Outlander I GEN Techniczne - Pilna pomoc potrzebna! ROZRZAD.
heer75 - 28-08-2014, 09:23
no wlasnie wydaje mi sie, ze nie do konca jest ok jeszcze, bo np:
1. rano jak odpalam (np dzis- bylo 10st) to przez jakis czas slychac lekkiego "diesla" przy przyspieszaniu- przed wymiana tego nie bylo a temperaury byly nizsze, nawet o 5 st. Czy to np moze byc wina zle napietego paska?
2.Wciaz jest jakby zamulony, 3 bieg powyzej pewnych obrotow ciagnal jak dzik- oczywiscie jak na to auto.
3. Przy dynamiczniejszej jezdzie przy zmianie biegu, strzalka obrotomierza idzie nieco w gore- tak jakby bylo podtrzymanie/podbicie obrotow? Przyznam, ze wczesniej tego nie zauwazylem w Outlanderze a w Carismie na bank tego nie bylo.
Byc moze tak ma byc? nie wiem.
Zmiana na plus- ucichlo wycie, ale jak juz pisalem i jak sam gosciu przyznal- pomylil sie o zabek..
Mam ostatnia prosbe do Ciebie, poniewaz JAKOS typowi nie ufam wciaz
czy moglbys wypunktowac mi- 1, 2, 3.. taka czekliste procesu wymiany rozrzadu?
Co najpierw, co potem, jak ustawione, co wzgledem czego.
Mam wrazenie, ze gosc wciaz bladzi. Chce go po prostu sprawdzic.
Aha, i cos mi rysowal paluchem na szybie auta, ze teraz, po korekcie wg ustawien na "srubokret" oznaczenia/punkty nie zgadzaja sie i cos jest troche przesuniete- tak to zrozumialem.
Zdaje sie, ze kazdy znacznik powinien sie pokrywac?
krzychu - 28-08-2014, 13:35
heer75 napisał/a: | i cos jest troche przesuniete- tak to zrozumialem |
Jak może być przesunięte jak to miał tylko przekręcić pompę oleju o 1 lub 2 obroty tak aby zblokowało wałek balansowy i wtedy ustawić na znaki więc jak to mogło wpłynąć na przesunięcie reszty rozrządu...
Żeby nie było tak, że przekręcił o 2-3 ząbki i wtedy mu wlazł śrubokręt trochę dalej... On chyba nie rozumiem o co z tym chodzi... Katastrofa... A ten tekst tylko to potwierdza:
heer75 napisał/a: | Gosc przyznal sie, ze faktycznie bylo przeskoczone.. |
To nie miało być przeskoczone, to nie chodzi o 1 czy 2 ząbki, to trzeba obrócić całkiem pompą oleju o 1 lub 2 pełne obroty (wałek balansowy ma jeszcze przełożenie wewnątrz bloku, którego nie widać na zewnątrz - Twój mechanik tego chyba nie trybi) i wtedy jak śrubokręt wchodzi (ale nie trochę dalej tylko z 6 lub więcej cm - wtedy znaczy, że wałek jest dobrze) ustawić na znaki resztę rozrządu...
Nie wiem co Ci doradzić, kiepsko to wygląda z tego co piszesz...
To co jest ukryte to Left Balance Shaft. Tak samo to przełożenie (2 koła zębate) nie widać, więc może po prostu mechanik tego nie kuma?
Zresztą jestem przekonany, że się mu nie chciało odkręcać wydechu i wcisnął coś krótszego lub cieńszego...
heer75 - 28-08-2014, 13:46
byc moze nie trybi.. dlatego czy moglbys napisac mi w punktach?:)
aha, on pompy oleju nie ruszal- bo pytalem czy cos z nia robili. Wogole nie dotykal- twierdzi.
krzychu - 28-08-2014, 13:59
To jak ustawił wałek balansowy skoro on jest od pompy oleju ustawiany? Tam są 2 wałki, może w ogóle ustawiał ten prawy (na zdjęciu prawy, jak się patrzy na rozrząd to lewy)....
To może zapytaj się go co zrobił i na jakiej podstawie. I czy zdaje sobie sprawę, że ten silnik ma 2 wałki. Jeden ten co widzi jak patrzy to po lewej napędzany osobnym paskiem, a drugi jest napędzany od pompy oleju (jego nie widać). Należy go ustawić na śrubokręt i znak na pompie oleju. Zapytaj się czy to kuma i czy rozumie? Albo rozumiem albo nie rozumie i ciągle błądzi po macku co może mieć opłakane skutki. W ogóle to mu daj to zdjęcie wyżej i zaznacz na czerwono ten right balance shaft. Powiedz mu, że to jest nie ustawione. Trzeba to coś zablokować śrubokrętem i ustawić znacznik na pompie oleju. Reszta rozrządu musi się oczywiście zgadzać co do ząbka. Niech tak kręci tą pompą oleju, aby śrubokręt wszedł na co najmniej 6 cm i znacznik na pompie oleju się zgadzał. Prościej się nie da.
A co ja Ci mam napisać. Masz manual z tego co pisałeś, ja mam w domu opis po polsku. Daj e-mail na PW to Ci poślę za jakieś 3-4h.
heer75 - 28-08-2014, 14:05
ok, podeslij: heer@o2.pl
dzieki
wiesz, w przypadku skrajnym bede oczekiwal zwrotu kasy za robote i pojade gdzies indziej..
Bizi78 - 28-08-2014, 20:58
Może podjedź do deejay-a , polecanego mechanika we Wrocku .
heer75 - 29-08-2014, 09:28
wlasnie dzis jade:) juz sie wczoraj umowilem na wizyte.
Tak wogole zaluje, ze od razu tak tego nie rozwiazalem- nie poszukalem i nie pojechalem do fachowca polecanego z forum.. coz, frajerskie trzeba czasem zaplacic + nauczka na przyszlosc.
krzychu - 02-09-2014, 19:46
Coś się z tematem dzieje?
heer75 - 03-09-2014, 12:08
udalem sie do wspomnianego Bartka z forum, rozebral i "u gory" ustawiony jest ok na znaki.
Ale nie wiadomo co na dole bo to grubsze rozbieranie i jestem ustawiony na poniedzialek aby to zrobic. Wole doplacic troche i miec pewnosc. Do tych partaczy juz nie wroce.
spanishfly - 28-09-2014, 19:06
No to i ja się podłączę żeby nie zaśmiecać forum.
Kupiłem Outka I 2.4 sprowadzonego z USA, nie mam pojęcia kiedy był robiony rozrząd. Kompletnie się na tym nie znam a muszę kupić właściwe graty, podpowiedzcie mi czy to jest kompletny rozrząd:
-Pasek rozrządu
-Rolka napinająca pasek rozrządu
-Rolka prowadząca pasek rozrządu
-Napinacz hydrauliczny
-Pasek balansowy
-Rolka napinająca pasek balansowy
oraz czy części do amerykańca są inne niż do europejczyka (np. ilość zębów paska).
Pompę wody też wypadało by wymienić?
heer75 - 30-09-2014, 15:18
Nie wiem jak to jest z wersja z USA, czy faktycznie sie rozni ale w sklad kompletnego rozrzadu 2.4 wchodzi:
http://e-pajero.pl/mechan...-galant-24.html
To tylko przyklad- bo kupic mozna taniej, japonski komplet.
czyli to samo co do 2.0
Pompe wody niby co 2gi rozrzad sie wymienia.. choc ja mialem Carismie kiedys i nigdy nie wymienialem, nic sie z nia nie dzialo. W Lagunie takze nie ruszalem.
|
|
|