[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C12A 1.5] Lancer 1.5 Glx 1988 \ c12a \ spalanie?!
Hugo - 16-02-2007, 12:12
Mam jeden pomysł: regulacja instalacji. Byłem kilka dni temu Daihatsu na regulacji i po niej spalanie gwałtownie spadło. Wcześniej nawet nie dotykałem instalki i sam z siebie zaczął pić więcej
michal_g84 - 16-02-2007, 12:15
to chyba pojadę tam gdzie mi zakładali gaz i dam im do wyregulowania, może się coś poprawi zobaczymy.
wojmi1 - 16-02-2007, 18:18
to niestety jest mozliwe moj lancer 4 wd 4g37 1,8 litra na gazniku pali ok10 l/100 lpg---
---- ale ty masz auto na wtrysku nie na gazniku michal_g84,
wieksze spalanie jest mozliwe bo silnik jest bardziej obciazony - masa samochodu
jedz na regulacje gazu -na analizator , bardzo wazna jest kwestja kabli i regulacji na benzynie - powinien ci palic w granicach 7 /100km
1 ustaw luz zaworowy
--- wymien kable w/n i swiece
2 ustaw zaplon przy zmasowionym pinie ecu ok+6 stopni
3 wyczysc i wyreguluj przepustnice - obroty jalowe
4 sprawdz lambde
5 jedz na analizator
----- to na benzynie
sprawdz ile zre po regulacji ale nie na 1 litrze benzyny tylko na 15 litrach
gaz :
jedz na regulacje z analizatorem
Hugo - 16-02-2007, 19:32
wojmi1 napisał/a: | to niestety jest mozliwe moj lancer 4 wd 4g37 1,8 litra na gazniku pali ok10 l/100 lpg--- | Tak, ale Ty masz 1.8 a on michal_g84 1.3 wojmi1 napisał/a: | ale ty masz auto na wtrysku nie na gazniku michal_g84, | Na gaźniku sterowanym elektronicznie (ECU, lambda itd.).
wojmi1 - 16-02-2007, 19:40
Hugo, tam dalej bylo wojmi1 napisał/a: | wieksze spalanie jest mozliwe bo silnik jest bardziej obciazony - masa samochodu |
Hugo napisał/a: | Na gaźniku sterowanym elektronicznie (ECU, lambda itd.). |
masz pewnie racje ale mi sie wydaje ze 12 zaworowka ma wtrysk
Hugo - 16-02-2007, 20:30
wojmi1 napisał/a: | masz pewnie racje ale mi sie wydaje ze 12 zaworowka ma wtrysk | Teraz sam nie jestem pewien, ale chyba w Coltach C5x były gaźniki. Dopiero w nastepnej generacji CAO był wtrysk.
josie - 16-02-2007, 23:06
Hugo napisał/a: | Teraz sam nie jestem pewien, ale chyba w Coltach C5x były gaźniki. Dopiero w nastepnej generacji CAO był wtrysk. |
W C50 i lancerach z tych lat na gaźniku jeździły tylko 1,3 - niezależnie czy 8V czy 12V.
1,5 oba były na wtrysku (8V i 12V)
michal_g84 - 17-02-2007, 02:18
jakby ktoś nie był pewny że mój lancerek jest na gaźniku przedstawiam dowód:
Hugo - 17-02-2007, 08:46
josie napisał/a: | 1,5 oba były na wtrysku (8V i 12V) | To wiem, miałem na myśli tylko 1.3
Serek - 17-02-2007, 14:10
Cytat: | po drugie gaźnik nie ma nic wspólnego ze zużyciem LPG |
Ma, oj ma.
Hugo - 17-02-2007, 15:47
Serek napisał/a: | Ma, oj ma. | Ciekawe co?
Serek - 17-02-2007, 18:54
Ta sama zasada co przy benzynie. Owszem, inny rodzaj paliwa ale mino to kondycja gaźnika przekłada się na zużycie LPG.
Hugo - 17-02-2007, 20:47
Serek napisał/a: | Ta sama zasada co przy benzynie | Na benzynie dobra kondycja (nazwijmy to) gaźnika jest podstawą, ale LPG to zupełnie co innego. LPG dawkowane jest przez zawór na wężach (jak go dokręcisz to dostaje mniej gazu, a jak odkręcisz to więcej). Dalej LPG dostaje się do miksera i swobodnie "przelatuje" przez przepustnicę w gaźniku do kolektora ssącego i dalej przez zawory do komór spalania (pomija wszelkie dysze itp.). Tak mi tłumaczono.
[ Dodano: 17-02-2007, 20:49 ]
Wtedy gaźnik miałby się nijak do poziomu spalania. Ba po małych przeróbkach nawet byłby niepotrzebny
Serek - 18-02-2007, 10:26
Powiem tak: dopóki u mnie (gaźnik podciśnieniowy, elektroniczny) autko hulało na benzynie to i na gazie jeździł znośnie. Obecnie po awarii pompy paliwowej i zastoju pracy gaźnika, instalacja gazowa ledwo napędza to auto. Nawet regulacje na analizatorze nie są w stanie poprawić sytuacji. Dodatkowo każdy z mechaników pokręcił sobie jedną z kilku śrubek przy gaźniku i w tej chwili nie mogę dojść do ładu z silnikiem. O spalaniu już nie wspomnę.
W związku z czym jest to fakt a nie teoria.
wojmi1 - 19-02-2007, 19:04
Serek, masz racje jakby sie dalo pewnie bym go wyrwal /gaznik/ musi byc bo zapewnia sterowanie iloscia zassanego smrodu /gaz z powietrzem/
1 zrob se dobrze na benzynie wyreguluj z litrazuj itd
2 pamietaj o ukladzie w/n kable aparat swiece cewka
3 zrob regulacje zaworow zaplonu
Opisze jak ja reguluje swojego potwora - czerwonego
1 spuszczam olej z parownika sruba z manetka na dole wymiennika
2 reguluje mu sruba na wymienniku wolne obroty na cieplym by byly w zakresie 1000
3 przymykam srube na portkach tak by prawa gardziel pomocnicz miala ok 2-3 obroty otwarcia
4 stabilizuje obroty sruba lewa glowna ok 6-7obrotow gardziel gaznika
5 ruszam i sprawdzam jak sie zbiera i jaka ma max szybkosc i staje co 5km i reguluje
6 jezeli jest mulowaty przyspieszam zaplon wracam do pkt 2
7 jezeli niechce pokonac 135km/h odkrecam mu conieco gazu i znow regulacja wonych
8 jezeli chce mu na koniec podciagnac obroty na zimnym uzywam pokretla od strony kabiny biale przy gazniku - wolne obroty benzyna - chociaz zazwyczaj i tak na zimnym lekko musze naciskam pedal gazu
9 przy tych regulacjach sucham silnika by go nie zaglodzic uboga mieszanka
JEZELI NAWET COS POKRECILEM TO DLATEGO ZE CZERWONY STOI I JEST PODDAWANY LIFTINGOWI EPIDJAMEM - I DAWNO SOBIE GO NIE ODPALAL EM
|
|
|