To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant 2.5 V6 sedan by Lipa

Lipa - 06-12-2014, 09:28

Z racji mikołajek Galancior dostał parę nowych części:

Auto wylądowało u Krzyżaka i zrobione zostało przy przebiegu 260000km:

ZEWNĄTRZ:

- wymieniona lampa lewa na oryginał Stanleya, miałem założoną badziewiastą Depo, plus ustawione zostały światła
- mechanizm wycieraczek został wymieniony na używany od HUGO, od razu ramiona wycieraczek zostały odnowione
- wymienione nadkole prawe przednie na niepopękany używany oryginał

WEWNĄTRZ

- wymieniony został panel klimatronika na nieporysowany używany oryginał od HUGO
- naprawiony został zegarek bo czasem w ogóle nie pokazywał nic
- wymiana filtra klimatyzacji plus odgrzybienie

SILNIK i OSPRZĘT

- wymieniona została chłodnica na nową KOYO, stara już była nieciekawa, mocno zardzewiała, a przy dotknięciu lamelek kruszyły się.
- wymienione zostały paski wielorowkowe, od razu zostały sprawdzone napinacze
- alternator został zregenerowany, nowe łożyska regulator napięcia i szczotki
- wymieniona została uszczelka pod korkiem wlewu oleju oraz uszczelniona została zaślepka wałka w drugiej głowicy
- wymieniono olej w silniku wraz z filtrem

ZAWIESZENIE(tutaj najwięcej było do zrobienia:( )

- wymienione zostały cztery łożyska kół KOYO (jedno wymieniłem miesiąc wcześniej, bo nie dało się już jechać tak szumiało)
- wymiana gum i łączników stabilizatora przód i tył
- wymiana sworzni wahaczy podkowy lewa i prawa strona przód
- wymiana wahaczy prostych przód CTR
- wymiana bananów SH
- wymiana wahaczy wleczonych tył
- wymiana przegubu zewnętrznego NKN
- wymiana końcówek kierowniczych plus ustawienie zbieżności
- zamiana stronami przegubów wewnętrznych plus założenie nowych osłon plus nowy smar, od razu zmieniono uszczelniacze w skrzyni
- wymieniono zębatki od ABS-u
- przedni prawy zacisk plus jarzmo zostało wymienione na używany oryginał
- przetoczono cztery tarcze hamulcowe, zbadano krzywiznę piast i założono komplet nowych klocków na przód i tył

Dziękuję koledze Krzyżakowi za doprowadzenie galanta do stanu perfekcyjnego :!:

Tomii - 06-12-2014, 11:45

wow, doinwestowałeś :) tak trzymać

ciekaw jestem tych "bananów" CTR ile to wytrzyma, gdzie je dostałeś ?
Wleczone tylne jakiej firmy ? bo z tego co sie kiedyś orientowałem to nie ma za bardzo wyboru.

eremita - 06-12-2014, 12:37

Brawo :mrgreen: Dobrze że kolejny Galant trafił w ręce osoby która dba o auto :twisted: :twisted: :twisted:
Fragu - 06-12-2014, 13:30

Świetna robota! :D CTR powinny raczej sporo wytrzymać...
Lipa - 06-12-2014, 14:26

Tomii napisał/a:
wow, doinwestowałeś tak trzymać

Dzięki, przez chwilę mi przeszła myśl o sprzedaży :-X i kupnie francuza,ale po przeliczeniu kasiory okazało się, że "kupię wieś, tylko pieniądze gdzieś" :roll: , skończyło się na tym, że doprowadzę Mitsubishi do ideału.

Tomii napisał/a:
ciekaw jestem tych "bananów" CTR ile to wytrzyma, gdzie je dostałeś ?
Wleczone tylne jakiej firmy ?

Przed chwilą rozmawiałem z Darkiem i edytowałem post, banany są firmy SH a nie CTR, wahacze wleczone też, także mój błąd :roll:

eremita, Fragu, :occasion5:

Dzięki, staram się dbać o auto jak tylko mogę, tylko ostatnio zauważyłem, że walka z zębem czasu staje się coraz bardziej nierówna :twisted: Na zegarze 260tys, zaraz trzeba zmienić rozrząd, potem wszystkie amorki i sprężyny, bo gleba dobija wszystko, nie mówiąc o nie równej walce z rudą.

