[02-06]Lancer CS0 - Czy ktoś wymieniał tuleje wahaczy tylnych poprzecznych ???
paulostan - 20-10-2009, 19:52 Temat postu: Re: wahacze tylne
AdamColt napisał/a: | Najlepszym rozwiązaniem jest zakup używanych wahaczy z młodszego rocznika, ja takie wahacze kupiłem po 100 zł/sztuka. W moich nowych wahaczach jest inny rodzaj tuleii.
Drugim niedrogim rozwiązaniem jest wymontowanie wahacza, wybicie tuleii i dokupienie tulejek w Japparts'ie po 44 zł/ sztuka (lub innym sklepie) ale w tym przypadku trzeba będzie dorobić metalową tuleję, którą wbijemy pomiędzy otwór w wahaczu a nową tuleją metalowo-gumową. Dorobienie tuleii jest obowiązkowe bo te kupione tuleje są o mniejszej średnicy zewnętrznej, ale pozostałe wymiary są takie same. Dodam że, oba wahacze prawy i lewy są takie same. Przy okazji wymiany wahacza warto zakupić nowe łączniki stabilizatora, ja urwałem obydwa przy próbie odkręcenia.
[ Dodano: 20-10-2009, 16:34 ]
Jak by ktoś był zainteresowany to mogę odstąpić tanio wahacz z wybitą tuleją, (do przerobienia).
[ Dodano: 20-10-2009, 18:45 ]
Oryginalnych tuleii w serwisie po ok 180 zł/sztuka nie kupuj, bo za jakiś czas problem powróci. |
dzieki za odp. poszukam na allegro uzywek
a ile kosztuja łączniki stabilizatora?
Artii - 20-10-2009, 20:55
Łącznik firmy 555 (podobno bardzo dobry) kosztował 75zl jeśli mnie pamięć nie myli. Kupiłem w Zabrzu jak chcesz to podam Ci namiar na sklep, ale raczej z tym nie ma problemu. Gorzej jest ze sworzniem .
10wojtek10 - 20-10-2009, 22:06
Po wymianie tulei na oryginalne, masz pewność, że skrzypienie nie powróci. Dlaczego? - jest zmieniony dostawca tulei, bo poprzednie piszczały/skrzypiały/trzeszczały.
I jeszcze jedno!!!
Zamontujesz a jednak zacznie skrzypieć - MASZ GWARANCJĘ
Pamiętajcie, że każda część musi posiadać gwarancję producenta na 2 lata. Niezależnie czy to jest tulejka do biegów do carismy, czy wahacz przedni, czy jakikolwiek inny element!!!
W ASO nie jest tak drogo jak się może wydawać...
A cena 180zł to chyba z palca...
paulostan - 21-10-2009, 00:24
10wojtek10 napisał/a: | Po wymianie tulei na oryginalne, masz pewność, że skrzypienie nie powróci. Dlaczego? - jest zmieniony dostawca tulei, bo poprzednie piszczały/skrzypiały/trzeszczały.
I jeszcze jedno!!!
Zamontujesz a jednak zacznie skrzypieć - MASZ GWARANCJĘ
Pamiętajcie, że każda część musi posiadać gwarancję producenta na 2 lata. Niezależnie czy to jest tulejka do biegów do carismy, czy wahacz przedni, czy jakikolwiek inny element!!!
W ASO nie jest tak drogo jak się może wydawać...
A cena 180zł to chyba z palca... |
znasz moze cene w ASO tych tulei ? jak nie to jutro zadzwonie i zapytam.
Anonymous - 21-10-2009, 00:25 Temat postu: wahacze tylne Po pierwsze:
Cena tulejki 180 zł/sztuka nie z palca tylko z serwisu Mitsubishi Margo w Gdańsku !!!
Po drugie:
Kupując wahacz od nowszego modelu (ze zmienioną tuleją) jest pewność że skrzypienie nie powróci, dlatego że nigdy wcześniej w Carismach, Coltach i innych modelach gdzie były zwykłe tuleje nie występowało skrzypienie i mega luzy!!!
Po trzecie:
Są w serwisie tańsze tuleje ale do nowszych wahaczy, tam gdzie już były zmienione tuleje, kosztują o ile dobrze pamiętam ok 80 zł/sztuka ORYGINALNE!!!
[ Dodano: 21-10-2009, 00:30 ]
Wolne żarty, że w ASO nie jest tak drogo. Mitsubishi ma ceny z kosmosu za najmniejsze drobiazgi. W zeszłym roku kupowałem zestaw naprawczy tylnego zacisku w skład którego wchodzi jedna gumka na tłoczek i kilka małych oringów i gumeczek, cena 100 zł!!! Jak pytałem o drążek kierowniczy i końcówkę to podano mi ceny 340 zł za drążek i 190 zł za samą końcówkę. Kosmos!!
[ Dodano: 21-10-2009, 00:34 ]
Ja kupowałem łączniki polskiej firmy JGR po niecałe 50 zł/sztuka na Allegro.
