To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Programowanie pilota

plecho1 - 12-02-2015, 20:00

A czy składanie i rozkładanie lusterek to tylko krótkie przyciśnięcie czy przytrzymanie jednego czy dwóch guzików. Jeśli działało by to na zasadzie krótkiego przyciśnięcia jednego lub dwóch guzików (jeden składanie drugi rozkładanie) to wystarczyło by użyć dwóch przekaźników i dwóch diod prostowniczych, koszt części to około 10zł.
Tkaczy - 12-02-2015, 20:55

Przyciśnięcie jednego przycisku obok regulacji składa i rozkłada lusterka. Wydawało mi się to pewne że w takiej sytuacji można to robić również pilotem a tutaj niespodzianka... Trzymam wciśnięty przycisk i nic się nie dzieje :(
plecho1 - 12-02-2015, 21:53

Sterownik musi mieć taką funkcję aby przytrzymanie wyzwalało sygnał na dodatkowym kanale a oryginalny tego nie ma, ale jak napisałem wyżej, da się to bardzo łatwo zrobić podpinając się pod zasilenie jednego z siłowników. W tym przypadku wystarczy nawet jeden uniwersalny przekaźnik i dwie diody prostownicze. Wtedy zamknięcie czy otwarcie wyzwoli złożenie lub rozłożenie lusterek.
ryba32 - 23-02-2015, 11:52

Koledzy czy ktoś mi pomoże bo robie napewno jakiś błąd w tej procedurze i niemoge sobie poradzić proszę o pomoc :-(
Georg - 23-02-2015, 15:26

ryba32 napisał/a:
Koledzy czy ktoś mi pomoże bo robie napewno jakiś błąd w tej procedurze i niemoge sobie poradzić proszę o pomoc :-(

Programowanie oryginalnego pilota Mitsubishi "krok po kroku":

1) Wsiadamy do auta nie pozostawiając żadnych drzwi otwartych.
2) Wkładamy kluczyk do stacyjki bez włączania zapłonu - chodzi o obecność transpondera kluczyka w zasięgu anteny immobilisera.
3) W gnieździe OBD zwieramy pin nr 1 z pinem nr 4 i na przestrzeni 10 sekund od momentu zwarcia wciskamy sześciokrotnie przycisk świateł awaryjnych, czyli 3 razy te światła włączamy i 3 razy wyłączamy. Wprowadzenie układu w tryb programowania zasygnalizowane zostanie jednokrotnym zamknięciem i otwarciem centralnego zamka.
4) Wciskamy - teraz już bez pośpiechu - trzy razy przycisk pilota "Lock" lub "Unlock" (bez różnicy). Nastąpi wpisanie kodu pilota do pamięci ETACS-ECU. System potwierdzi to jednokrotnym zamknięciem i otwarciem centralnego zamka.
5) Zdejmujemy zworę z gniazda OBD. Gotowe.

- Pozdrawiam :wink:

mpzajac - 13-05-2016, 08:59

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Czy orientujecie się gdzie można pilota mitsubishi dostać? Szukałem na popularnym serwisie aukcyjnym i niestety -- posucha. Bo jak zgaduję nie wystarczy kupić kluczyk, który nadaje na odpowiedniej częstotliwości, potrzebny jest jeszcze transponder, prawda?

I jeszcze pytanie do elektroników amatorów -- na stronie transpondery.pl znalazłem model transpondera, który był kodowany w Pajero z 2006, czy ktoś robił podmiankę w stylu kupno zwykłego kluczyka z byle jakim transponderem i wymiana transpondera na właściwy? Moja wiedza z elektroniki jest nikła ale z lutowaniem sobie poradzę :) .

Zioter - 19-03-2017, 12:20

Witam wszystkich mam pytanie czy bd pasował pilot od Mitsubishi galant do pajero 2004r bo po obudowie to identyczne. A do pajero jest problem ze znalezieniem orygnialu. Podaje linka do pilota http://allegro.pl/mitsubi...6629634570.html

Pozdrawiam

zbyszekm2 - 20-03-2017, 08:17

Zioter napisał/a:
Witam wszystkich mam pytanie czy bd pasował pilot od Mitsubishi galant do pajero 2004r bo po obudowie to identyczne. A do pajero jest problem ze znalezieniem orygnialu. Podaje linka do pilota http://allegro.pl/mitsubi...6629634570.html

Pozdrawiam

Ile chcesz tych oryginałów? :)

Zioter - 20-03-2017, 20:14

1sztuka

[ Dodano: 27-03-2017, 18:45 ]
Dzieki za pilocik :D wszystko smiga

wodkapolska - 07-12-2022, 12:35

Witam
Usiłuje zaprogramować pilota i nie udaje się
Robię jak w opisanej procedurze i pilot nie działa
Po wciśnięciu awaryjnych zamek drzwi się zamyka i otwiera następnie wciskam przycisk pilota i nic już się nie dzieje.
Pomożecie coś ? :)

[ Dodano: 08-12-2022, 12:48 ]
Zioter,

Witam kolego.
Jak możesz to odezwij się mam zapytanie w sprawie zaprogramowania pilota w pajero

Rander - 08-12-2022, 20:35

wodkapolska napisał/a:
Witam
Usiłuje zaprogramować pilota i nie udaje się
Robię jak w opisanej procedurze i pilot nie działa
Po wciśnięciu awaryjnych zamek drzwi się zamyka i otwiera następnie wciskam przycisk pilota i nic już się nie dzieje.
Pomożecie coś ? :)

[ Dodano: 08-12-2022, 12:48 ]
Zioter,

Witam kolego.
Jak możesz to odezwij się mam zapytanie w sprawie zaprogramowania pilota w pajero

Mało prawdopodobne. Zioter, ostatnia wizyta: 26-01-2018, 23:53

Georg - 08-12-2022, 20:50

wodkapolska napisał/a:
Cyt: ...następnie wciskam przycisk pilota i nic już się nie dzieje.

Aby kod został wpisany do pamięci ETACS przycisk należy wcisnąć trzykrotnie.

wodkapolska - 09-12-2022, 17:24

Tak wciskam 3 razy 4 i więcej
Lock unlock
Robiłem wiele prób od początku procedury
Ale temat ruszył troche do przodu
Zakupiłem drugi pilot i za pierwszym razem wszystko zadziałało.
Ale !!
Po zaprogramowaniu dokupionego pilota wywala mi ten co miałem:)
Działa tylko jeden pilot
Mieliście moze taki przypadek ?

Georg - 09-12-2022, 17:54

Cytat:
(...)wywala mi ten co miałem:)

...to znaczy?

wodkapolska - 10-12-2022, 08:08

Chodzi o to że przy zakupie auta dostałem jeden pilot który działa
Teraz dokupiłem drugi (zapasowy) na wypadek zgubienia tego który był z autem
Przy zaprogramowaniu tego drugiego pilota przestaje działać ten kupiony z autem

I odwrotnie. Chcę doprogramowac ten kupiony z autem - udaje się- działa
Ale przestaję działać ten dokuipony 🤔

Ile razy powtórzę procedurę działa tylko jeden ten programowany ostatni.