ASX Techniczne - "Piszcząca" skrzynia biegów
Mark442 - 12-02-2015, 15:03
Kolejny leniuszek na Forum z problemem korzystania z opcji "Szukaj".... Proszę bardzo - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88527 (link wałkowany od dłuższego czasu"nad Twoim")
mziak - 25-02-2015, 17:22
maciek_p przyzwyczaj się ASX tak ma, 2 bieg wchodzi tym ciężej im szybciej chcesz go wrzucić.
Ja swojego did kupiłem będąc świadomym tego, bo na kilku jazdach próbnych ( różnymi autami) zawsze 2 b. wchodził ciężko. Tak też mam w modelu który odebrałem
Inny "feature" tej skrzyni biegów/ sprzęgła jest w lecie, przy b. rozgrzanym silniku i skrzyni spróbuj szybko wcisnąć sprzęgło i szybko wrzucić 1. Usłyszysz głuche stuknięcie a jak stoisz na równym bez hamulca to potrafi też szarpnąć całym autem.
ps. da się z tym żyć.
radical - 28-02-2015, 17:02
potwierdzam, 6-ścio biegowa skrzynia w ASX 1,8 DiD tak ma, 2. wchodzi z oporem lub zgrzytem, bez uszczerbku dla trwałości skrzyni
serwisant w ASO stwierdził: "ten typ tak ma, jak panu przeszkadza to można ruszać z 2. biegu, bo silnik jest dość elastyczny"
mam sposób, że z 1. na 2. bieg przełączam nie na raz ( z 1. na 2. jednym pociągnięciem dźwigni) ale na dwa, tzn.: 1. - luz i potem luz - 2. , żeby dać skrzyni chwilę na dostosowanie
z drugiej strony myślę sobie, czy Japończycy nie potrafią zrobić dobrych synchronizatorów do skrzyń przenoszących duży moment obrotowy, bo podobne objawy miałem w 6-ścio biegowym manualu w Hondzie Civic 2,2 diesel.
JCH - 28-02-2015, 17:35
radical napisał/a: | jak panu przeszkadza to można ruszać z 2. biegu, bo silnik jest dość elastyczny" | Wg mnie to słaby pomysł, bo cierpieć będzie sprzęgło
Uwex - 01-03-2015, 10:02
Ja bym spróbował zmienić olej w skrzyni, zrobiłem tak w Lancerze i wsteczny (to jest bolączka w tym modelu) wchodzi bezproblemowo- nawet w ASO przyznali, że jest OK.
Koszt niewielki (w ASO płaciłem 50 zet za robociznę- olej swój), a przy okazji pozbyłem się oleju po dotarciu skrzyni.
JAG186 - 17-05-2017, 23:04
Pojawiło się u mnie piszczenie przy zmianie biegów, czy ktoś ma jakieś foty jak najprościej dostać się do środka i nasmarować bo sam opis mało mi pomógł?
radoslawczech - 18-11-2017, 08:10
Witam. ASX 1.6 /2013 ponad 75k nalatane już po gwarancji i zaczynam mieć problem z wrzuceniem pierwszego biegu tzn jest dość duży opór w porównaniu do następnych biegów. Czy stosując się do porady smarowania da się to wyeliminować czy to może być coś poważniejszego?
wiwi02 - 18-11-2017, 10:30
Ooo.!u mnie podobny problem dlatego też jestem ciekawy porady..
radoslawczech - 23-11-2017, 14:51
Smarowanie wyraźnie u mnie pomogło. Jest lepiej lecz czasami na pierwszym po wciśnięciu biegu brakuje tej synchronizacji i czuć opór przy wrzucaniu. Wydaje mi się że synchronizatory trzeba sprawdzić.
|
|
|