10wojtek10 - 21-10-2009, 08:15
A ile wytrzymały Ci łączniki? 10tys. km? 15?
A końcówka drążka kierowniczego wytrzymała chociaż rok na polskich drogach?
Jeżeli chodzi o tuleje - te nowe są zamienne do tych starych, nie trzeba zmieniać wahacza.
I najważniejsza sprawa - kupując używane części nigdy nie masz pewności, że to nie z auta Twojego kolegi, któremu np. wczoraj ukradli samochód...
[ Dodano: 21-10-2009, 08:22 ]
cena wyjściowa w serwisie nieprzychylnym mitsumaniakom - faktycznie 181zł.
Ale jak potrzebujesz to za 120zł spokojnie kupisz. Z gwarancją oczywiście, a nie jakaś używka czy zamiennik...
Dla zainteresowanych - wiad. na priv.
Anonymous - 21-10-2009, 19:20 Temat postu: re Łączniki zamontowałem może 1 tys km temu, więc nie wiem ile wytrzymają...
Końcówki nie kupowałem, kupiłem oryginalny używany drążek z końcówką. Cenę podałem dla przykładu bo się dowiadywałem w serwisie....
Być może że te tuleje w serwisie są inne niż te oryginalne ale pewności nie ma, ja ich nie widziałem, a jeśli są takie same to co? Znowu za 2 lata wymiana?
Co do pochodzenia części używanych to były to wahacze z auta angielskiego, przeznaczonego do rozbiórki a nie z auta kolegi....
nerx - 23-02-2011, 08:42
Witam ,
byłem na diagnostyce zawieszenia i mam do wymiany :
a) tuleje tylnych drążków poprzecznych L+P str.
b) tuleje tylnych wahaczy poprzecznych L+P str.
Dodam że ostatnio z tyłu zaczęła mi strasznie buda skrzypieć.
Ktoś się orientuje jakie koszta? może jakieś numery części ?
No i następna sprawa: mam lancera sport tylko 1,6 i czy mam szukać części do 2.0 sport ?
Dzięki
Adam.S - 04-04-2011, 19:30
witam jestem nowy na szacownym Forum posiadam Lancera kombi 1.6 z 2005 roku , niestety dopadł mnie problem zgrzytających tulei , mam możliwość sprowadzenia z Anglii całych wahaczy z rocznika 2006 czy może ktoś podesłać zdjęcie tego konkretnego wahacza który trzeba wymienić aby problem ustał ????
chyba że lepszym wyjściem będzie zakup tulei (prośba o podanie ich nazwy ew kodu) w ASO i wsadzenie do "starego" wahacza ........
za udzieloną pomoc z góry dziękuję
nerx - 04-04-2011, 20:08
powiem tak u mnie też występuje zgrzytanie tulei ale dałem sobie z tym spokój bo nie ma żadnych luzów a po drugie to zgrzytanie nie zawsze występuje.
Adam S. jak chcesz wymieniać to wymieniaj tylko tuleje, po co ci cały wahacz ?
Następna sprawa to jak będziesz wymieniał tuleje to dokładnie sprawdź, które piszczą bo jest tam ich troche a bezsensu wymieniać dobre.
krzychu - 04-04-2011, 20:40
Ponieważ wahacz w roku modelowym 2006 jest inny.
Adam.S - 05-04-2011, 10:38
nerx napisał/a: | powiem tak u mnie też występuje zgrzytanie tulei ale dałem sobie z tym spokój bo nie ma żadnych luzów a po drugie to zgrzytanie nie zawsze występuje.
Adam S. jak chcesz wymieniać to wymieniaj tylko tuleje, po co ci cały wahacz ?
Następna sprawa to jak będziesz wymieniał tuleje to dokładnie sprawdź, które piszczą bo jest tam ich troche a bezsensu wymieniać dobre |
nerx tylko pytanie czy te tuleje z ASO po roku nie zaczną mi skrzypieć z tego co pisał tutaj kolega Adam Colt chodzi o wahacz poprzeczny....
kurcze myślałem że się do tego zgrzytania przyzwyczaję ale nic z tego...próbowałem jeszcze smaru silikonowego w sprayu ale nie pomogło
słyszałem też o maści cynkowej ...
tak czy inaczej autko pomimo tej ułomności sprawuje się "odpukać" bez zarzutów
mkm - 12-04-2011, 03:19
Adam.S, na tej stronie masz rozpiskę części.
klikasz w czerwony numer i pojawia Ci się numer części fabryczny.
http://www.mitsubishi-mot...0019&group_id=6
Możesz też szukać po swoim VIN-ie
Adam.S - 15-04-2011, 14:12
dzięki , idę w kierunku wymiany tulei z używką wahaczy nie rzyzykuję
Prodigy - 31-08-2011, 01:10
Podpisuje się. Podajcie jakąś treściwa podpowiedź. 2,0 kombi sport z 2003r.
Co powiedzieć mechaniką, bo co niektórzy patrzą się w to zawieszenie jak szpak w piiiii i słyszę nie ma takich tulej...
|
|
|