To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Sposób na zmatowiałe reflektory

benton66 - 24-06-2014, 15:51

MKM, przykro mi, że wyciągasz pochopne wnioski zanim nie sprawdzisz sam tego lakieru z utwardzaczem. Profesjonalny lakiernik który widział moje lampy był zachwycony strukturą, jaką zostawia ten lakier.
Oczywiście zgodzę sie z tym, że położenie lakieru bez utwardzacza na wcześniej spolerowaną powierzchnię mija się z celem, gdyż nie bedzie miał przyczepności i po prostu spłynie z lampy, a brak utwardzacza nie zabezpieczy go na dłużej, o tym wie chyba nawet dziecko. Powierzchnia zmatowana dobrze papierem ma na tyle dobrą przyczepność, by lakier chwycił podłoże. POLERKĘ MOZNA ZROBIC DOPIERO PO LAKIEROWANIU!
Swoją drogą, jesli chodzi o to zdjęcie, co zamieściłeś wyżej, to jestem skłonny twierdzic, że tak wygląda Twoja lampa po niecałym roku :p .
Lakier ktorego uzyłem sam w sobie ma wysoki połysk, po polerce pewnie będzie wyglądał jeszcze lepiej, więc może się skuszę :p Sprzedawca z linka, którego podałem wcześniej posiada w swojej ofercie cały zestaw do profesjonalnej naprawy lamp od zewnątrz. Oprócz sprayu z tym lakierem z utwardzaczem, był tam jeszcze spray z podkładem i spray odtłuszczający powierzchnie z tworzyw sztucznych. Całość o ile dobrze pamiętam kosztuje coś koło 80 zł

mkm - 24-06-2014, 16:14

benton66 napisał/a:

Swoją drogą, jesli chodzi o to zdjęcie, co zamieściłeś wyżej, to jestem skłonny twierdzic, że tak wygląda Twoja lampa po niecałym roku :p

Tak jak jesteś skłonny twierdzić, że masz spokój na parę lat :mrgreen:
Zdjęcia wrzucałem do podobnego tematu w SpaceStarze, to tutaj pokazuje zbliżenia przed polerowaniem.

Przed

Po

Mam nadal to auto, więc na dniach wrzucę jakieś aktualne zdjęcie :wink: .

apg2312 - 24-06-2014, 19:14

benton66 napisał/a:
Oprócz sprayu z tym lakierem z utwardzaczem, był tam jeszcze spray z podkładem i spray odtłuszczający powierzchnie z tworzyw sztucznych. Całość o ile dobrze pamiętam kosztuje coś koło 80 zł

Jak do tego doliczysz, że w kilkunastoletnim aucie odbłyśniki też nie są już w najlepszym stanie, i zasadniczo powinno się je poddać regeneracji, to gra nie jest IMHO warta świeczki.
Fakt, ja mam Cari I z 1996 roku, kupiłem ją miesiąc temu i reflektory w niej były w stanie tragicznym. Ale zamiast dawać do regeneracji, pieprzyć się z polerką, po prostu kupiłem nowe - 220 zł (za zamienniki oczywiście) to moim zdaniem w tym wypadku niewielki pieniądz :P A nie wziąłem najtańszej oferty z Allegro, tylko najbliższą, taniej też idzie kupić, ale trzeba doliczyć koszt wysyłki i czekać na dostawę. Do tego oczywiście porządne żarówki - Osram Nightbreaker Unlimited.
I na pewno dłużej będę miał spokój i porządne światła, niż w jakichkolwiek odnawianych, regenerowanych, polerowanych, malowanych czy nawet pozłacanych reflektorach :P

benton66 - 24-06-2014, 19:30

W moim aucie które ma prawie 15 lat odbłyśniki są jeszcze w dobrym stanie, klosze od wewnątrz czyste, tylko zewnętrzna warstwa była bardzo zmatowiała i zniszczona. Nie ma sensu wiec kupowac nowych lamp za pare stówek, skoro mozna je tanim kosztem zreanimowac i zabezpieczyc

[ Dodano: 24-06-2014, 19:34 ]
[quote="apg2312"]
benton66 napisał/a:
Oprócz sprayu z tym lakierem z utwardzaczem, był tam jeszcze spray z podkładem i spray odtłuszczający powierzchnie z tworzyw sztucznych. Całość o ile dobrze pamiętam kosztuje coś koło 80 zł

Napisałem tylko, że jest taka opcja, by użyć całego zestawu, dla kogoś, kto chciałby to zrobic profesjonalnie. Ja zastosowałem tylko lakier za 35zł :biggrin:

