To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - [1.8DI-D] Chiptuning

rezon - 03-07-2014, 20:49
Temat postu: Re: Chiptuning
marcin.plonsk napisał/a:
Witam. Dowiedzialem sie iż jeden z salonów/serwisów Mitsubishi w Warszawie robi tzw. chiptuning. Jestem posiadaczem ASX 1.8 did 150km.Uzyskałem informacje iż przyrost mocy wynosi około 30 KM, spalanie ma spaść o okolo 1L , troche mnie zastanawia cena 3.000 zł czy nie uważacie że to troche sporo i ciekawe czy można coś utargować. Mówią iż jest to bezpieczne dla silnika tym bardziej że przebieg mojego ASX wynosi tylko 12500 km. Zastanawiam się czy warto inwestować w takie coś , czy ktoś robił podobna rzecz?

1. 3 kzł to wysoka cena, ale jak udzielają gwarancji na wszystko to OK.
2. O spadku 1l spalania to zapomnij. 0,5 możesz zrzucić, ale więcej Nm sprzyja przeprostowi kolana i spalanie raczej wzrośnie ;)
3. Nie wiem jak ASX, ale Outek to zapasu nie miał na sprzęgle czy dwumasie. Po 22kkm od wirusa wymieniałem komplet. Najpierw zorientuj się czy na to też dają gwarancję. Raczej nie.
4. Tuning jak już piszą koledzy powinien być nie gotowcem, ale ze sprawdzeniem i dopracowaniem na hamowni. U mnie na samej hamowni stał prawie 1h, a jeszcze testy drogowe miał.
5. Po takim tuningu chodził znacznie lepiej niż na ori i przejechał bez problemów 90kkm

JAHnosik - 07-07-2014, 22:18

rezon,
gdzie robiłeś wirusa?

rezon - 07-07-2014, 22:28

Dynosoft Katowice www.dynosoft.pl - to jeden z lepszych magików w PL. Polecany na forum Octavii i nie tylko :) Warto było podjechać na Śląsk Niestety gwarancji na samochód nie dostaniesz ;) , ale na robotę tunera jak najbardziej . Gdyby nie gwarancja Superb też już by stał u niego. Zupełnie inaczej się jeździło po tuningu.
JAHnosik - 07-07-2014, 22:37

rezon,
Dynosoft... i wszystko jasne :) Aligator to znany autorytet wsród wirusujących. Swego czasu bywałem na a3-club.net, tam są do niego całe pielgrzymki :) dobrze wiedzieć, że kręci Miśki, chociaż mam nówkę i skoro AutoGT kręci przy zachowaniu gwarancji to chyba nie ma wyboru, planuje zrobić wirusa przy przeglądzie 15000.

rezon - 08-07-2014, 11:42

Nie wiem czy kręci 1,8DiD, ale 2.0Did to dla niego żadna nowość. Przecież to VW ;) Zapytaj o 1,8DiD. Telefon to nie majątek :)
JAHnosik napisał/a:
skoro AutoGT kręci przy zachowaniu gwarancji
bardzo wątpię, aby zachowywali gwarancję fabryczną. Co najwyżej dają swoją. ASO Mitsu różne rzeczy potrafią twierdzić, a jak przychodzi co do czego to trudno coś później udowodnić. Tuning silnika to nie tylko silnik. Gwarancja leci również na cały układ przeniesienia napędu. Dlatego swojego kręciłem dopiero pół roku przed końcem gwarancji
JAHnosik - 15-12-2014, 19:30

Wczoraj w końcu się zebrałem i napisałem do www.dynosoft.pl
Niestety nie kręcą tego silnika :( a zależało mi żeby zrobić u Aligatora.
znalazłem: http://www.kreatormocy.pl...1-8-did-150-km/
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Kreatorem Mocy?
Czy ktoś w ogóle wirusował silnik 1.8 DID?

wiewioor - 08-01-2015, 20:42

JAHnosik napisał/a:
Czy ktoś w ogóle wirusował silnik 1.8 DID?

Ja to robiłem w Lancerze - te same jednostki 4N13. Na hamowni wyniki: 179KM oraz 372Nm

Najbardziej widoczna różnica jest na momencie. Spalanie u mnie wzrosło o około 0,5l/100km.

Na razie po virusie zrobione około 10kkm - żadnych awarii ani niepokojących znaków. Natomiast należy pamiętać o kilku zasadach. Nie nadwyrężać wału/dwumasy szczególnie na niskich obrotach. Nie "upalać" na zminym. Chłodzić turbo. Ale to normalne zasady jeżdżenia. Jeśli ktoś się do tego stosuje plus jeszcze wymienia olej regularnie (ochrona turba) to można śmiało wykonywać remap.

krzychu - 09-01-2015, 06:48

A masz wykres przed?