Sunderland86 - 06-12-2014, 14:36

Na bogato :thumbleft:

Będzie spokój na dłuższy czas ;)

Fragu - 06-12-2014, 19:39

Lipa, tak to już jest z galantem..ale to auto albo się kocha, albo nienawidzi..a może i to, i to naraz :twisted:
Hugo - 06-12-2014, 22:26

Lipa napisał/a:
wymieniona została chłodnica na nową KOYO
Powiedz mi gdzie ją kupiliście, bo chciałem do swojego kupić sobie tak w razie "W", patrzyłem na alle... i do automatu z markowych jest tylko NISSENS za 365 zł (swoja drogą cena super, moim zdaniem).
Lipa - 06-12-2014, 23:40

U Japaneze prawie wszystkie części braliśmy :wink:
KsiadzRobak - 08-12-2014, 08:19

Hugo napisał/a:
do automatu z markowych jest tylko NISSENS za 365 zł (swoja drogą cena super, moim zdaniem)
nissens to produkcja holenderska, nie polecam, jak pracowałem w serwisie w Holandii było bardzo dużo reklamacji na nie; koyorad tańsze i lepsze - tylko faktycznie nie można ich teraz kupić... a jeszcze 2-3 lata temu bez problemu
podejrzewam, że będzie jak z paskami SUN do V6 - też się pojawią (o ile już się nie pojawiły jak kolega Lipa wskazuje)

Hugo - 08-12-2014, 08:35

KsiadzRobak napisał/a:
nissens to produkcja holenderska
Zamówiłem koledze nagrzewnicę do Alfy 166 produkcji NISSENS i jest na pudełku napisane Made in Denmark.
KsiadzRobak napisał/a:
koyorad tańsze i lepsze - tylko faktycznie nie można ich teraz kupić...
Chyba można
Lipa napisał/a:
- wymieniona została chłodnica na nową KOYO

KsiadzRobak - 08-12-2014, 10:15

Dzwoniłem do Japaneze - nie ma Koyorad i nie miał przez ostatnie pół roku.
Jak pisałem - gdy pracowałem w Holandii to wszystkie nissens były z tego kraju. Nie wykluczam, że teraz jest inaczej. Nawet na "japońskich" częściach jest napisane 'made in indonesia/malasia/china/...' itd.

Lipa - 28-03-2015, 14:38

Nadchodzą święta przebieg się robi coraz większy, trzeba znowu zainwestować w Galanta, ech :partyman: Jakieś dwa tygodnie temu w MEBUS-ie wymieniłem lewy tłumik na nowy, bo tamten przegnił, jak to powiedział tłumikarz po wakacjach się znowu widzimy na wymianie prawego :ANAL:

Z racji nowej pory roku galancik na dzień dobry dostał nowe butki:

Uniroyal Rain Sport 3 205/55/16

Przebieg to 273000km a więc po 73 tysiącach od ostatniej wymiany rozrządu wypadało by coś pogrzebać w aucie, zamówione:

- pasek SUN
- rolki KOYO
- napinacz hydrauliczny
- pompa wody GMB
- uszczelniacze wałków ELRING plus uszczelniacz wału Corteco (NOK) plus uszczelniacz wałka SOG

- olej do skrzyni biegów Castrol Transmax Z 9 litrów
- filtr oleju do skrzyni biegów

- olej do silnika Mobil1 5W30
- filtr oleju KNETCH

- elektrozawór od egr od kolegi HUGO

Autko oczywiście wylądowało u Krzyżaka, więc jest w dobrych rękach :!: Zobaczymy, co jeszcze wyjdzie w praniu :mrgreen:

WhereMi - 14-05-2015, 11:34
Temat postu: Fotki na OZ Racing
Czy mógłbyś wkleić jakieś zdjęcie jak wygląda na tych OZ białych, od zawsze mi się podobały ale chciałbym zobaczyć jak wyglądają na aucie.
Lipa - 29-05-2015, 18:49
Temat postu: Re: Fotki na OZ Racing
WhereMi napisał/a:
Czy mógłbyś wkleić jakieś zdjęcie jak wygląda na tych OZ białych, od zawsze mi się podobały ale chciałbym zobaczyć jak wyglądają na aucie.

Sorki, że dopiero teraz odpisuję. W przyszłym tygodniu będę w domu to postaram się coś wrzucić.

No i kolejna inwestycja w Galanta, zrobione zostało:
- trzeba było się zabrać za hamulce z tyłu, zregenerowane zostały zaciski hamulcowe z tyłu nowe cylinderki hamulcowe, plus nowy płyn, podziękowania dla Radexa na zaciski hamulcowe

- wleciały nowe sprężyny i amortyzatory KYB ultra SR, osłony i odboje, od razu wróciłem do normalnej wysokości zawieszenia.

- nowe świece zapłonowe, przewody NGK i kopułka

Parę fotek: