Outlander II GEN Techniczne - 2.2 HDI usunięcie filtra cząstek
gurek - 24-10-2014, 14:07
A ja jeszcze podrąże temat z płynem EOLYS.
Czy komputer monitoruje poziom tego płynu czy tylko fakt, że jest lub nie ma?
Chodzi o to, że jak nie ma poziomu tego płynu to w przypadku kiedy zaczął wyciekać mogę do dolać i spokojnie jeździć dalej bez zadnej korekty w oprogramowaniu. Czy to prawda?
mitsu00 - 24-10-2014, 19:02
gurek napisał/a: | A ja jeszcze podrąże temat z płynem EOLYS.
Czy komputer monitoruje poziom tego płynu czy tylko fakt, że jest lub nie ma?
Chodzi o to, że jak nie ma poziomu tego płynu to w przypadku kiedy zaczął wyciekać mogę do dolać i spokojnie jeździć dalej bez zadnej korekty w oprogramowaniu. Czy to prawda? | Poziom plynu jest monitorowany przez komputer centralny. Przy wymianie/dolewaniu, nalezy tez wyresetowac stan MUT-III
Hubeeert - 24-10-2014, 23:29
Nie tyle poziom płynu co ilość dawek płynu. ECU wie ile go jest bo leje się "pod korek" i wyetarcza to na określoną ilośc dawek. Potem drze mordę o dolewkę
Aleksander1965 - 25-10-2014, 21:04
Wygląda to tak,że po uzupełnieniu płynu wklepuje sie w kompa ilość dawek i po tym manewrze jak wyczerpiemy przewidzianą ilość komp krzyczy o dolewkę
mitsu00 - 25-10-2014, 22:11
Aleksander1965 napisał/a: | Wygląda to tak,że po uzupełnieniu płynu wklepuje sie w kompa ilość dawek i po tym manewrze jak wyczerpiemy przewidzianą ilość komp krzyczy o dolewkę | Pelny zbiornik Eolys wystarcza na przejechanie 120 tys km, wiec nie demonizujcie
Hubeeert - 26-10-2014, 01:00
mitsu00 napisał/a: | Pelny zbiornik Eolys wystarcza na przejechanie 120 tys km, wiec nie demonizujcie |
Przy laniu pod korek
sampler - 26-10-2014, 20:18
a co w sytuacji kiedy tankujemy niepelny bak?
mitsu00 - 26-10-2014, 21:34
sampler napisał/a: | a co w sytuacji kiedy tankujemy niepelny bak? | Pojawi sie kontrolka ze trzeba uzupelnic plyn.
Pug4007 - 15-11-2014, 15:20
Witam Panowie. Jestem tu nowym użytkownikiem, i co prawda jeżdżę Peugeotem 4007 ale to prawie to samo co Outlander. Wielokrotnie znajdowałem u was na forum użyteczne informacje. Dziś postanowiłem się podzielić swoją wiedzą. Z Fap'em u siebie jak dotąd nie miałem problemu a auto ma już 174 tyś. Kiedy zbiornik od płynu zaczął mi przeciekać, kupiłem używany na allegro z napełnionym płynem za 500 zł. W moim Pugu jest tak, że w środku zbiornika jest worek z płynem, więc jeśli sam zbiornik ulegnie uszkodzeniu, płyn nie wycieka. Dopiero kiedy worek jest dziurawy płyn cieknie. Nie jestem mechanikiem, a zbiornik wymieniłem przy użyciu lewarka i żabki samodzielnie. Odłączamy wiązkę i przewód doprowadzający płyn i odkręcamy obejmę. Wymieniamy zbiornik, skręcamy i po robocie. Jest możliwość kupienia samego worka, jeżeli wasz zbiornik nie jest w tragicznym stanie. Zawsze można go skleić i kupić nowy worek. Nie polecam wycinania FAP'u, ponieważ potem jest problem z przejściem przeglądu, a kary za to są nie małe, ponieważ równa się to z nielegalną przeróbką konstrukcyjną auta. Poza tym należy się liczyć z szybszym zużyciem turbiny. Filtr pozwala turbinie łatwiej się wyhamować. Używany filtr FAP kosztuje na allegro 300-500 zł z auta z przebiegiem ok. 30 tyś. To na prawdę małe pieniądze w porównaniu do cen w ASO. A wymiana to też nic skomplikowanego. Potem tylko trzeba wklepać wymianę w komputerze. Więc sami oceńcie czy warto.
[ Dodano: 15-11-2014, 15:23 ]
A, zapomniałem o jednym. Nie wiem jak u was na forum, ale na Peugeot Klub Polska pełno jest forumowiczów, którzy po wycięciu FAP'u zaczęli mieć poważne problemy z autem. Ciągle zapalający cię check, tryb awaryjny itd. Trzeba mieć naprawdę dobrego specjalistę, żeby pozmieniać parametry w komputerze.
Moody - 26-04-2015, 21:38
Do Pug4007 - Wita, gdzie w 4007 znajduje się ten zbiornik ? Jak się do niego dostać ?
paweldm - 26-04-2015, 22:54
Wystarczy z tyłu auta spojrzeć pod spód ślepy zobaczy. Zmniejsza prześwit auta, przez to czasem ulega uszkodzeniu.
Moody - 27-04-2015, 21:10
Wiem gdzie to jest ale myślałem, że to tylko ustrojstwo dozująco-aplikujące a sam worek z płynem jest gdzie indziej.
---
Ma ktoś z Was może rysunek tech. metalowej osłony na FAP ? Ogłupieli żądać 500zł za kawał blachy. Gdybym miał kanał to już bym toto wyjął i coś wymyślił.
Pozdrwiam
|
|
|