Carisma - Techniczne - Migająca kontrola silnika
virusosk - 21-11-2014, 16:26
Ściągnąłem obudowę od magnesów, jeden się poluzował i tarł o ściankę tworząc opór przy poruszaniu się przepustnicy.
Wiem, że nadużywam Waszej życzliwości, ale nie stać mnie w tym momencie na profesjonalną naprawę, a chyba zbliżam się już ku końcowi.
Pozostało mi odpowiednio przykleić magnes i składać wszystko z powrotem, trzymając kciuki że będzie dobrze.
Moje najważniejsze pytanie, jakiego kleju powinienem użyć? Przyklejać go będę na wzór drugiego, czyli żeby przylegał jak najściślej do "trzepienia" od przepustnicy.
Przetrę delikatnie papierem ściernym może uda mi się lepiej przeczyścić te miejsca.
plecho1 - 21-11-2014, 23:20
Klej musi być elastyczny, w żadnym wypadku nie klej klejami typu kropelka bo połączenie będzie zbyt sztywne i podczas rozgrzewania się przepustnicy magnes może popękać z powodu innej rozszerzalności cieplnej niż ma podstawa do której jest przyklejony. Podobno dobrym klejem jest klej do połączeń elastycznych firmy UHU, kiedyś kosztował około 50zł. jeśli jednak chcesz mieć to zrobione dobrze i trwale, to oddaj przepustnicę dla Bartka.
virusosk - 25-11-2014, 22:26
Witam,
wczoraj z pomocą kolegi dokładnie oczyściliśmy magnes i "trzpień" od przepustnicy. Przykleiliśmy magnes klejem poxipol. Dzisiaj wkręciłem przepustnicę.
Kontrolka znikła, silnik chodzi lepiej niż przed usterką. Obroty są stabilniejsze na 1biegu przestało "pociągać" samochód.
Zrobiłem 50km przejazd, gdzie docisnąłem auto i sprawdziłem jak jedzie. Jest super a i nawet zauważyłem spadek spalania. Narazie jednak ciężko mi oszacować o ile dokładnie.
Dziękuje bardzo, za wskazówki wszystkim, zwłaszcza plecho1.
Łączny koszt naprawy to: klej poxipol 12zł i zestaw filtrów, które wymieniłem:powietrzny i kabinowy +został mi oleju - z przesyłką 70zł.
Bardzo dziękuje
Pozdrawiam
Mateusz
plecho1 - 25-11-2014, 22:29
Nie ma za co Obyś więcej nie wracał do tematu.
Brikston - 08-01-2015, 17:12
Tak z ciekawości Panowie,
o jakich magnesach piszecie, gdzie sie ona znajdują, będe czyścił przepustnice niedługo i od razu zobacze moje magnesy czy leżą jak trzeba
Pozdrawiam
plecho1 - 08-01-2015, 17:36
Chodzi o magnesy mechanizmu poruszającego przepustnicą mowa oczywiście o wersji bez linki gazu.
MichciuGT - 08-01-2015, 17:46
Jeżeli Cari działa dobrze, to niema co tam zaglądać ponieważ jest hermetycznie zamknięte, a magnesy są w środku tej puszki metalowej przepustnicy
Brikston - 08-01-2015, 17:51
a gdzie one się znajdują, z checią bym zobaczył moje? mógłbyś prosze na jakimś zdjęciu zaznaczyć?
plecho1 - 08-01-2015, 18:57
Przepustnica wiesz gdzie jest wiesz pewnie także gdzie jest umiejscowiona ośka przepustnicy więc magnesy powinny być na jednym końcu tej ośki aby móc poruszać przepustnicą.
robertdg - 08-01-2015, 19:03
Tak pogladowo http://www.volvoforums.or...?t=40767&page=2
Brikston - 08-01-2015, 20:56
a to trzeba dodatkowo rozkręcać silnik krokowy, nie bede sie w to bawił w takim razie... jak pisaliście - nie ma sensu.
Dzieki i pozdrawiam!
|
|
|