Grandis Ogólne - grandisowcy-mobilizacja
kcn - 14-09-2014, 20:24
A tak w ogóle to co ile powinno sie robić regulacje zaworów, przypuszczam że u mnie nie byla robiona jeszcze.
NUFI - 14-09-2014, 21:10
skull napisał/a: | ale co tu pisać jak nic się nie psuje w Grandisach,może poza silnikami z szajse-wagena,ale Ci koledzy pewnie problemy załatwiają na forach VW Das Auto Tylko żeby koledzy z silnikami DID nie obrażali się,to tylko luźny żarcik,nie mogę przyzwyczaić się do "hybryd" typu Mitsubishi z silnikiem VW czy Nissan z silnikiem Renault |
Dlaczego mam się obrażać za szczerą prawdę
Przez 20 lat użytkowałem japończyki z silnikami benzynowymi, a było ich sporo np. Lancer, Colt, Suzuki Gemini, Honda Civic Aerodeck z VTEC i zwykł Civic, Subaru Legacy 2,2l i obecnie 2,5l i Grandis DiD
Subaru sprzedane zostało z przebiegiem ~450.000 km i gdyby nie rdza to pewnie i 1 mln km dałby radę.
A Grandis jak na 156.000 km też daję radę, ale...
a to jakaś pompa vacum, a to klapa gasząca (przepustnica), ostatnio zawór EGR i takie inne kosztowne pierdoły.
Ale samochód jest fajny , rzadko spotykany, ładny i pakowny. I spalanie przyzwoite jak na jego masę. Osiągi zadawalające.
Generalnie jestem z niego zadowolony i polecam innym - nawet DiD
skull - 14-09-2014, 21:32
kcn napisał/a: | A tak w ogóle to co ile powinno sie robić regulacje zaworów, przypuszczam że u mnie nie byla robiona jeszcze. |
ogólnie co 40 tys,ale w przypadku instalacji LPG co 20 tys.
skrool - 14-09-2014, 22:43
Też ciągam za sobą kemping na wakacje i powiem Ci, że Grandis naprawdę sobie świetnie radzi, w tym roku zaliczyłem w wakacje 3500 km. z budą a Ty jaką budkę ciągasz? Nie łapiesz się na Viatoll...?
Ciągam LMC 450K Luxus 1200 DMC + Grandis DMC 2250 razem 3450
Aha wogoole to już teraz czaję Twój nick, ale z innego forum [/quote]
Pewnie z forum karawaning.pl
martin778 - 14-09-2014, 23:20
skull napisał/a: | Ja wszystko sam robię w swoim grrandku,wprawdzie jestem elektrykiem,ale mechanika też nie jest mi obca regulacja oczywiście na ciepłym.Zawory słychać tylko na wolnych obrotach,już gdzieś czytałem że ten typ tak ma,chciałem tylko potwierdzić to od Was użytkowników |
Potwierdzam ustawianie zaworow na cieplym silniku,po regulacji nadal cykaja ale im silnik wiecej rozgrzany tym wieksza cisza.
gołąb - 15-09-2014, 06:42
skrool napisał/a: |
Ciągam LMC 450K Luxus 1200 DMC + Grandis DMC 2250 razem 3450
Pewnie z forum karawaning.pl | heh, też ciągam Lmc 450 o wadze 1200kg. Dokładnie z tego forum
skrool - 17-09-2014, 21:21
A jakich luster dodatkowych używasz, kiedy jedziesz z przyczepą?
gołąb - 18-09-2014, 06:51
Ostatnio zakupiłem Argus. Fajne lusterka. Bez problemu pasują na duże lusterka Grandisa. http://sklep.klaja.pl/pl/...terka-2-szt./59
slawol - 29-10-2014, 18:26
W temacie Grandisa 2.0 DID ktoś pomoże ?
Chodzi o ogrzewanie
LukTT - 01-11-2014, 07:28
Cześć,
U mnie zaworki nie cykają ani trochę (MIVEC 2004). Wg instrukcji regulacja co 15tys.! Ostatnio robiłem i jeździ bez żadnych dodatkowych odgłosów.
kcn - 01-11-2014, 07:41
LukTT napisał/a: | Cześć,
U mnie zaworki nie cykają ani trochę (MIVEC 2004). Wg instrukcji regulacja co 15tys.! Ostatnio robiłem i jeździ bez żadnych dodatkowych odgłosów. |
U mnie również cisza z zaworkami, tyle że niewiem kiedy były wczesniej regulowane. Obecnie mam 109kkm na zegarze.
BTV - 28-11-2014, 22:04
A ile czasu zajmuje taka regulacja i czy raczej każdy warsztat sobie z tym poradzi? Czy trzeba jechać nie wiadomo do jakiego Leona zawodowca albo ASO?
Jak ja nienawidzę dawać fury do warsztatów - po ojcu niestety mam naleciałości prlowskie plus teoria spisku, że gdzieś tam wystarczy wymienić bezpiecznik, a diagnozę wystawiają na wymianę góry części i rachunek na miliard ziko . Plus jego maksyma, że każdy mechanik ma niepisaną zasadę, że robiąc coś spieprzy coś innego ...
kcn - 28-11-2014, 22:19
BTV napisał/a: |
Jak ja nienawidzę dawać fury do warsztatów - po ojcu niestety mam naleciałości prlowskie plus teoria spisku, że gdzieś tam wystarczy wymienić bezpiecznik, a diagnozę wystawiają na wymianę góry części i rachunek na miliard ziko . Plus jego maksyma, że każdy mechanik ma niepisaną zasadę, że robiąc coś spieprzy coś innego ... |
Oj, jak ja to rozumiem, toż mam tak samo, a na pocieche oglądnij sobie jeszcze stare odcinki "usterki" normalnie potem wezwać fachowca do byle czego to jakieś "masakrejszon"
... żeby jeszcze zrobili to od ręki, ale zostawić im auto na 2 dni... brrr, a jak coś pospuje... hehehe
Hubeeert - 28-11-2014, 23:10
Przebiegi do regulowania zaworów. Oczywiście to tylko dobra rada, zrobicie jak chcecie.
Z LPG 30kkm max
Bez LPG 45kkm max
BTV - 29-11-2014, 01:10
No ale napiszcie napiszcie napiszcie, niech ktoś napisze - ile czasu zajmuje taka regulacja i czy raczej każdy warsztat sobie z tym poradzi? Czy trzeba jechać nie wiadomo do jakiego Leona zawodowca albo ASO?
|
|
|