To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant/Legnum VR4 EC5A/W 97-02 - Pilot z dwoma przyciskami do VR-4.

plecho1 - 11-02-2015, 18:39

Nic nie stoi na przeszkodzie aby ten nowy był równie funkcjonalny a może i bardziej z dodatkowym otwieraniem bagażnika ale jeśli masz już ten drugi pilot, to może i powalcz aby zadziałał.
kabar - 11-02-2015, 19:11

Oryginał to oryginał...

Czyli kupując czysty kluczyk można go do-kodować do dowolnego odbiornika?

Ja mam ale u mnie tez nie działał - prawdopodobnie bateria. Okaże się po przekładce :)

piotrkor1 - 11-02-2015, 19:39

kabar napisał/a:
Oryginał to oryginał...

Czyli kupując czysty kluczyk można go do-kodować do dowolnego odbiornika?

Ja mam ale u mnie tez nie działał - prawdopodobnie bateria. Okaże się po przekładce :)

Wychodzi na to,że tak.Czy u Ciebie przed rozbiórką kluczyk będąc w zamku zamykał wszystkie drzwi i od środka działał centralny?

plecho1 - 11-02-2015, 19:42

Oryginały to przecież nie Mitsubishi a z jakiejś firmy od której Mitsubishi je kupiło.
piotrkor1 - 11-02-2015, 19:52

Oryginał ma numer MR301699 a zamiennik ,który posiadam to MN141117 i wygląda tak:

Producent to pewnie OMRON jak większość elektronicznych elementów w galantach i nie tylko.

[ Dodano: 21-02-2015, 18:19 ]
Dzisiaj rozebrałem centralkę pt.KEYLESS ENTRY

Wtyczka posiada 5 przewodów.

Sprawdziłem mase.Prąd podawany jest na 2 przewody.Czerwony +12 stały i niebieski +12 po przekręceniu kluczyka w stacyjce na ACC ON
Środek centralki wygląda tak i nie można się dostać do tego układu nie psując pudełka.

Centralka ta komunikuje się za pomocą specjalnego sygnału z modułem ETACS.

Kolejna próba kalibracji nowego kluczyka zakończyła się fiaskiem :(

[ Dodano: 25-02-2015, 19:22 ]
Jednak można się dostać do środka tego układu.Porządny drut wygięty w literę L +mały śrubokręt i oto mamy...

Tak jak wspominałem do układu dochodzi zasilanie.Myślałem że może przy okazji naprawy zegarka prze lutuję nóżki od tego gniazda ale tam też zasilanie przechodzi dalej.
Podmiana centralek na ten sam model nic nie dała.

Centralka od modelu 2.0 wyszperana od kumpla też nic(to ta z niebieską naklejką).
Od 2.0 jest podobna ale środek jest inny.

Jutro 10.00 wizyta w serwisie.Myślę,że w końcu powiedzą mi co jest uszkodzone i do wymiany?

[ Dodano: 28-02-2015, 13:30 ]
To już jestem po diagnozie z serwisu Mitsubishi.Okazuje się,że cały czas nie można zaprogramować pilota w kluczyku.Musi istnieć jeszcze inna procedura kodowania.Nie wiadomo jaka?Wszystkie inne nie wchodzą nawet ta z włączaniem awaryjek.Po podłączeniu MUTII połączenie z modułem ETACS jest i komputer widz ten moduł,kluczyk i panel kierowcy
można przeprowadzić procedurę kodowania ale żadna z im znanych nie wchodzi?
Istnieje jeszcze przypuszczenie,że kluczyk stracił ustawienia podczas wyjmowania baterii
tak jak to się podobno dzieje w Carismie.
Czyli chyba nici kodowania klucza :(

kabar - 31-03-2015, 21:04

Mam prośbę, mógłbyś mi zrobić zdjęcie wnętrza kluczyka? Szczególnie tylnej obudowy, po wyjęciu baterii. Wcięło mi gdzieś blaszkę która jest przy baterii.

