ani sprawdzać po nr VIN, bo Aleksander1965 napisał/a: | górna jest z gumka a dolna gładka... |
Na potwierdzenie oryginalne prowadnice i tak samo zaciski obok miejsc wkręcania prowadnic są oznaczone literami "G" i "L", co mówi samo za siebie, ze obie są inne. |
Dzięki wielkie za wyjaśnienie
Bizi78 - 09-04-2017, 21:45
Aleksander1965 napisał/a: | Tak jak Hugo pisze górna jest z gumka a dolna gładka... |
W autach (produkcja koniec 2008r.) chyba kazano zamienić te prowadnice miejscami.
Tutaj info z ASA.
Hugo - 09-04-2017, 22:01
Bizi78 napisał/a: | W autach (produkcja koniec 2008r.) chyba kazano zamienić te prowadnice miejscami.
Tutaj info z ASA. | No i to jest ciekawe, bo rzeczywiście najczęściej te prowadnice są wkręcone właśnie odwrotnie, czyli prowadnica z oznaczeniem "G" na dole' a "L" u góry. Ciekawe jakie to miało znaczenie...
Bizi78 - 09-04-2017, 22:39
Hugo napisał/a: | Ciekawe jakie to miało znaczenie... |
Może właśnie to stukało .
Tutaj jeszcze schemat zacisku z manuala, rocznik 2011r.
http://mmc-autoelectric.o...0734AC00ENG.pdf
W manualu z 2007r. jest odwrotnie.
http://mmc-autoelectric.o...6728AB00ENG.png
skoti35 - 09-04-2017, 22:44
Mój jest z grudnia 2008r,więc znów jest zagadka .Jutro jak będę miał chwilę to zobaczę jak jest u mnie.Dzisiaj patzryłem i górna prowadnica jest z gumką,z dwóch stron tak samo.
supeer - 11-04-2017, 08:58
jetem swiezo po wymianie kompletu tarcz z klockami...
u mnie w c-crosserze z 12.2009r z przodu prowadnica z gumka znajduje sie dole zacisku, zas z w tylnych kolach zamontowane byly u gory.
Sprawdzilem w moim manualu i potwierdza on polozenie moich prowadnic, w rocznikach 2008 byly montowane odwrotnie ale tylko z przodu, wiec zapewne jest tak samo w OII
Molo - 19-08-2017, 05:18
tak jest. w nowszych instrukcja każe zakładać gumkami do dołu. ja wymieniałem prowadnice bo też zaciski się telepały na bruku. po wymianie (i przełożeniu gumką w dół przy okazje) cisza,
Patrik - 14-05-2018, 22:56
ozon80 napisał/a: | Niestety nie uporałem się z tym - ba - jarzma nawet wymieniłem. Przywykłem do stuków. |
Sorry za wykopaliska ale może się to komuś przyda:
1. mechanik powiedział że to taka uroda i trzeba się przyzwyczaić i głośniej dawać radio
2. Drugi mechanik oświadczył że trzeba wymienić prowadnice zacisków - wymieniłem i bez zmian
3. Nastepny sugerował wymianę całego zblocza
No więc sam popukałem w zacisk i ponieważ stwierdziłem, że to uderza klocek ponieważ rusza się w sprężynce, wykonałem z cieniutkiej blaszki (puszka po ananasach - koszt 0zł) pod każdy klocek podkładkę w kształcie u żeby nie wypadła.
Jak na razie cicho jak makiem zasiał.
RAFGST - 15-05-2018, 07:53
u mnie z tyłu jak jechałem dobiegały metaliczne stuki, pewny byłem że to coś w zawieszeniu, ale jak ruszałem na boki zaciski hamulcowe to latały na boki w poziomie, jak się okazało były to prowadnice - teraz nastała cisza
Jarcev - 03-11-2018, 14:32
Ma może któryś z kolegów wymiary tych prowadnic? kupiłem jedne były dłuższe nic w zacisku, po vin teraz przyszły krótsze i zastanawiam sie jakie powinny być. Po przeczytaniu tematu zastanawiam sie teraz gdzie założyć prowadnice z gumką góa/dół
raptor - 03-11-2018, 16:50
Jarcev napisał/a: | Ma może któryś z kolegów wymiary tych prowadnic? kupiłem jedne były dłuższe nic w zacisku, po vin teraz przyszły krótsze i zastanawiam sie jakie powinny być. Po przeczytaniu tematu zastanawiam sie teraz gdzie założyć prowadnice z gumką góa/dół |
65zł kosztują jarzma z prowadnicami, szkoda oszczędzać i pasuje jak ulał, u siebie założyłem NTY tydzień temu.
Siwy21 - 05-11-2018, 18:58
Podepnę się pod temat i zapytam o skrzypienie hamulców - podczas zatrzymania i ponownie odpuszczenia pedału hamulca jest dziwny dźwięk, skrzypienie. Czy to normalne w tych autach? A może to właśnie te stuki zacisków, o których jest temat? Jednak ja słyszę skrzypienie nie stuki. Przyczyny szukać w samych zaciskach i jarzmach z prowadnicami czy to coś innego?
Dźwięk podobny jak w linku: https://www.youtube.com/watch?v=rTrdvRAAt9I
m4rud3r - 05-11-2018, 20:26
Mój też tak skrzypi Siwy
|
|
|