To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z ogrzewaniem

tutoslaw - 01-12-2014, 11:21

mjsystem napisał/a:
Generalnie ten typ tak ma, ja mam podobnie, jedynie pomaga przełączenie wentylatora na manual(np na poz. 3). Na "AUTO" grzeje/chłodzi z pędu powietrza, jak zwalniasz, pęd ustaje i nie wieje wcale.

Zaraz zaraz, ale jak to? Ustawienie na "auto" nie steruje automatycznie wentylatorem? W zaleci od potrzeb?

mjsystem - 01-12-2014, 11:24

tutoslaw napisał/a:

Zaraz zaraz, ale jak to? Ustawienie na "auto" nie steruje automatycznie wentylatorem? W zaleci od potrzeb?
Przeczytaj cały temat, to się dowiesz. :wink:
tokyo - 01-12-2014, 12:23

Witam
1. Auta na europe w trybie podstawowym jak i klimatronic maja wade - brakuje wentylatorka do odpowiedniej histerezy czujnika zasysanego powietrza - tak jak opisal to kolega - najlepiej wolnoobrotowy o stalej predkosci
2. na desce jak nie ma czujnika w szybie normalnie powinien byc zamontowany czujnik swiatla /naslonecznienia do sprzezenia zwrotnego dla dokladniejszej pracy ukl klimatronic
3. jak jest zimno w pewnym zakresie tem na regulaorze temp., klimatronic sam zal i wyl kompresor celem odparowania szyb bez sygnalizowania na kontrolce o zal
4. otworz schowek i zobacz czy slimak w prawym gornym rogu za schowiekie obraca sie bez przeszkod czy go cos nie blokuje lub jest luz
5. jak masz gaz moze byc zapowietrzony uklad
6. spiralki tzw makaron moze juz sie sypac z nagrzewnicy - to jest ostatecznosc

Pozdrawiam

P.S.

W pelni sprawny klimatronic powinien posiadac:
1. klimatronic taki jak w outlanderze
2. czujnik temp wew z wentylatorkiem - jest kostka w desce
3. czujnik naslonecznienia w desce jest za licznikiem - tu mozna podlaczyc czujnik swiatlo/naslonecznienie i zrobic swiatla automatyczne,jezeli nie ma czujnika w szybie

lancer2009 - 01-12-2014, 16:20

Dzięki wielkie :)
tutoslaw - 02-12-2014, 09:05

Czytałem czytałem i dalej nie rozumiem, czy twierdzicie, że z włączonym climatronikiem wentylator nie jest sterowany automatycznie? To by było totalnie bez sensu.

Zrozumiałem tylko, że brakuje wentylatorka przy czujniku:)

Arczi89 - 02-12-2014, 09:26

Jest sterowany w automacie.
Problemem jest zły odczyt temperatury z czujnika. Wraz ze zmianą prędkości nawiewu temperatura na czujniku zmienia się drastycznie.

lancer2009 - 02-12-2014, 16:37

To co Ty proponujesz zrobić z tym.
Arczi89 - 02-12-2014, 17:25

U mnie nie zauważyłem tego zjawiska ale ja od razu zamontowałem według rady tokyo wiatraczek razem z klimatronikiem.

Możesz sobie wiatraczek zamontować powinno się poprawić. Na pewno nie pogorszy ;)

bugg - 02-12-2014, 20:42

tokyo napisał/a:
Witam
1. Auta na europe w trybie podstawowym jak i klimatronic maja wade - brakuje wentylatorka do odpowiedniej histerezy czujnika zasysanego powietrza - tak jak opisal to kolega - najlepiej wolnoobrotowy o stalej predkosci
2. na desce jak nie ma czujnika w szybie normalnie powinien byc zamontowany czujnik swiatla /naslonecznienia do sprzezenia zwrotnego dla dokladniejszej pracy ukl klimatronic

Ad 1. Czy łatwo zamontować taki wentylatorek?
Ad 2. Jak sprawdzić czy mam ten czujnik, można jakaś grafikę gdzie on się znajduje?

lancer2009 - 02-12-2014, 20:44

Hej, a co też taki problem ja u mnie ?:) cofnij stronę, tam jest zdjęcie gdzie się znajduje :)
bugg - 02-12-2014, 20:58

Nie, jakoś wydaje mi się, że nie zauważyłem u siebie takiego problemu. Chodziło mi o czujnik światła, gdzie się znajduje :)

A ten wentylatorek może też sobie zamontuję jeśli będzie okazja, tak zapobiegawczo skoro jest tam kostka.

Bizi78 - 02-12-2014, 21:05

bugg napisał/a:
Chodziło mi o czujnik światła, gdzie się znajduje :)

http://www.mitsubishi-mot...sub_group%3D210

Arczi89 - 02-12-2014, 21:06

Kostka jest od czujnika temperatury jeżeli ktoś nie posiada.
Jeżeli masz climatronik to czujnik będzie podłączony już.
Wentylatorek należy podłączyć pod + i - zapalniczki żeby włączał się po przekręceniu kluczyka i wyłączał razem z nim.

Wszystko zależy od umiejętności. Technicznie nic skomplikowanego. trzeba tylko rozebrać trochę deski aż do czujnika. Dodatkowo kawałem przewodu i podlutować się pod zapalniczkę.

Jeżeli masz automatyczne światła to powinieneś mieć czujnik na szybie z tego co pamiętam. Jeżeli przy lusterku nie masz sensora to można założyć ten w desce który chyba w PL nie był montowany.

bugg - 02-12-2014, 21:11

Mhm, zaprogramowałem ostatnio tryb skandynawski, więc pewnie mam czujnik w szybie, bo również działają automatycznie wycieraczki.
tokyo napisał/a:
3. jak jest zimno w pewnym zakresie tem na regulaorze temp., klimatronic sam zal i wyl kompresor celem odparowania szyb bez sygnalizowania na kontrolce o zal

Tego nie wiedziałem, ale chyba to działa tak o, bo czasem trzeba włączyć ręcznie jednak :)

Dzięki za info, ale tu mądrzy ludzie są :D

Beny_s - 03-12-2014, 08:40

tokyo napisał/a:

2. czujnik temp wew z wentylatorkiem - jest kostka w desce

Dla układów fabrycznych, czy wskazana kostka ma wyprowadzenia napięcia dla wentylatora czy jednak pozostaje tylko zewnętrzne zasilanie jak wskazuje Arczi89