To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - [CZX 04-XX] Czy znacie te żarówki H7 Led?

plecho1 - 04-09-2016, 22:35

Takich nie używałem ale uważałem na lekcjach fizyki i mam trochę do czynienia z latarkami zasilanymi ledami więc zdaję sobie sprawę w jaki sposób reflektor lampy halogenowej odbija takie światło oraz światło żarówki halogenowej i jak wygląda sprawa grzania się takich ledów.
apikus - 05-09-2016, 07:52

plecho1 napisał/a:
Takich nie używałem ale uważałem na lekcjach fizyki i mam trochę do czynienia z latarkami zasilanymi ledami więc zdaję sobie sprawę w jaki sposób reflektor lampy halogenowej odbija takie światło oraz światło żarówki halogenowej i jak wygląda sprawa grzania się takich ledów.

To prawie jak rozwiazywanie katastrofy lotniczej za pomocą parówki.

Ja ćwiczę LED H7 i mimo ponad pół roku używania, nie spaliły się. Fakt wentylatorki są głośne, ale dają radę chłodzić. Reflektory świecą lepiej niż z żarówkami halogenowymi.

plecho1 - 05-09-2016, 18:51

W ledach na pewno potencjał jest, tego nie neguję bo z małej latareczki o średnicy zwierciadła około 2cm wydobywa się około 1000 lumenów lub więcej gdzie lampa halogenowa ma coś około 1500 lumenów. Ale strumień świetlny emitowany przez lampę halogenową wyposażoną w ledy nie będzie właściwy bo nawet mała odchyłka od ogniska powoduje znaczne osłabienie wiązki podobnie jak z nieprecyzyjnie wykonanymi żarówkami halogenowymi.
lech55 - 05-09-2016, 22:31

apikus napisał/a:
lech55, plecho1, używaliście LEDy H7? Czy tylko piszecie, aby pisać?

Ja nie mam zamiaru negować braku homologacji, ale chciałbym wiedzieć, czy ich uzywaliście i odpowiedzi wynikają z autopsji.

Przeczytaj moje pytania i odpowiedzi na te pytania, oraz wyniki testu jaki przeprowadzono w TVN Turbo z żarówkami bez homologacji. Osobiście w ostatnim VW Passacie, a teraz w Fordzie Mondeo mam żarówki LED i nie ma się czego czepiać, bo dobrze świecą. Z tym że oba te samochody fabrycznie posiadały zamontowane żarówki LED.

apikus - 06-09-2016, 11:09

Czytałem, tylko mam jedno pytanie. Mówisz o światłach dziennych, czy mijania?

Ja piszę o żarówkach w światłach mijania. Według mnie są zdecydowanie lepsze od tradycyjnych halogenowych.

lech55 napisał/a:
Z tym że oba te samochody fabrycznie posiadały zamontowane żarówki LED.

I znowu dzienne czy mijania?

[ Dodano: 06-09-2016, 11:31 ]
lech55, bywasz w Legnicy? Może się spotkamy i pogadamy?

lech55 - 06-09-2016, 22:17

Cały komplet to jest oświetlenie LED a więc dzienne, mijania i długie.
Hugo - 07-09-2016, 12:44

apikus napisał/a:
Ja ćwiczę LED H7 i mimo ponad pół roku używania, nie spaliły się
Na soczewkach czy zwykłych odbłyśnikach?
apikus - 07-09-2016, 15:13

Na soczewkach.
Hugo - 08-09-2016, 14:15

apikus, masz jakieś fotki porównawcze tych LED-owych żarówek z tradycyjną H7? Jest inna barwa światła? Można wiedzieć jakie LED-y kupiłeś? Boję się kupić jakieś no name, chyba lepiej wziąć Phillips-y, ale czy warte są takiej kasy?

Mam wstawione prawie nowe soczewki bihalogenowe ze Skody, wiec myślę, ze mogłoby to nieźle świecić. Zależy mi na barwie białej, zbliżonej do ksenonu, bo żółte światło z halogenówki nie wygląda za dobrze :?

apikus - 08-09-2016, 15:12

Hugo, nie mam fotek, światło jest białe. Ja kupiłem no name, koszt koło 80 zł, więc tragedii nie ma. Wentylatory hałasują, słychać je bardziej niż silnik na postoju :wink:
lech55 - 09-10-2016, 12:09

Kilka słów o żarówkach LED produkcji Philipsa: http://moto.wp.pl/kat,551...l?ticaid=117dfb
olux - 11-11-2016, 12:26

Dzięki za podpowiedzi. Tych info szukałem.