Chcę kupić Carisme! - Kupię Carismę od 2002. Pomóżcie;)
Batmanikus - 28-01-2015, 13:38
Ja mam wersję poliftową z silnikiem 95 KM. Wg mnie i nie tylko mnie daje radę. Jakiś temu kolega jadący ze mną (jechaliśmy na paliwie bogów, wydobywanym z jądra ziemi) zapytał się czy mam tu 2 L silnik (sam jeździ 530d). Wszak mogłoby być z 20 kucyków więcej ale niestety pany z Mitsubishi nie zadbały o to (GDI pomijam).
juar_78 - 28-01-2015, 14:03
Sam jeździłem prawie 5 lat poliftową 1.6 (103 PS). Umówmy się, rakieta to nie jest. Ale do normalnej jazdy wystarczy - w tym sensie, że nie będziesz zawalidrogą. Prędkość autostradowa 140 bez najmniejszego problemu. Nie raz, nie dwa - w pełni załadowanym autem jechałem autostradą i troszkę szybciej. Plusem tego motoru jest - jak ktoś tu już pisał - jego żywotność. Mój samochód w momencie sprzedaży miał 250 tys. km, z czego 95 tys. zrobił na LPG. Silnik w bardzo dobrej formie do końca. Drugi plus - to ekonomiczność. Na sekwencyjnej instalacji średnio wyjeżdżałem ok. 9 litrów LPG/100 km. Na trasie, przy delikatnej jeździe bywało i 9 litrów LPG. Plusem silnika jest także elastyczność. Mimo, ze to 16v i nie duża pojemność - nie trzeba go ciągle kręcić wysoko. A wracając jeszcze do mocy - tej brakowało np., gdy z 3 osobami na pokładzie trzeb było wyprzedzać. Wtedy faktycznie bywała np. konieczna reedukacja do 2, aby na jednojezdniowej drodze wyprzedzić.
apg2312 - 28-01-2015, 18:16
Batmanikus napisał/a: | Ja mam wersję poliftową z silnikiem 95 KM. Wg mnie i nie tylko mnie daje radę. Jakiś temu kolega jadący ze mną (jechaliśmy na paliwie bogów, wydobywanym z jądra ziemi) zapytał się czy mam tu 2 L silnik (sam jeździ 530d). Wszak mogłoby być z 20 kucyków więcej ale niestety pany z Mitsubishi nie zadbały o to (GDI pomijam). |
Mitsubishi chciało być supernowoczesne i zdystansować konkurencję. Dlatego już w przedliftowej Cari szybko zaprzestano montowania silników 1.8 SOHC i 1.8 MSX, a zostawiono tylko 1.8 GDI - zresztą są to przecież prawie takie same silniki, wszystkie 1.8 to 4G93
|
|
|