To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mivec Space Star powolny proces konwersji

Heavy1155 - 07-01-2015, 16:38

znalazlem rozpiska. jakos sobie poradze. jeden z nich to syganl drugi musi byc masa czy cos w tym rodzaju. pokombijuje i moze sie uda.

widzial ktos moze zestawy naprawcze do przednich zaciskow CM5A???
chce wrzucic przednie zaciski z lancer 1.8T GSR bo MSSowe sa kiepskie

piorunGSR - 07-01-2015, 17:12

Heavy1155, MB699175 i wujek google
Heavy1155 - 09-01-2015, 13:19

udalo mi sie zdobyc plaskowniki! na weekend rzezba! mam nadzieje ze wszystko sie uda i MSS zobaczy droge :)
sporo ciecia spawania szlifowania sasiedzi bedz zachwyceni haha

zrobie dokumentacje z fotkami bo moze ktos bedzie chcial isc w moje slady kiedys.

Heavy1155 - 11-01-2015, 21:30

po dzisiejszej walce udalo sie przerobic belke

zaczelismy od dolozenia kawalka grubej stali i wyciecia profilu na miske - lysinki Tomka nie widac...zgodnie z zyczeniem haha

po 200 milionach sciagania i zakladania belki, zaznaczania, odmierzania, przesuwania i kombinowania oraz wyprofilowaniu grubego plaskownika wyglada to tak

tylna lapa siedzi to wlasnie z nia byl najwiekszy problem

przednia tez niestety uciekla wiec konieczne bedzie jej przesuniecie

witac oryginaly otwor

zdjecia nie oddaja tego jak to na serio wyglada. niestety nie jest to finalny stan...w sumie moze i dobrze haha

srodek bedzie wyspawany a do plaskownika tylnej lapy bedzie dospawana podpurka - tak zeby wygladalo na oryginal :P hahahahaha

troche nieostre ale wyjecie srub tylnej lapy to jakas chora historia... tutaj usmiech przez lzy!!!

5 godzin bojow i wszystko sie udalo. we wtorek Tomek pospawa reszte belki i pozniej sie ja pomaluje i zakonserwuje... nie moge sie doczekac jak juz ja zaloze!!!

Heavy1155 - 11-01-2015, 21:37

pozostaje:

- zmiana hamulcow na te z GSRa
- tymczasowe przerobienie wydechu
- przeniesienie lambdy
- wstawienie czujnikow cisnienia oleju i temperatury coolant'a
- ogolnie zawieszenie
- odswierzenie alusow (ale tego nie jestem jeszcze pewiem w sensie kolor)
- zmiana koloru wnetrza - deska i bo

...tylko kto za to zaplaci??? :shock:

piorunGSR - 11-01-2015, 21:48

Totalna droga przez męke. Wtorek spawanko jak pogoda pozwoli. :P
robertdg - 11-01-2015, 22:49

Nie prościej i rozsądniej byłoby zrobić nowa belke z szerokim mocowaniem (albo poprostu jej wyprostowanie), ta przestawiona poduszka na kawałku blachy raczej nie wyglada z technicznego punktu widzenia na własciwe rozwiązanie - od cięzaru i wibracji ta blacha może poprostu pęknąc
brccrx - 12-01-2015, 11:49

Oby wszystko sie ladnie zgralo i przeszlo potem przeglad, kwestia Twojego bezpieczenstwa podczas jazdy z wieksza predkoscia nie jest taka istotna :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Zartuje.....

Ale tak na serio trzeba bylo przerobic te tylne mocowanie na skrzyni biegow wtedy tylna podpora byla by na belce tam gdzie bylo wczesniej.

Czemu mocowanie tylne wyszlo tak nisko?

Heavy1155 - 12-01-2015, 12:02

silnik siedzi nizej plus wysokosc lapy powoduje to ze trzeba obnizyc ten plaskownik
przy tym ustawieniu i zapieciu na silnika na 4 lapy silnik siedzi sztywno jak diabli :)

zastanawiam sie czy belka z FTO lub Space wagon nie bylaby lepsza...

co do FTO napewno mozesz mi odpowiedziec od reki Sebciu ;)

brccrx - 12-01-2015, 12:33

Od FTO belka jest identyczna jak w Colcie tyle ze ma wzmocnienia w srodku dodatkowe.

Jezeli jakies Spacestary mialy F5M41 lub F5M42 to belka by pasowala bez zmian.

A lewarowales go zeby siedzial rowno? Troche wyglada ze lezal za bardzo do tylu jak skladaliscie to wszystko?

Heavy1155 - 12-01-2015, 12:41

nie ma zdjec z zalozona belka. byl prostowany. ejj w koncu Tomek to robil nie?
Seba a wersje GDI i DID mogly miec taki skrzynie? to wieksze silniki
moj ss-man mial skrzynie renaulta (blee) ale starsze miski mogly miec taka belke - jeszcze gdy mitsu skrzynie robilo... pogooglam

pytanie rowniez do reszty zalogi :)

honor - 12-01-2015, 13:16

F4M42 miały wersje 1.8.

Wg. katalogu były dwie wersje belki dla 1.8.
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=050

Ta pierwsza niby też w 1.3 była:

brccrx - 12-01-2015, 13:50

To drugie zdjecie to raczej ta belka co Patryk mial w 1.3 ze skrzynia Renault, ta na pierwszym wyglada jak by pasowala, wygieta jest bardziej w tym miejscu co ja Tomek rozcinal!
Heavy1155 - 12-01-2015, 13:58

z tego rzutu do konca nie widac czy ona idzie po prostej linii. na moje oko minie sie z punktami mocowania srub
brccrx - 12-01-2015, 14:06

Skoro skrzynia F5M42 tam siedziala to powinno pasowac, przeciez Ty masz skrzynie z tej rodziny teraz zalozona.......

Pamietasz jak Ci mowilem ze silnik wydaje sie przekoszony wzgledem chlodnicy i sciany grodziowej, moze tu jest czesc problemu?