To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Brak ssania

robertdg - 14-03-2015, 17:29

Sa 4 piny sterujące krokowcem, napięcie ma się zmieniac skokowo od 0 do napięcia akumulatora podczas biegu jałowego
Laciek - 17-03-2015, 16:16

W kostce jest sześć pinów.
Pomierzyłem wszystkie po kolei, jedną sondę dając do masy, a drugą do kolejnych złącz w kostce. (jeszcze raz pomierzę na zimnym, bo zdaje mi się, że wtedy było inaczej)
No i jak często ma się to napięcie zmieniać? Bo wg mojego multimetru napięcie jest stałe i nie skacze od zera do napięcia aku.

///EDIT:
Napięcie pojawiło się na dwóch środkowych, czyli drugim i piątym

robertdg - 17-03-2015, 19:15

Napięcie ma się zmieniać skokowo w trybie ciągłym, nie może stać, dotyczy to wszystkich czterech cewek
Laciek - 18-03-2015, 10:36

Tyle wiem, tylko z jaką częstotliwością?
Możliwe, że jest ono zmienne, jednak mój multimetr tego nie wychwytuje i pokazuje jako stałe napięcie, jeśli częstotliwość zmian jest duża?

robertdg - 18-03-2015, 13:00

Kiepskiej jakości multimetr może miec problem, na markowym sprzęcie widac skoki (chyba koło 2 na sekunde)
Laciek - 21-03-2015, 15:05

Sprawdziłem jeszcze raz, napięcie zmienia się nieregularnie co 1 do 7 sekund. spada do wartości ok. 3V, czasem więcej i z powrotem wraca na 14,4V, jednak pojawia się ono jedynie na dwóch środkowych złączach. Sprawdziłem kable brzęczykiem, przejście między każdym z pinów a masą jest.
Czy świadczy to o wadzie komputera?

robertdg - 21-03-2015, 18:42

Sterowanie ma wychodzić z 4 pinów ECU
Laciek - 21-03-2015, 18:49

Czyli komputer do wymiany?
Czy muszę oprócz niego wymienić jeszcze immobiliser i stacyjkę?
Z tego co się orientowałem po forum, to w niektórych rocznikach wystarczy wymiana samego ecu. jakie to roczniki, i jaki jaki komputer powinienem zakupić?

robertdg - 21-03-2015, 18:51

Istnieje szansa że jak kupisz ECU o tym samym numerze co masz to obejdzie sie bez wymiany immo
Laciek - 21-03-2015, 19:31

Sprawdzałem algorytm diagnostyki i pozostałych procedur, jednak tam już nie pojawia się nic bardziej prawdopodobnego od awarii kompa, więc trzeba będzie się rozejrzeć nad wymianą ECU.
Resztę pytań odnośnie samego kupna skieruję już na inny wątek.
Dzięki za pomoc.
o/