[ Dodano: 01-07-2014, 10:02 ]
Dla zainteresowanych mogę jeszcze dodać, że jedna puszka sprayu wystarcza spokojnie na 4 reflektory (dwa samochody) - sprawdzone w ubiegły weekend :p

bista05 - 10-07-2014, 19:35

Klosze w cari przed liftem były szklane czy plastikowe? Jeśli ktoś z was wykonał ten zabieg na lampach sprzed liftu, to czy mógłbyś się podzielić efektami? Nie muszą być zdjęcia tylko parę słów czy warto. W swojej cari mam problem z lampami od kiedy ją kupiłem, po prostu nic nie widać w nocy(nie daj Boże jak spadnie jeszcze deszcz). Znalazłem ten sposób, kupiłem juz nawet lakier ale dalej się trochę waham. Zastanawiam się też nad kupnem nowych zamienników, co sądzicie?
plecho1 - 10-07-2014, 21:40

Klosze u Ciebie są szklane i nic nie spolerujesz ale jak są szklane to nie matowieją a raczej masz problem z odbłyśnikami.
mkm - 10-07-2014, 22:33

plecho1 napisał/a:
są szklane i nic nie spolerujesz

Spolerujesz, spolerujesz. Trudniej i czym innym, ale spolerujesz.
Mało tego... mniej trzeba uważać niż przy "plastikach" :wink:

bista05, zrób zdjęcie, bo tak jak napisał plecho1, raczej gdzie indziej jest przyczyna słabego świecenia :wink:

mkm - 03-09-2014, 00:19

Lampy lakierowane bezbarwnym przed polerowaniem i po polerowaniu.

apg2312 - 03-09-2014, 01:22

Wyszło idealnie :)
Robiłeś pewnie tak, jak gość na filmie :
http://www.youtube.com/watch?v=03y0GGTdLw4
Pewnie nie widziałeś tego filmu wcześniej, bo wtedy można by pomyśleć o delikatnym zabarwieniu klaru. Też to elegancko wygląda :)

mkm - 03-09-2014, 13:25

Źle się wyraziłem w poprzednim poście.
Jestem wrogiem malowania reflektorów.
Lampy w Yarisie były przez kogoś "regenerowane" lakierem jakiś czas wcześniej.
Z czasem z lakieru zrobiło sie to co na zdjęciach i "przestały świecić". :roll:

apg2312 - 03-09-2014, 13:57

Widać jakiś słabej jakości, najtańszy klar był użyty...
Ale i tak IMHO lepsze to, niż nic.

benton66 - 03-09-2014, 20:03

apg2312 napisał/a:
Wyszło idealnie :)
Robiłeś pewnie tak, jak gość na filmie :
http://www.youtube.com/watch?v=03y0GGTdLw4
Pewnie nie widziałeś tego filmu wcześniej, bo wtedy można by pomyśleć o delikatnym zabarwieniu klaru. Też to elegancko wygląda :)

Apg2312, świetny filmik, pokazujacy dobitnie ze lakier z utwardzaczem jest gwarancją przejrzystości reflektorów na dłuższy czas

apg2312 - 03-09-2014, 21:45

Film jest z września 2013, autor obiecał update po roku. Więc czekam na drugą część, jak te lampy po roku wyglądają.
Na blogu autora znalazłem wpis :
Cytat:
Niebawem będzie obiecany film pokazujący jak utrzymuje się efekt regeneracji reflektorów w Matizie którą wykonałem w zeszłym roku. A wież mi teraz na słowo, że efekt jest nadal świetny, a reflektory wyglądają jak dwa diamenty na aucie

http://jaktozrobilemwgara...ktorow-audi-a6/
Poczekamy, zobaczymy....
W sumie jakieś 3 miesiące temu kupiłem do mojej Cari nowe lampy przednie i kierunkowskazy (zamienniki oczywiście), więc na razie nic nie muszę robić z nimi. Ale na wiosnę pomyślę, żeby reflektory przeszlifować i pomalować lakierem bezbarwnym z dodatkiem czarnego akrylu :)

benton66 - 04-09-2014, 15:00

Z tego co czytałem w opiniach pod tym filmikiem autor tez polecał ten lakier w sprayu, ktorego ja uzywałem... Swoja drogą lakier bezbarwny z domieszką czarnego-efekt powalający!!!
mkm - 04-09-2014, 23:29

benton66 napisał/a:
Swoja drogą lakier bezbarwny z domieszką czarnego-efekt powalający!!!

Zwłaszcza odbicia powalające :mrgreen: Nie dziwię sie, że robione to na matizie :mrgreen:
Tak się panowie niszczy lampy, a nie regeneruje :mrgreen:

Jak już chcecie przyciemniać to wielu producentów ma dedykowane lakiery do lamp w różnych kolorach, ale to do zmiany koloru, a nie regeneracji :mrgreen: