Carisma - FAQ - [Carisma] Sposób na zmatowiałe reflektory
benton66 - 24-06-2014, 15:51
MKM, przykro mi, że wyciągasz pochopne wnioski zanim nie sprawdzisz sam tego lakieru z utwardzaczem. Profesjonalny lakiernik który widział moje lampy był zachwycony strukturą, jaką zostawia ten lakier.
Oczywiście zgodzę sie z tym, że położenie lakieru bez utwardzacza na wcześniej spolerowaną powierzchnię mija się z celem, gdyż nie bedzie miał przyczepności i po prostu spłynie z lampy, a brak utwardzacza nie zabezpieczy go na dłużej, o tym wie chyba nawet dziecko. Powierzchnia zmatowana dobrze papierem ma na tyle dobrą przyczepność, by lakier chwycił podłoże. POLERKĘ MOZNA ZROBIC DOPIERO PO LAKIEROWANIU!
Swoją drogą, jesli chodzi o to zdjęcie, co zamieściłeś wyżej, to jestem skłonny twierdzic, że tak wygląda Twoja lampa po niecałym roku .
Lakier ktorego uzyłem sam w sobie ma wysoki połysk, po polerce pewnie będzie wyglądał jeszcze lepiej, więc może się skuszę Sprzedawca z linka, którego podałem wcześniej posiada w swojej ofercie cały zestaw do profesjonalnej naprawy lamp od zewnątrz. Oprócz sprayu z tym lakierem z utwardzaczem, był tam jeszcze spray z podkładem i spray odtłuszczający powierzchnie z tworzyw sztucznych. Całość o ile dobrze pamiętam kosztuje coś koło 80 zł
mkm - 24-06-2014, 16:14
benton66 napisał/a: |
Swoją drogą, jesli chodzi o to zdjęcie, co zamieściłeś wyżej, to jestem skłonny twierdzic, że tak wygląda Twoja lampa po niecałym roku |
Tak jak jesteś skłonny twierdzić, że masz spokój na parę lat
Zdjęcia wrzucałem do podobnego tematu w SpaceStarze, to tutaj pokazuje zbliżenia przed polerowaniem.
Przed
Po
Mam nadal to auto, więc na dniach wrzucę jakieś aktualne zdjęcie .
apg2312 - 24-06-2014, 19:14
benton66 napisał/a: | Oprócz sprayu z tym lakierem z utwardzaczem, był tam jeszcze spray z podkładem i spray odtłuszczający powierzchnie z tworzyw sztucznych. Całość o ile dobrze pamiętam kosztuje coś koło 80 zł |
Jak do tego doliczysz, że w kilkunastoletnim aucie odbłyśniki też nie są już w najlepszym stanie, i zasadniczo powinno się je poddać regeneracji, to gra nie jest IMHO warta świeczki.
Fakt, ja mam Cari I z 1996 roku, kupiłem ją miesiąc temu i reflektory w niej były w stanie tragicznym. Ale zamiast dawać do regeneracji, pieprzyć się z polerką, po prostu kupiłem nowe - 220 zł (za zamienniki oczywiście) to moim zdaniem w tym wypadku niewielki pieniądz A nie wziąłem najtańszej oferty z Allegro, tylko najbliższą, taniej też idzie kupić, ale trzeba doliczyć koszt wysyłki i czekać na dostawę. Do tego oczywiście porządne żarówki - Osram Nightbreaker Unlimited.
I na pewno dłużej będę miał spokój i porządne światła, niż w jakichkolwiek odnawianych, regenerowanych, polerowanych, malowanych czy nawet pozłacanych reflektorach
benton66 - 24-06-2014, 19:30
W moim aucie które ma prawie 15 lat odbłyśniki są jeszcze w dobrym stanie, klosze od wewnątrz czyste, tylko zewnętrzna warstwa była bardzo zmatowiała i zniszczona. Nie ma sensu wiec kupowac nowych lamp za pare stówek, skoro mozna je tanim kosztem zreanimowac i zabezpieczyc
[ Dodano: 24-06-2014, 19:34 ]
[quote="apg2312"] benton66 napisał/a: | Oprócz sprayu z tym lakierem z utwardzaczem, był tam jeszcze spray z podkładem i spray odtłuszczający powierzchnie z tworzyw sztucznych. Całość o ile dobrze pamiętam kosztuje coś koło 80 zł |
Napisałem tylko, że jest taka opcja, by użyć całego zestawu, dla kogoś, kto chciałby to zrobic profesjonalnie. Ja zastosowałem tylko lakier za 35zł
[ Dodano: 01-07-2014, 10:02 ]
Dla zainteresowanych mogę jeszcze dodać, że jedna puszka sprayu wystarcza spokojnie na 4 reflektory (dwa samochody) - sprawdzone w ubiegły weekend
bista05 - 10-07-2014, 19:35
Klosze w cari przed liftem były szklane czy plastikowe? Jeśli ktoś z was wykonał ten zabieg na lampach sprzed liftu, to czy mógłbyś się podzielić efektami? Nie muszą być zdjęcia tylko parę słów czy warto. W swojej cari mam problem z lampami od kiedy ją kupiłem, po prostu nic nie widać w nocy(nie daj Boże jak spadnie jeszcze deszcz). Znalazłem ten sposób, kupiłem juz nawet lakier ale dalej się trochę waham. Zastanawiam się też nad kupnem nowych zamienników, co sądzicie?
