To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wymiany serwisowe po zakupie

rasiak1980 - 07-02-2015, 00:47

a jaką masz przepustnicę na lince czy na przewodzie? to może byc banał jak przyrdzewiała linka bądz sprężyna od klapy za słabo odbija albo sama klapa chodzi z dużym oporem, moze to być też bypass od regulacji wolnych obrotów po porostu trzpień pozostaje w pozycji otwartej i silnik przy zamknietej przepustnicy ma otwarty wtedy by-pass źle interpretuje odczyty z TPS i przepływomierza przez co własnie długo schodzi z obrotów.
graveir - 07-02-2015, 00:55

Nie mam bladego pojęcia. Ale póki co mechanik upiera się, żeby układu dolotowego nie ruszać i poczekać jak będzie chodził po filtrach i rozrządzie i jakby wtedy palił nie tak, to dopiero będzie rozbierał, czyścił i myślał. Mogę to jakoś organoleptycznie sprawdzić bez zdejmowania pokrywy zaworów? To ostatnie będzie robione tak czy siak, bo uszczelka zaworów jest do wymiany przy okazji rozrządu i facet będzie tam dłubał, jakby co mogę go poprosić o sprawdzenie czegoś.

Chrobotać na dobrą sprawę może też lewy drążek kierowniczy, bo jest do wymiany, aczkolwiek przy 2k obrotów dodatkowe dźwięki spod maski wydostają się zawsze, nie zależnie od tego czy prosta, czy zakręt.

rasiak1980 - 07-02-2015, 01:01

chrobotanie przy 2000 obrotów to prawdopodobnie jakaś luźna osłona np. osłona kolektora wydechowego (ta blacha osłaniająca pomiędzy chłodnicą a silnikiem) odkręć i zobacz czy ustało drugie co mi sie nasuwa to przekorodowana osłona katalizatora pod samochodem właśnie te dwie rzeczy daja takie "bzęczące chrobotanie" w niektórych zakresach prędkości obrotowych
graveir - 07-02-2015, 01:06

Ok, przekażę mechanikowi, bo ja osobiście jestem niestety beznarzędziowy, przynajmniej jeśli chodzi o samochodowe (rower sobie rozłożę :P ). Faktem jest, że brzmi to bardziej jak mechaniczny problem, niż coś z samym spalaniem. Układ wydechowy od spodu dokładnie obejrzałem przed zakupem i wyglądał w porządku, pomijając normalny rdzawy nalot, więc wydaje mi się, że katalizator powinien być ok, choć mogę się mylić bo się nie znam. :)

Przy okazji znalazłem gdzieś na elektrodzie, że do '99 Carisma miała przepustnicę na linkę, a moja Cari jest sprzed liftu.