Problemy techniczne - Sprężyny -40,problem z ustawieniem geometrii.
robertdg - 09-09-2014, 20:53
Marcelinho napisał/a: | Czyli mówisz że musi być oryginał?A co tam siedzi z tyłu w oryginale? | No raczej nie, zamienniki SRL/SH, etc często odbiegają wymiarami od oryginałów a w tylnym zawieszeniu ma to spore znaczenie, bo kwestia 1mm decyduje czy ustawisz zbieżnośc czy nie.
Ponadto kwestia montazu też jest rozwiana w książce - zawieszenie dokrecamy w pozycji drogowej
Marcelinho - 15-09-2014, 15:53
Z tyłu założyłem wahacze Febesta.To co robić żeby to jakoś doprowadzić do ładu?
Ten mechanik co wymieniał mi te wszystkie elementy w Galancie pyta czy geometria/zbieżność nie powinna być ustawiana na dociążonym samochodzie?
xluki - 23-09-2014, 20:55
I jak? Problem geometrii rozwiązany? Bo u mnie też tył po obniżeniu się rozjechał trochę.
Bartek - 24-09-2014, 10:29
Marcelinho napisał/a: | Ten mechanik co wymieniał mi te wszystkie elementy w Galancie pyta czy geometria/zbieżność nie powinna być ustawiana na dociążonym samochodzie? |
OMG..... może zaprowadź ten samochód do mechanika, bo ten facio coś chyba się z powołaniem minął......a od jego wyczynów zależy Twoje i nie tylko (niedawno mijaliśmy się na Szwedzkiej , więc moje również) życie
Jeszcze może próbowałbym zrozumieć jakbyś kombi do niego przyjechał.... ale w sedanie? Poza tym KAŻDA instrukcja ustawiania geometrii podaje ten parametr - zazwyczaj (nie inaczej w Galancie) jest to 50-70 kg na fotelu kierowcy
Marcelinho - 24-09-2014, 15:20
Xluki nic się nie wyjaśniło.Bartku,no to ja już nic nie rozumiem.Nowe wahacze,nowe amory,nowe sprężyny -40.I co jadę na geometrię i się nie da?To co tu jest nie tak,zdradź tą tajemnicę
Bartek - 24-09-2014, 17:37
Marcelinho napisał/a: | Nowe wahacze |
z pozrywanymi tulejami?
Marcelinho napisał/a: | nowe amory |
rozpompowane oczywiście?
Marcelinho napisał/a: | nowe sprężyny -40 |
Pytanie, czy przez -40 się coś nie rozjeżdża... - 40 to konkretna gleba demolująca kąty na pewno - zbieżności nie powinna teoretycznie....
i9i - 24-09-2014, 18:38
Bartek napisał/a: | 40 to konkretna gleba demolująca kąty na pewno - zbieżności nie powinna |
W galu po glebie odjeżdżają kąty i zbieżności, ale nie po za granice regulowalności. Łapiesz najpierw kąty pochylenia (podkładkami pod banan) i regulujesz zbieżność (ciągle mowa o tyle). Ja już miałem glebę ale koła były rozjechane (spory negatyw i zbieżność), po wymianie trzeciej pary opon zabrałem się za to. Ale zacząłem od zmierzenia geometrii u gościa, który się na tym zna. Powiedział jak te kąty złapać i jakimi podkładkami. Mimośrody do wymiany razem z tulejami (wpadły "Olkusze") i regulować można. Także da się na pewno.
robertdg - 24-09-2014, 19:37
Bartek napisał/a: | Jeszcze może próbowałbym zrozumieć jakbyś kombi do niego przyjechał.... ale w sedanie? Poza tym KAŻDA instrukcja ustawiania geometrii podaje ten parametr - zazwyczaj (nie inaczej w Galancie) jest to 50-70 kg na fotelu kierowcy | Galanta nie trzeba obciążać, ale ten co ustawia geometrie to powinien o tym wiedzieć, aut jhest cała masa zatem bez ksiązki technicznej lepiej nie ruszać geometrii bo ksiązka opisuje dokładnie gdzie i jaką mase ułożyć, są auta do których trzeba wpakowac nawet ponad 200kg
Marcelinho - 25-09-2014, 15:28
Bartku,wątpię żeby amortyzatory i wahacze zepsuły się po pojeżdżeniu przez 3 dni.Czyli wynika z tego że powinienem założyć np. z tyłu -35 lub -30 i dało by się to wyprowadzić?!
Uwex - 25-09-2014, 17:39
Marcelinho - tak z ciekawości- piszesz, że zamontowane nowe amortyzatory; dałeś seryjne ? Bo jeśli tak , to przy sprężynach -40 długo mogą nie pociągnąć.
Marcelinho - 25-09-2014, 17:50
Tak,seryjne.Brałem to pod uwagę a nawet zastanawiałem się czy nie ma to wpływu na problem z ustawieniem.Jest jeszcze opcja ze złymi amortyzatorami z tyłu.Miałem Sachsa a teraz Kyb.Obrazek pierwszy zwróćcie uwagę na tą dziurę na śrubę.
https://www.google.pl/sea...tml%3B531%3B185
a takie teraz mam
https://www.google.pl/sea...tml%3B900%3B603
|
|
|