To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Toyota Yaris 1.0 Terra

robertdg - 01-10-2014, 20:37

Żaden wybór, wybrałbym Kormorany
madź - 01-10-2014, 20:38

Jakieś konkrety na "nie" przeciwko nalewkom?
KsiadzRobak - 01-10-2014, 21:01

Wziąłbym Falkeny. Kiedyś jeździłem na letnich i były naprawdę OK. Tych zimówek nie znam, ale Falken to porządna marka.
i9i - 01-10-2014, 22:28

madź napisał/a:

W tirze przy 90 odpadają śmiało, przy sporym kole i w sumie niedużej prędkości obrotowej, a to ona a nie obciążenie sprawia, że wiązanie puszcza. Yaris może i demonem prędkości nie jest, ale do autobany daleko nie ma.
Co do samych opon to odwiedźcie kilku oponiarzy z niby zamiarem kupna zimówek do Yarisa i na oko oceńcie jak bieżnik w tak wąskiej oponce może się wgryzać w śnieg, bo jeden producent dodaje i odejmuje rzędy wraz ze zmianą rozmiaru, a inny rozciąga ten wzór co ma albo zwęża. Co od testów i opinii to co auto to ta sama opona będzie się inaczej zachowywać. Miałem w Astrze Continentale z podobnym bieżnikiem jak te Profile i przygód nie zaznałem, a prawko miałem jeszcze pachnące tuszem, lecz następną zimę tą samą Astrą przejeździłem na letnich gumach sporo szerszych i też bez przygód. Także testy swoje, życie swoje.

mkm - 02-10-2014, 00:06

madź napisał/a:

Poprzednich zapomnieliście?
Czy to taki temat bumerang?

madź - 02-10-2014, 09:43

Pytanie - czy sam używałeś opony Profil?
kisian - 02-10-2014, 10:08

madź napisał/a:

Ojciec raz dał sobie wcisnąć w warsztacie z sąsiedztwa. Poszły łożyska, wyły jak potępieniec, a na koniec jedną wybuliło. Od tej pory żadnych bieżnikowanych. Ja skusiłem się w zeszłym roku na Hankooki K406 i też więcej żadnej produkcji koreańskiej i innych egzotyków - wyją.

kaczka81s - 02-10-2014, 10:14

madź, ja kilka lat wcześniej używałem Profilów i nic mi się z nimi nie działo, mój brat chyba rok temu wymieniał na gwarancji nalewkę bo mu się bieżnik odkleił, albo bula wyszła, ale to była chyba z innej firmy niż Profil.
Tomek - 02-10-2014, 10:31

Cytat:

mam takie zimówki na strychu
stan bieżnika 7-8 mm, ale zrezygnowałem z nich
chętnie się ich pozbędę, jak chcesz spróbować

jaki tam macie rozmiar w Yarisie?
podejrzewam, że jeszcze mniejszy jak w Colcie
opony w takich rozmiarach są śmieszni tanie
w tamtym roku kupiłem parę Kleber Krisalp 2 i byłem bardzo zadowolony
w tym roku dokupiłem drugą taką samą parę na zimę

kaczka81s - 02-10-2014, 10:39

Tomek, pisałem już wcześniej nalewki na drugi rok nie nadają się do jazdy, sam to przetestowałem. Pierwszy rok jak są nówki jest super, na drugi powiedziałbym masakra. Natomiast na firmowych oponach tego nie zauważyłem.
Tomek - 02-10-2014, 10:51

kaczka81s napisał/a:
Tomek, pisałem już wcześniej nalewki na drugi rok nie nadają się do jazdy

no to super opony - jednoroczne
wiesz, też nie jestem w stanie czytać wszystkich postów, więc nie widziałem, że pisałeś, a po tym poście wynika, że raczej chwalisz ten syf (mowa ogólnie o bieżnikowanych, bo profila nie znam):

Cytat:
madź, ja kilka lat wcześniej używałem Profilów i nic mi się z nimi nie działo, mój brat chyba rok temu wymieniał na gwarancji nalewkę bo mu się bieżnik odkleił, albo bula wyszła, ale to była chyba z innej firmy niż Profil.

kaczka81s - 02-10-2014, 12:35

Chwale, nie chwale, piszę po prostu co wiem, miałem, jeździłem i to są moje spostrzeżenia, nie wiem może ktoś ma inne. Wiem tyle pierwszy rok jeżdżą dobrze, dobrze się trzymają, drugi rok jest całkiem inaczej. Są tanie, napisze następny raz, miałem Profile kilka lat i nic mi się z nimi nie działo, innych nie testowałem. Ja robiłem tak kupowałem nówki na przód, a te z poprzedniego roku szły na tył. Na bieżnikowanych jeździłem po miejscu, sporadycznie gdzieś dalej, jak zacząłęm pracować na wyjeździe i jeździłem co tydzień kupiłem Dębice Frigo, przyczepność ciut gorsza, a cena troszkę większa. Miałem tylko pewność że mi na autostradzie nie padnie. Druga sprawa na drugi rok jak zakładałem Frigo jeździły praktycznie tak samo jak w pierwszym roku, czego o Profilach nie mogę powiedzieć. Mieszkam w górach, jeździłem w różnych warunkach, Toyotą jeździłem ponad 7 lat, wcześniej ze 2 lata miałem starą Ibize w której też Profile miałem, bo na inne nie było mnie stać.
Teraz mam 4x4 więc nawet na byle jakich oponach wyjadę, ale kupię Baruma bo może kilka lat posłużą, ja siedzę za granicą, a autem jeździ żona, robi może 5tys km na rok, ja robiłem koło 20 tyś i Frigo starczały na dwa lata, bieżnikowane mniej więcej też przy mniejszym przebiegu.
madź, jak chcesz bieżniki to tylko Profile bym polecił, ale bardziej bym polecił firmowe czy to Frigo czy Barum czy inne.

i9i - 02-10-2014, 21:13

Tomek napisał/a:
opony w takich rozmiarach są śmieszni tanie

A różnica na komplecie oscyluje w stówce, może dwóch przy wersji na bogato. Jak mawia Felix: "jak guma trzymie to dobrze, a jak nie trzymie to dobrze nie jest i nie tylko w rajdach".

To mój zestaw na tegoroczną zimę: góra dla Gala, dół jest Carismy i będzie to dla niego piąty sezon (brane były nówki), nie zamieniam przodu z tyłem i jedna para ma 6mm, a druga 8mm, auto jeździ codziennie i zimówki wskakują w październiku a zlatują ja ju wiadomo, że zima nie wróci (czyli połowa kwietna). Jak widać na załączonym obrazku nowe zimówki to inwestycja na kilka lat.

gigant87 - 02-10-2014, 21:30

Może opłaca Ci się kupić całoroczne. :)
KsiadzRobak - 02-10-2014, 22:01

i9i, puste opony przechowuje się pionowo - co jakiś czas (np. 2 tyg.) obracając
poziomo przechowuje się opony na felgach