To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Ogólne - grandisowcy-mobilizacja

kcn - 14-09-2014, 20:24

A tak w ogóle to co ile powinno sie robić regulacje zaworów, przypuszczam że u mnie nie byla robiona jeszcze.
NUFI - 14-09-2014, 21:10

skull napisał/a:
ale co tu pisać jak nic się nie psuje w Grandisach,może poza silnikami z szajse-wagena,ale Ci koledzy pewnie problemy załatwiają na forach VW Das Auto :mrgreen: Tylko żeby koledzy z silnikami DID nie obrażali się,to tylko luźny żarcik,nie mogę przyzwyczaić się do "hybryd" typu Mitsubishi z silnikiem VW czy Nissan z silnikiem Renault :biggrin:

Dlaczego mam się obrażać za szczerą prawdę :biggrin:
Przez 20 lat użytkowałem japończyki z silnikami benzynowymi, a było ich sporo np. Lancer, Colt, Suzuki Gemini, Honda Civic Aerodeck z VTEC i zwykł Civic, Subaru Legacy 2,2l i obecnie 2,5l i Grandis DiD :)
Subaru sprzedane zostało z przebiegiem ~450.000 km i gdyby nie rdza to pewnie i 1 mln km dałby radę.
A Grandis jak na 156.000 km też daję radę, ale...
a to jakaś pompa vacum, a to klapa gasząca (przepustnica), ostatnio zawór EGR i takie inne kosztowne pierdoły.
Ale samochód jest fajny :D , rzadko spotykany, ładny i pakowny. I spalanie przyzwoite jak na jego masę. Osiągi zadawalające.
Generalnie jestem z niego zadowolony i polecam innym - nawet DiD :badgrin:

skull - 14-09-2014, 21:32

kcn napisał/a:
A tak w ogóle to co ile powinno sie robić regulacje zaworów, przypuszczam że u mnie nie byla robiona jeszcze.

ogólnie co 40 tys,ale w przypadku instalacji LPG co 20 tys.

skrool - 14-09-2014, 22:43

Też ciągam za sobą kemping na wakacje i powiem Ci, że Grandis naprawdę sobie świetnie radzi, w tym roku zaliczyłem w wakacje 3500 km. z budą :mrgreen: a Ty jaką budkę ciągasz? Nie łapiesz się na Viatoll...?

Ciągam LMC 450K Luxus 1200 DMC + Grandis DMC 2250 razem 3450

Aha wogoole to już teraz czaję Twój nick, ale z innego forum :wave: [/quote]

Pewnie z forum karawaning.pl

martin778 - 14-09-2014, 23:20

skull napisał/a:
Ja wszystko sam robię w swoim grrandku,wprawdzie jestem elektrykiem,ale mechanika też nie jest mi obca :wink: regulacja oczywiście na ciepłym.Zawory słychać tylko na wolnych obrotach,już gdzieś czytałem że ten typ tak ma,chciałem tylko potwierdzić to od Was użytkowników :wink:

Potwierdzam ustawianie zaworow na cieplym silniku,po regulacji nadal cykaja ale im silnik wiecej rozgrzany tym wieksza cisza.

gołąb - 15-09-2014, 06:42

skrool napisał/a:

Ciągam LMC 450K Luxus 1200 DMC + Grandis DMC 2250 razem 3450

Pewnie z forum karawaning.pl
heh, też ciągam Lmc 450 o wadze 1200kg. Dokładnie z tego forum
skrool - 17-09-2014, 21:21

A jakich luster dodatkowych używasz, kiedy jedziesz z przyczepą?
gołąb - 18-09-2014, 06:51

Ostatnio zakupiłem Argus. Fajne lusterka. Bez problemu pasują na duże lusterka Grandisa. http://sklep.klaja.pl/pl/...terka-2-szt./59
slawol - 29-10-2014, 18:26

W temacie Grandisa 2.0 DID ktoś pomoże ?
Chodzi o ogrzewanie

LukTT - 01-11-2014, 07:28

Cześć,

U mnie zaworki nie cykają ani trochę (MIVEC 2004). Wg instrukcji regulacja co 15tys.! Ostatnio robiłem i jeździ bez żadnych dodatkowych odgłosów.

kcn - 01-11-2014, 07:41

LukTT napisał/a:
Cześć,

U mnie zaworki nie cykają ani trochę (MIVEC 2004). Wg instrukcji regulacja co 15tys.! Ostatnio robiłem i jeździ bez żadnych dodatkowych odgłosów.

U mnie również cisza z zaworkami, tyle że niewiem kiedy były wczesniej regulowane. Obecnie mam 109kkm na zegarze.

BTV - 28-11-2014, 22:04

A ile czasu zajmuje taka regulacja i czy raczej każdy warsztat sobie z tym poradzi? Czy trzeba jechać nie wiadomo do jakiego Leona zawodowca albo ASO?

Jak ja nienawidzę dawać fury do warsztatów - po ojcu niestety mam naleciałości prlowskie plus teoria spisku, że gdzieś tam wystarczy wymienić bezpiecznik, a diagnozę wystawiają na wymianę góry części i rachunek na miliard ziko :) . Plus jego maksyma, że każdy mechanik ma niepisaną zasadę, że robiąc coś spieprzy coś innego :) ...

kcn - 28-11-2014, 22:19

BTV napisał/a:

Jak ja nienawidzę dawać fury do warsztatów - po ojcu niestety mam naleciałości prlowskie plus teoria spisku, że gdzieś tam wystarczy wymienić bezpiecznik, a diagnozę wystawiają na wymianę góry części i rachunek na miliard ziko :) . Plus jego maksyma, że każdy mechanik ma niepisaną zasadę, że robiąc coś spieprzy coś innego :) ...

Oj, jak ja to rozumiem, toż mam tak samo, a na pocieche oglądnij sobie jeszcze stare odcinki "usterki" normalnie potem wezwać fachowca do byle czego to jakieś "masakrejszon" ;)

... żeby jeszcze zrobili to od ręki, ale zostawić im auto na 2 dni... brrr, a jak coś pospuje... hehehe ;)

Hubeeert - 28-11-2014, 23:10

Przebiegi do regulowania zaworów. Oczywiście to tylko dobra rada, zrobicie jak chcecie.
Z LPG 30kkm max
Bez LPG 45kkm max

BTV - 29-11-2014, 01:10

No ale napiszcie napiszcie napiszcie, niech ktoś napisze - ile czasu zajmuje taka regulacja i czy raczej każdy warsztat sobie z tym poradzi? Czy trzeba jechać nie wiadomo do jakiego Leona zawodowca albo ASO?