plecho1 - 10-07-2014, 21:40
Klosze u Ciebie są szklane i nic nie spolerujesz ale jak są szklane to nie matowieją a raczej masz problem z odbłyśnikami.
mkm - 10-07-2014, 22:33
plecho1 napisał/a: | są szklane i nic nie spolerujesz |
Spolerujesz, spolerujesz. Trudniej i czym innym, ale spolerujesz.
Mało tego... mniej trzeba uważać niż przy "plastikach"
bista05, zrób zdjęcie, bo tak jak napisał plecho1, raczej gdzie indziej jest przyczyna słabego świecenia
mkm - 03-09-2014, 00:19
Lampy lakierowane bezbarwnym przed polerowaniem i po polerowaniu.
apg2312 - 03-09-2014, 01:22
Wyszło idealnie
Robiłeś pewnie tak, jak gość na filmie :
http://www.youtube.com/watch?v=03y0GGTdLw4
Pewnie nie widziałeś tego filmu wcześniej, bo wtedy można by pomyśleć o delikatnym zabarwieniu klaru. Też to elegancko wygląda
mkm - 03-09-2014, 13:25
Źle się wyraziłem w poprzednim poście.
Jestem wrogiem malowania reflektorów.
Lampy w Yarisie były przez kogoś "regenerowane" lakierem jakiś czas wcześniej.
Z czasem z lakieru zrobiło sie to co na zdjęciach i "przestały świecić".
apg2312 - 03-09-2014, 13:57
Widać jakiś słabej jakości, najtańszy klar był użyty...
Ale i tak IMHO lepsze to, niż nic.
benton66 - 03-09-2014, 20:03
apg2312 napisał/a: | Wyszło idealnie
Robiłeś pewnie tak, jak gość na filmie :
http://www.youtube.com/watch?v=03y0GGTdLw4
Pewnie nie widziałeś tego filmu wcześniej, bo wtedy można by pomyśleć o delikatnym zabarwieniu klaru. Też to elegancko wygląda |
Apg2312, świetny filmik, pokazujacy dobitnie ze lakier z utwardzaczem jest gwarancją przejrzystości reflektorów na dłuższy czas
apg2312 - 03-09-2014, 21:45
Film jest z września 2013, autor obiecał update po roku. Więc czekam na drugą część, jak te lampy po roku wyglądają.
Na blogu autora znalazłem wpis :
Cytat: | Niebawem będzie obiecany film pokazujący jak utrzymuje się efekt regeneracji reflektorów w Matizie którą wykonałem w zeszłym roku. A wież mi teraz na słowo, że efekt jest nadal świetny, a reflektory wyglądają jak dwa diamenty na aucie |
http://jaktozrobilemwgara...ktorow-audi-a6/
Poczekamy, zobaczymy....
W sumie jakieś 3 miesiące temu kupiłem do mojej Cari nowe lampy przednie i kierunkowskazy (zamienniki oczywiście), więc na razie nic nie muszę robić z nimi. Ale na wiosnę pomyślę, żeby reflektory przeszlifować i pomalować lakierem bezbarwnym z dodatkiem czarnego akrylu
benton66 - 04-09-2014, 15:00
Z tego co czytałem w opiniach pod tym filmikiem autor tez polecał ten lakier w sprayu, ktorego ja uzywałem... Swoja drogą lakier bezbarwny z domieszką czarnego-efekt powalający!!!
mkm - 04-09-2014, 23:29
benton66 napisał/a: | Swoja drogą lakier bezbarwny z domieszką czarnego-efekt powalający!!! |
Zwłaszcza odbicia powalające Nie dziwię sie, że robione to na matizie
Tak się panowie niszczy lampy, a nie regeneruje
Jak już chcecie przyciemniać to wielu producentów ma dedykowane lakiery do lamp w różnych kolorach, ale to do zmiany koloru, a nie regeneracji
|
|
|