Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Carisma 1.6 16v 98 r. 90 KM - problem ze ssaniem
MmzTattoo - 03-02-2015, 17:40
Zanim pospinasz wszystko zmierz krokowy multimetrem sprawdź rezystancję cewek w manualu były podane wartości ale chyba coś ok 30 Ohm upalone mają ok połowę tego co powinny chyba wachało się zwykle miedzy 14 a 17 Ohm jak któraś będzie spalona to ecu znowu się upali. Mierzysz od środkowego pinu do zewnętrznych jak pamiętam
GutFenix - 05-02-2015, 08:36
wczoraj mierzyłem...
układ:
123
456
pomiędzy środkowym i skrajnymi jest 30 Ohm, w jednym przypadku 15 więc chyba upalony :/
a pomiędzy skrajnymi brak połączenia.
od razu też sprawdziłem w moim aucie, tam wartości nie przekraczają 4...
Ziemba. - 05-02-2015, 22:35
GutFenix napisał/a: | dziękuję za pomoc
a ewentualnie sam krokowiec starczy? czy musi być z przepustnicą?
|
O ile się nie mylę to jeżeli krokowiec nie uszkodził ECU to jego wymiana powinna pomóc.
LuxiMan - 26-02-2015, 17:20
Ja miałem równiez problemy z falującymi obrotami i zmieniłem przepustnice i wraz z nią krokowy (używany) dokładnie wczoraj. Po tym zabiegu straciłem ssanie może ktoś wie czemu? Mechanik ten co wstawial mowil zeby wlożyć stary krokowy bo niby byl jeszcze dobry..,a falujące obroty było od przepustnicy nie do końca zamykała i miała prześwity i krokowiec nie mogl wyregulować. Czy to możliwe? Jak sprawdzić (w łatwy sposob) czy krokowiec jest dobry czy nie?
Ziemba. - 26-02-2015, 17:30
Sprawdź go w taki sposób jak pisał
MmzTattoo napisał/a: | Zanim pospinasz wszystko zmierz krokowy multimetrem sprawdź rezystancję cewek w manualu były podane wartości ale chyba coś ok 30 Ohm upalone mają ok połowę tego co powinny chyba wachało się zwykle miedzy 14 a 17 Ohm jak któraś będzie spalona to ecu znowu się upali. Mierzysz od środkowego pinu do zewnętrznych jak pamiętam |
mrkoko123 - 11-10-2015, 19:35
wyreguluj zawory.
|
|
|