Pajero Pinin - Problem z obrotami
romek atomek - 05-12-2014, 10:16
jak masz CE to i masz kod błędu - to go przeca odczytaj.
ssanie ok 1500 rpm, na wolnych kiedy jest wszystko bardzo dobrze miałem stabilne 625rpm ale Ty masz 2.0 ja 1.8 i bladego pojęcia nie mam jakie powinny być u Ciebie prawidłowe - pozasysaj serwisówki ..
19 - 06-12-2014, 21:50
Błąd wykazał sondę lambda ale zazwyczaj jest tak, że sonda jest objawem, a nie przyczyną usterki... Czy jest możliwość sprawdzenia sondy czy jest sprawna ? Jeśli tak to proszę o namiary najbliższego serwisu, który jest to w stanie zrobić, ponieważ u mnie żaden mechanik nie potrafi zdiagnozować co go "boli"...
romek atomek - 09-12-2014, 09:15
19 napisał/a: | Błąd wykazał sondę lambda ale zazwyczaj jest tak, że sonda jest objawem, a nie przyczyną usterki... Czy jest możliwość sprawdzenia sondy czy jest sprawna ? Jeśli tak to proszę o namiary najbliższego serwisu, który jest to w stanie zrobić, ponieważ u mnie żaden mechanik nie potrafi zdiagnozować co go "boli"... |
jak sonda - to szczęście - tanio kupisz uniwersalną, kolorki który z którym znajdziesz w sieci..
mstrucz - 09-12-2014, 12:12
19 napisał/a: | Błąd wykazał sondę lambda ale zazwyczaj jest tak, że sonda jest objawem, a nie przyczyną usterki... Czy jest możliwość sprawdzenia sondy czy jest sprawna ? Jeśli tak to proszę o namiary najbliższego serwisu, który jest to w stanie zrobić, ponieważ u mnie żaden mechanik nie potrafi zdiagnozować co go "boli"... |
Komp pisze która sonda nie działa - bo jak wiesz masz pewnie 2. Druga nie ma wpływu na spalanie ale sprawdza czystość spalin za katalizatorem. Łatwo siada od zalania wodą lub po awarii tej pierwszej, od której zależy spalanie i obroty ( w pewnym zakresie). Sonda jest z reguły przyczyną a nie skutkiem - ja mam takie zdanie z doświadczenia. CHEck włączają obydwie wadliwe sondy - kod błędu każda ma inny.[/quote]
romek atomek - 09-12-2014, 15:30
mstrucz napisał/a: |
Komp pisze która sonda nie działa - bo jak wiesz masz pewnie 2. | w 1,8 mam jedną - w 2.0 są 2 ? - poszaleli ..
19 - 09-12-2014, 15:50
Tak mam dwie sondy i podobno są one inne... Pokazuje mi błąd tej za katalizatorem więc nie wiem jaki miałoby to sens, jeśli za spalanie i obroty odpowiedzialna jest ta pierwsza ?
Teraz komputer w mieście pokazuje mi spalanie ok 12L/100km więc nie wiem czy jest to w normie czy nie ?
mstrucz - 10-12-2014, 08:08
2 sondy są od 2001 (EURO3). Wg nr katalogowych są różne, gdyż fabryczne mają każda innej długości przewód zakończony wtyczką stosowaną jedynie w Mitsu. Są to tak naprawdę zwykłe trzyprzewodowe sondy, wystarczy kupić uniwersalną NGK lub Denso (ja wymieniłem na Denso zdaje się, bo fabrycznie też takie są) i połączyć wg wzoru z opakowania. Różnica w cenie kolosalna - uniwersalna kosztuje koło stówki.
Mój licznik ostatnio stwierdził że nie będzie pokazywał mniej niż 14/100 i to pomimo faktycznego zużycia na poziomie 10,5 /100. zresetuję go , do zgaszenia pokazuje prawdę, po kolejnym odpaleniu wskazuje po chwili 13-14 i nie chce zmienić zdania. To tak samo jak licznik zasięgu - resetuje się z 0 co kilka tankowań, a nie po każdym dolaniu.
zidi1 - 10-12-2014, 09:31
Miałem podobne sytuacje, po wymianie aku silnik gasł , wskazówka obrotów falowała. w serwisie wyczyścili przepustnicę ,ustalili, jest ok. koszt 96zł
Bizi78 - 10-12-2014, 10:06
mstrucz napisał/a: | To tak samo jak licznik zasięgu - resetuje się z 0 co kilka tankowań, a nie po każdym dolaniu. |
Pewnie jest problem z małą ilością paliwa wlanego, jak jest w carismach i space starach.
Najlepiej spróbować tankować powiedzmy powyżej 20l Pb i obserwować.
zidi1 napisał/a: | Miałem podobne sytuacje, po wymianie aku silnik gasł , wskazówka obrotów falowała. w serwisie wyczyścili przepustnicę ,ustalili, jest ok. koszt 96zł |
Tutaj może być problem nauki obrotów po odpięciu akumulatora.
http://forum.mitsumaniaki...t=31379&start=0
Swoją drogą przepustnicę w GDi warto często czyścić bo syf szybko się zbiera .
|
|
|