Nasze Miśki - Galant V6
valdor - 12-08-2014, 20:45
Na tym oleju przejechałem z 400 km. Od razu miały by dać o sobie panewki? Na startym oleju nic nie było oprócz tego jednego popychacza słychać który po rozgrzaniu silnika przestał grać i winowajcą był na 100% olej. Sam nie wiem może faktycznie to ten filtr oleju? Dzięki chłopaki za odzew
dmi - 12-08-2014, 20:54
stukanie panewek wg. mnie nie ustępuje po nagrzaniu...najlepiej sprawdź kompresje, ciśnienie na wszystkich cylindrach itp, to podstawa.
Będziesz miał czas to się można spotkać i porównać pracę silnika
valdor - 12-08-2014, 21:09
Jasne że chciałbym się spotkać i to bardzo. Może niedziela w tym tygodniu?
Fragu - 13-08-2014, 07:19
No to piszcie chłopaki na podforum kuj-pom ->spotkania niedzielne<- Ugadamy jakiegoś spota!
valdor - 13-08-2014, 18:22
Fragu co to za opony i felgi? Profil chyba wyższy od mojego. Nie ociera nic?
Fragu - 13-08-2014, 19:28
U mnie? to 16" 205/55. Zróbmy spota, to zobaczysz
valdor - 15-08-2014, 12:13
Jestem chętny tylko w ten weekend raczej nie... mam coś co nazywa się remontem kuchni ale czekam na propozycje. W następnym tygodniu oddaje misia na podnośnik, bo to zawieszenie samo się nie zrobi. Ciekawe ile zapłacę za przód.. Mam nadzieję, że skończy się na wymianie sworzni i gumek.
Ładnie wyglądają i na pewno praktyczniejsze od moich.
bialyjayz - 15-08-2014, 12:51
valdor napisał/a: | Ciekawe ile zapłacę za przód.. Mam nadzieję, że skończy się na wymianie sworzni i gumek. |
ja ostatnio robiłem:
drążkiTRW(160)
końcówkiTRW(100)
gumki stabilizaorów(60zł)
tuleje wachacza dolnego poprzecznegoYAMATO(4 szt. po 30zł)
tuleje wymienne tzw. bananów(2szt. po 50zł:)
Plus 70zł zbieżność obowiązkowa.
Jak widać kompletnego nie robiłem tzn. górne wachacze nieruszane, bez luzów i stuków, natomiast po zakupie tuleji bananów okazało sie że do wymiany całe wachacze i tutaj po cenie hurtoweji 222zł jedna sztuka, normalnie ok 350zł. Ale to nie reguła e trzeba wymieniać od razu cały wachacz.
Można także doliczyć 2szt. amartyzatów i tutaj ceny Kabaya lub Monroe po ok. 175-180zł
valdor - 15-08-2014, 13:11
Sam zaopatrywałeś się w części i sam działałeś czy dałeś wolną rękę mechanikowi? Jeśli mechanik to robocizna wyniosła Cię mniej więcej ile?
bialyjayz - 15-08-2014, 21:24
valdor napisał/a: | Sam zaopatrywałeś się w części i sam działałeś czy dałeś wolną rękę mechanikowi? Jeśli mechanik to robocizna wyniosła Cię mniej więcej ile? |
wszystko prócz wachaczy na własny koszt , robocizna wliczając w to już zbieżność 250zl
Fragu - 16-08-2014, 10:05
valdor, właśnie dlatego zmieniłem na 16", żeby było praktyczniej, tym bardziej, że bardzo dużo jeżdżę
McCoy - 16-08-2014, 18:16
valdor napisał/a: | Potrzebuje pomocy, wskazówek albo podpowiedzi..
Sprawa wygląda tak, wymieniłem olej na Valvoline 10w40 i wszystkie filtry marki Filtron (ponoć jest coś z tymi filtrami na rzeczy tylko nie wiem do końca co)
I po wymianie był spokój ale jakoś w zeszłym tygodniu już gdy po pracy wsiadłem do samochodu i odpaliłem go to aż się wystraszyłem.. Motor zaczął klekotać jak przy dieslu. Z obawy o silnik wyłączyłem go i poczekałem chwile i odpaliłem znowu. Stukanie ustało i silnik pracował normalnie. |
Czyli reasumując panowie z czapli wcisneli Ci " serwisowanego " od pierwszego wlsciciela z Niemiec "zdrowego" Galanta.
valdor - 16-08-2014, 20:51
Nie powiedział bym tak tego dosłownie. Na razie o nich złego słowa jednak nie mogę powiedzieć, bo wszystko co jest do robienia to wiem od nich bezpośrednio jeszcze przed oględzinami samochodu a ta sprawa z silnikiem to wyszła po zmianie tych filtrów.. Po drugie rozrząd w książce był wymieniany przy 150000 km więc jego czas nadchodzi tak czy siak.
Sprawa ma jednak drugą stronę medalu, bo słyszałem o dość nie miłej sprawie właśnie z Galantem z Czapli ale nie będę tutaj rozwijał tematu, bo właściciel sam chyba o tym napisze po rozmowie ze mną.
valdor - 16-08-2014, 21:03
Zastanawiam się nad tym kompletem rozrządu z alledrogo
http://allegro.pl/rozrzad...4517501311.html
Wszystko jest takich firm jakie bym chciał a ciężko to dostać w innych sklepach. Tutaj gość sprzedaje wszystko za jednym zamachem tylko obawiam się podróbek. Jest sposób aby to sprawdzić jakoś?
McCoy - 16-08-2014, 21:35
Dobry zestaw ale z paskiem SUN. Nie zapomnij jeszcze uszczelniaczy walków oraz wału korbowego no i oczywiscie nowy plyn do ukladu chlodznia. Co do tematu silnika oraz oleju i filtrów to nie bede sie wypowiadal na ten temat.
|
|
|