To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problemy z układem hamulcowym - Lancer CYxA

Kuriozal - 21-10-2014, 10:29

W czwartek oddaje auto do ASO, zobaczymy co wymysla ;) Od wczoraj zaczely sie jeszcze cos jakby stuki z przodu podczas hamowania. Slychac i czuc pod pedalem jakby hamulec nie "pracowal" rowno.
robertdg - 01-11-2014, 14:54

Jakieś wieści po serwisie :?: Z opisanych objawów wygląda jakby serwo było wadliwe (syczenie w kabinie po naciśnięciu hamulca nie powinno wystepować)
lobuzek - 01-11-2014, 18:42

Ja jestem po wymianie serwa na gwarancji. W wyższych temperaturach w pierwszej fazie nacisku na pedał czułem lekkie stuknięcie i jakby minimalny luz, ale niektórzy na to w ogóle nie zwracali uwagi, tylko ja się czepiłem. Chłopaki z ASO w Tarnowie bez problemów wymienili na gwarancji i wygląda że jest ok.
Kuriozal - 03-11-2014, 11:30

Hej,

Podczas wizyty w ASO pojezdzilem troche z serwisantem. Stwierdzil ze wszystko hamuje ok a syczenie jest normalne. Sprawdzilismy w dwoch lancerach stojacych przy salonie i dokladnie taki sam odglos byl. Moze jestem przewrazliwiony w temacie dziwnych odglosow :)

Jedyne co zrobili to zdjeli mi tylne hamulce zeby przeczyscic w zwiazku z piszczeniem. Nie piszczalo jeden dzien i znowu piszczy ale powiedzieli ze tak moze sie zdarzac i nie powinienem sie przejmowac.

Nie wiem czy olac sprawe i po prostu sie nie przejmowac czy moze pojechac do drugiego ASO we Wrocku

tyku - 03-11-2014, 12:49

Kuriozal napisał/a:
syczenie jest normalne.
Oczywiście, mi też syczy i na pewno mam wszystko w porządku.
Co do hamulców to polecam zastosować pastę montażową ATE Plastilube, lub podkładki antywibracyjne EBC. Jak już to nie pomoże to kup nowe klocki np: EBC Green Stuff.

raqu - 03-11-2014, 12:55

Kuriozal napisał/a:
Hej,

Podczas wizyty w ASO pojezdzilem troche z serwisantem. Stwierdzil ze wszystko hamuje ok a syczenie jest normalne. Sprawdzilismy w dwoch lancerach stojacych przy salonie i dokladnie taki sam odglos byl. Moze jestem przewrazliwiony w temacie dziwnych odglosow :)

Jedyne co zrobili to zdjeli mi tylne hamulce zeby przeczyscic w zwiazku z piszczeniem. Nie piszczalo jeden dzien i znowu piszczy ale powiedzieli ze tak moze sie zdarzac i nie powinienem sie przejmowac.

Nie wiem czy olac sprawe i po prostu sie nie przejmowac czy moze pojechac do drugiego ASO we Wrocku

Tak jak pisałem Ci wcześniej, mam dokładnie to samo, po przeglądzie przesmarowali mi hamulce i wyczyścili, pomogło na jakiś czas, teraz niekiedy popiskuje. Pojeździj do pierwszego przeglądu i obserwuj, masz mało przejechane może musi się coś lekko dotrzeć, poproś na przeglądzie o przeczyszczenie i przesmarowanie. Jak masz czas to pojedz gdzie indziej, przynajmniej zobaczysz który serwis lepszy :) .
Ja po kilku samochodach już przestałem się przejmować dorbiazgami. Każdy samochód ma swoje własne piski, stuki itp, charakterystyczne dla danego modelu/marki.

lobuzek - 03-11-2014, 17:40

Potwierdzam. Piszczenie hamulców to w zasadzie norma przy fabrycznym zestawie.
Adamekpan - 09-11-2015, 08:23
Temat postu: [CY3A 1.8] Problemy z hamowaniem
Witam serdecznie,

mam Lancera 1,8 2010 rok, od kilku dni podczas hamowania pod pedałem czuć uderzanie. Byłem w ASO po diagnozie zalecili mi wymianę tarcz i klocków. Zgodnie z ich sugestią dokonałem wymiany. lecz niestety nie nastąpiła poprawa. Czy macie jakiś pomysł w którym kierunku iść, aby znaleźć przyczynę problemu. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,

Adamekpan

wiewioor - 09-11-2015, 08:32

Adamekpan napisał/a:
od kilku dni podczas hamowania pod pedałem czuć uderzanie.

Napisz coś więcej, bo z twojego opisu to może być wszystko.

