To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Akumulator

Batmanikus - 24-11-2014, 12:42

Ja dwa tygodnie temu kupiłem Varta Blue Dynamic D24 a;e tylko dlatego, że dostałem dobrą cenę. Niestety w okolicy nie znalazłem akumulatora, którego szukałem czyli Fiamm. Fiamma kupiłem z pięć lat temu do Vectry, rozładował mi się do zera z trzy razy a i tak ciągle w super stanie.

A co do akumulatorów bezobsługowych...
https://www.youtube.com/watch?v=TeClNwc2vlM

Sxizo - 30-11-2014, 19:44

Sznajder Silver Premium Ag-Ca
wojtek2310 - 20-12-2014, 13:25

Padł wybór na Centre Future CA 770 :) :p Już siedzie w misiu :twisted:
misibiczi - 20-12-2014, 21:35

wojtek2310 napisał/a:
Padł wybór na Centre Future CA 770 :) :p Już siedzie w misiu :twisted:

Najlepszy wybór.

Tomekcm - 05-01-2015, 21:23

A ja wybrałem Yuasa YBX 3005 12V 60 Ah 450A ma identyczne wymiary co oryginał. Niektórzy twierdzą że Yuasy się pogorszyły. Argumentem przesądzającym o zakupie był fakt że miałem pewność że aku jest "swieży" tzn dostawa z UK. Cena uważam też bardzo korzystna. Jakby wytrzymał choć połowę tyle co oryginał to będzie sukces
krzysieg - 07-01-2015, 21:43

Tomekcm napisał/a:
A ja wybrałem Yuasa YBX 3005 12V 60 Ah 450A ma identyczne wymiary co oryginał. Niektórzy twierdzą że Yuasy się pogorszyły. Argumentem przesądzającym o zakupie był fakt że miałem pewność że aku jest "swieży" tzn dostawa z UK. Cena uważam też bardzo korzystna. Jakby wytrzymał choć połowę tyle co oryginał to będzie sukces

Ale od niedawna już nie są produkowane w Japonii tylko w Angli ? przynajmniej niektóre .
BOSCH SILVER S3 004 - takie badziewie miałem , po 2 latach padł całkowicie .
Teraz mam Varta blue dynamic , powinna dłużej wytrzymać .
W innym aucie od 3 lat "AD premium" 55Ah za 200 zł , kręci dynamicznie po tygodniu stania w zimę ,zero problemów .

igorek - 27-01-2015, 12:57

Też właśnie będę musiał zakupić nowy akumulator. Czy Bosch to dobra firma? Różne opinie się o niej słyszy?
inq - 27-01-2015, 13:08

Ja na przekór wszystkim kupiłem GDI, a do niego właśnie akumulator Boscha :) Za mniej 250zł ciężko znaleźć baterię 60Ah inną niż NONAME.
rej - 27-01-2015, 14:43

Bosch to generalnie dobry sprzęt - podjąłeś więc słuszną decyzję :)
O każdej marce można by było coś złego i dobrego napisać. Bosch spokojnie powinien wytrzymać 4-5 wiosen (zależy jeszcze od użytkowania). Sam zaiwestowałem w 55 ah akumulator Varta i też nie narzekam. Zamówiłem przez motointegrator do ichniejszego warsztatu (inter cars) tam mi sprawdzili miernikiem jeszcze ładowanie. I jeżdżę. Wprawdzie nie miałem jeszcze okazji przetestować na większym mrozie i chyba już nie będę miał takiej okazji. Zima się chyba zwija.

apg2312 - 27-01-2015, 17:45

igorek napisał/a:
Też właśnie będę musiał zakupić nowy akumulator. Czy Bosch to dobra firma? Różne opinie się o niej słyszy?

Owszem. Tyle tylko, że mimo wszystko omijałbym raczej serię S3. Jeśli już, to S4 lub S5, ale te ostatnie już dość drogie są.

sampler - 27-01-2015, 20:36

Jest Bosch i Bosch. Ostatnimi czasy poczytałem troche o akumulatorach i jeśli chodzi o Boscha to są dwie fabryki tych akumulatorów: w czechach i niemczech. Czeskie to mega padła ( sam takiego miałem) natomiast wyrób z niemiec jest dobry. Uwaga Varta jest robiona na tych samych liniach produkcyjnych. Także też trzeba uważać.
Centra Exide podobnie ma montownie w Polsce i na Ukrainie lub Białorusii. Oczywiście nie dojdziesz po kodzie skąd jest. Ukraińskie są kiepskie. Polskie ok
Są też polskie firmy takie jak Sznajder, ZAP i Jenox robiące całkiem dobre akumulatory. Jenox 2 lata temu uruchomił najnowocześniejszą w Polsce linie do formowania przez co jakość znacznie wzrosła.
Podsumowując obecnie akumulatory są jak nowe samochody na max 5 lat. Częstym błędem jest kupno np Boscha bo stary wytrzymał 9 lat. Te czasy już nie wrócą zwłaszcza jeśli mamy tzw bezobsługowca

krzychu - 27-01-2015, 20:43

A coś ktoś wie o firmie Exide? To jest jakaś wyższa seria Centry czy jak to jest?
sampler - 27-01-2015, 20:51

To samo. Centra należy do koncernu Exide. Nawet obudowy mają te same. Np Futura to Exide Premium. Centra Standart to Exide Classic. Exide można też kupić w Realu jako Power a w Tesco jako Top Drive

[ Dodano: 27-01-2015, 20:53 ]
Jest jeszcze marka Voltmaster również to Exide Centra :)