[ Dodano: 31-03-2015, 21:12 ]
Ok, znalazłem na necie. Jutro-pojutrze będę sprawdzał czy działa.

piotrkor1 - 01-04-2015, 16:22

kabar napisał/a:
Mam prośbę, mógłbyś mi zrobić zdjęcie wnętrza kluczyka? Szczególnie tylnej obudowy, po wyjęciu baterii. Wcięło mi gdzieś blaszkę która jest przy baterii.

[ Dodano: 31-03-2015, 21:12 ]
Ok, znalazłem na necie. Jutro-pojutrze będę sprawdzał czy działa.

Ja swój oryginalny kluczyk dałem do sprawdzenia koledze,który ma o tym bardzo dobre pojęcie.Wspomniałem też o zmianie mikrostyków na nowe zobaczymy czy po tym zabiegu zatrybi.

[ Dodano: 01-04-2015, 17:05 ]
kabar, może jeszcze się tobie przyda:

Daj znać czy u ciebie działa.

kabar - 01-04-2015, 21:31

Pytanie z innej beczki. Kojarzysz od czego są te kostki na zdjęciu. Zostały mi dwie niepodłączone i nie pamiętam gdzie mogły być.

PS. Centralny z przycisku działa. Kluczem sprawdzę jak znajdę blaszkę :)

piotrkor1 - 02-04-2015, 14:03

kabar napisał/a:
Kojarzysz od czego są te kostki na zdjęciu.

Z tego co pamiętam tam jedno gniazdo jest wolne,u mnie tak jest i też się zastanawiałem czy czegoś nie podłączyłem.Reszta musi być podłączona.Wtyczek nie pomylisz bo gniazda są dopasowane do wtyków.

[ Dodano: 02-04-2015, 15:43 ]
To białe gniazdo z trzema kabelkami u mnie jest niewykorzystane.Nie wiem co tam można podpiąć?Może ta fotka po przekładce na coś się przyda:

kabar - 02-04-2015, 20:20

Tak, tą czarną dużą podłączyłem ale zostały mi 2 białe kostki - jedna z 1 przewodem i 1 z 3 przewodami.
piotrkor1 - 04-04-2015, 08:59

Wszystkie wtyczki masz przedłużone bo nie wiem jaką metodą składałeś auto do kupy?
Tak jak ja czyli wiązki progowe przedłużone i skrzyżowane pod deską rozdzielczą.
Druga metoda mniej pracochłonna, rozprowadzenie wiązek w tunelu środkowym.

kabar - 04-04-2015, 09:04

Przedłużałem tylko jedną wiązkę - z progu do modułu bezpieczników. Reszta przełożona stronami. Przerobiłem także wiązki które idą po błotnikach, przełożyłem piny od wycieraczek, czujnika płynu hamulcowego itp.
Wszystko wygląda jak oryginał :)

Na razie wszystko działa, na moich zdjęciach mam te kostki i są niepodłączone więc tak musiało być :)

piotrkor1 - 17-04-2015, 14:32

Kolega oddał mi pilota i powiedział,że wszystkie styki działają prawidłowo,zamykają obwód itp
Zapytałem się też jak sprawdzić czy wysyła sygnał radiowy.Powiedział,że trzeba ustawić radio na długie fale i nasłuchiwać czy coś nie pika.Mam stare radio w garażu i sprawdzałem ale żadnych podobnych dźwięków nie mogę wyłapać.

kabar - 18-04-2015, 11:23

W ten sposób sprawdzało się piloty na podczerwień. Zobacz sobie chociażby pilota od TV.

Ja swojego nie sprawdzałem - brak tej blaszki. :)

Słyszałem jak upadła na podłogę i zniknęła :D Będę musiał dorobić zastępczą.

piotrkor1 - 18-04-2015, 21:10

kabar napisał/a:
W ten sposób sprawdzało się piloty na podczerwień. Zobacz sobie chociażby pilota od TV.

Chyba nie masz racji pilota na podczerwień sprawdza się włączając w smartfonie kamerę i kieruje się pilota w stronę obiektywu.Mi chodzi o wysyłanie fal radiowych.