- jak często się pojawia,
- z jaką systematycznością i kiedy,
- czy tylko czuć czy również słychać.
- jeśli słychać to do czego jest dźwięk podobny,
- czy tylko podczas mocnego hamowania, czy słabego również,
- czy czucie "uderzania" jest podobne do działającego ABS`u czy raczej inne wrażenie,
- czy pojawia się od początku gdy hamulce są zimne niedogrzane czy raczej później
- spróbuj hamować jadąc prosto oraz podczas skrętu. Jakie są wtedy oznaki.
- przy okazji sprawdź czy nie masz luzów na łożyskach.

Napisz jak najwięcej spostrzeżeń, bo tylko wtedy może coś i ktoś będzie w stanie doradzić.

Yorii - 10-11-2015, 09:46

Adamekpan , mam lancera 1.6 z 2012 i mam to samo te pukniecie które czujesz na pedale hamulca to klocek hamulcowy który czasami zmienia swoja pozycje w jarzmie ... nie przejmuj się nie wypadnie. Najbardziej słychać go jak się już kończą okładziny. Badałem ten temat pół roku temu. Jeśli podczas hamowania masz jedno takie pukniecie to będzie to. Dźwięk się wydobywa z płaszczyzny styku z tłoczkiem hamulca. wylukałem ze jak nabierze hamulec temp to się te płaszczyzny przyklejają lekko nie lekko rożnie. i jak zaczynasz hamować to przy odlepianiu jest takie stukniecie. Nic niebezpiecznego.
A dlaczego zalecili ci wymianę tarcz i okładzin . nowe maja większą pojemność cieplną i nie osiągają takich temperatur jak te zużyte :)

Adamekpan - 17-11-2015, 12:00
Temat postu: Probelm z hamulcami
Witam,

podaję kilka dodatkowych informacji do poprzedniego posta.

Pozdrawiam

Podczas każdorazowego hamowania czuć uderzanie w pedał. Nie ma znaczenia czy na początku jazdy czy po dłuższej jeździe. Wczoraj byłem znów w serwisie i mistrz warsztatu po jeździe próbnej i po diagnozie po zdjęciu kół stwierdził, że tarcze z tyłu są krzywe i należy je wymienić wraz z klockami. podał nawet "kąt odchylenia". Ale powiem szczerze, że przy odpalaniu zapala mi się ASC OFF. Wczoraj jak zapytałem w serwisie jak to włączyć to powiedzieli mi, że mam przytrzymać dłużej przycisk ASC OFF i się włączy. Pojawia mi się co jakiś czas komunikat "service requied". Czy pojawianie sie takiego komunikatu może mieć coś wspólnego z krzywymi tarczami? Proszę o pomoc.

tyku - 17-11-2015, 12:15

Adamekpan napisał/a:
Pojawia mi się co jakiś czas komunikat "service requied".

Tu jest opisany: http://forum.mitsumaniaki...ervice+required
Adamekpan napisał/a:
Czy pojawianie sie takiego komunikatu może mieć coś wspólnego z krzywymi tarczami?
Nie. :wink:
Masz prawdopodobnie uszkodzony czujnik ABS.
Trzeba podpiąć pod kompa (MUT - III) i zdiagnozować który to czujnik. :D

tomaszekk7 - 21-11-2015, 20:57

[quote="tyku"]
Adamekpan napisał/a:
Pojawia mi się co jakiś czas komunikat "service requied".

Tu jest opisany: http://forum.mitsumaniaki...ervice+required
Adamekpan napisał/a:
Czy pojawianie sie takiego komunikatu może mieć coś wspólnego z krzywymi tarczami?
Nie. :wink:
Masz prawdopodobnie uszkodzony czujnik ABS

Jeśli to jest czujnik ABS. To dodatkowo powinieneś mieć komunikat , że ABS nie działa - świeci się lampka ABS-u. Jeśli faktycznie jest uszkodzony to prawdopodobnie lewy tył. Koszt zamiennika ok. 90 zł - firma JPN. Wymiana jest prosta.

Bart2001 - 23-11-2015, 10:16

Wrzucam mój problem tutaj.
Podczas wymiany kół na zimowe zauważyłem, że prawe tylne koło ma pewien luz na zaciągniętym hamulcu. Pomimo zaciągniętego hamulca dokręcając koło lekko się ruszało do przodu i w tył. Na drugim tylnym kole tego nie zauważyłem.
Czy to normalne? Pewnie nie :( W taki razie co to może być - problem z hamulcami czy łożyskiem...

tyku - 23-11-2015, 10:48

Bart2001 napisał/a:
W taki razie co to może być - problem z hamulcami czy łożyskiem...
Problem z hamulcem postojowym. Trzeba zmierzyć siłę hamulca postojowego (lewa i prawa strona) i skorygować różnicę. Oczywiście, jak wszystko jest sprawne. :wink: