Space Star Techniczne - [MSS 1.3] Nie raz nie chce odpalić, obroty skaczą
plecho1 - 11-10-2014, 21:10
Najprawdopodobniej padła grzałka w sondzie co wiąże się tylko z wymianą sondy. Koszt pasującej uniwersalnej Denso to około 150 - 200zł.
Pasujące sondy Denso to DOX-0313, DOX-0113 i DOX-0114.
Tu masz katalog http://denso.elcome.co.uk...ww.denso-am.eu/
RaVciO - 13-10-2014, 18:33
W moim przypadku błąd P0135 oznaczał wymianę sondy "tej pod maską"
Mam sondę Boscha, która po tygodniu znowu generowała błąd, jednak serwis boscha twierdzi, że jest sprawna...
Ostatecznie kupiłem Denso DOX-0313 - ma tą przewagę nad DOX-0113, że jest już wyposażona w odpowiednią wtyczkę i nie trzeba ciąć kabelków i łączyć. Niestety z tego powodu jest droższa o około 100zł od DOX-0113, ale po przygodzie z uniwersalną boscha nie ryzykowałem zakupu kolejnej uniwersalnej.
Piotrek_Opole - 13-10-2014, 22:22
Sprawdzałem już ceny pasujących sond Denso.
Faktycznie różnica pomiędzy DOX - 0113, a DOX - 0313, jest dość duża (ponad 100 zł)
Sądziłem że 0313 jest może trwalsza, lepsza...i.t.p , ale z tego co piszesz sondy są takie same, różnią się tylko tą kostką.
Przełożenie kostki, nie powinno być trudne, a oszczędność spora.
Jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu...
plecho1 - 13-10-2014, 22:56
Ojciec w Suzuki Lianie na takiej uniwersalnej Denso jeździ bezproblemowo już około pół roku. Połączenie kostki z nową sondą to około 20 min roboty. Ja tam tą stówkę wolał bym wydać na jakiś prezencik dla żony a nie na swoje lenistwo
RaVciO - 14-10-2014, 16:40
Nie byłem leniwy, ale po doświadczeniach z sondą boscha stwierdziłem, że kupię z kostką, żeby w przypadku dalszych błędów nie głowić się czy to nie była wina mojego montażu.
Chciałem mieć pewność i spokój i tak się stało
Piotrek_Opole - 14-10-2014, 17:55
Ja tu nikogo o lenistwo nie podejrzewam , chodzi o zwykłą oszczędność...
Nawet w katalogu Denso podane jest, że 0313 jest sondą dedykowaną, a 0113 uniwersalną.
Czyżby chodziło tylko o tą wtyczkę?
Jeśli sondy mają takie same parametry - a co do tego mam właśnie wątpliwości - to faktycznie zaoszczędzona stówkę można by przeznaczyć na jakąś miłą niespodziankę dla swej małży - bo jak wiadomo żony lubią miłe niespodzianki (przynajmniej moja)
RaVciO - 14-10-2014, 19:27
Z tego co ja się orientuję to różnica to tylko albo aż wtyczka. Tak jak pisałem ja nie chciałem ryzykować jakichś przekłamań wynikających z innych parametrów przeciętego i połączonego kabla w porównaniu do jednolitego.
Pewnie gdybym najpierw nie trafił na Boscha tylko od razu wiedział, że do Spejsa tylko denso, także skusiłbym się na 0113 z racji tej stówki.
Piotrek_Opole - 22-10-2014, 22:14
Ostatecznie zakupiłem sondę Denso DOX -0113 (kosztowała mnie 165 zł)
Stara sonda została dawcą wtyczki - którą z wykorzystaniem dołączonych do zestawu złączek zaciskowych połączyłem z przyciętymi na odpowiednią długość przewodami nowej sondy.
Poszło dość sprawnie.
Sonda założona, błąd wykasowany.
Póki co, jest spokój - check nie świeci
Jeśli taki stan rzeczy się utrzyma, będę mógł uznać misję za zakończoną pełnym sukcesem...
Pzdr
Dzięki za pomoc...
|
|
|