Forum ogólne - Jaki zimowy płyn do spryskiwacza wybrać?
apg2312 - 11-02-2015, 23:36
Bartekkita napisał/a: | Tak czy siak proszę powiedz, w którym markecie kupie dokładnie taki płyn jak na stacji Orlenu oraz podasz jego nazwę. Mogę Ci nawet przelać różnice w cenie na konto. |
Nie kupuję płynu do spryskiwacza na Orlenie. W ogóle zresztą unikam Orlenu i jego córeczki Bliskiej jak nie przymierzając morowej zarazy
Ale popatrz sobie, jaka firma produkuje płyn dla Orlena, a potem poszukaj sobie wyrobów tejże firmy w innych punktach sprzedaży.
Cytat z netu :
Cytat: | Czy droższy płyn zawsze jest lepszy?
Obejrzyj dokładnie opakowanie! Jeżeli producent jest ten sam (np. firma Organika produkuje płyny dla Tesco, stacji Shell czy Lotos, ma w ofercie płyn Adixol i in., a Autoland produkuje dla stacji BP, Statoil, firmy Castrol i in.) i płyn wygląda podobnie, to możliwe, że to ten sam produkt, a jeśli nawet są różnice jakościowe, to raczej niewielkie. |
http://www.auto-swiat.pl/...azdy-moze/jccfz
mietka - 15-04-2015, 21:01
Tomek napisał/a: | nie musi śmierdzieć
ostatnio się naciąłem na śmierdziucha w Auchanie (widzę, że tankowaleś na stacji Auchan więc może trafiliśmy na ten sam syf) - prawie 10 litrow poszlo w kosz, a wcale tańsze niż przeciętna cena marketowa to nie było |
Owszem, na Auchanie tankowałem, ale tam zakupów nie robiłem tego typu. Naciągłem się w tesco i castoramie na takie śmierdziele. Szkoda gadać... Ale za to kiedyś byłem w potrzebie, a akurat fajna promocja w lidlu była na płyny do spryskiwacza i był świetny i nie śmierdział. Sam nie wiem już od czego to zależy. Ale na szczęście już mamy wiosnę, więc do tematu zimowych płynów pewnie wrócimy za rok W każdym razie dzięki wielkie wszystkim za wszystkie sugestie
apg2312 - 15-04-2015, 21:13
Letni płyn też polecam Sonaxa
mietka - 15-04-2015, 21:20
apg2312 napisał/a: | Letni płyn też polecam Sonaxa |
A dziękuję, chętnie skorzystam A on dobrze usuwa insekty i inne tego typu historie?
mjsystem - 16-04-2015, 09:53
A ja letniego nie używam. Zimowy zawsze jest skuteczniejszy.
Batmanikus - 17-04-2015, 10:00
Aura z biedronki (zimowy) uszkodziła mi powłokę na szybie - mam kolorowe plamy (coś jak ON w kałuży), miałem kiedyś z Lidla - śmierdział (może teraz zmienili). Teraz (wiosna - jesień) czas na koncentraty - przynajmniej nie śmierdzą
mietka - 09-11-2015, 14:54
Czas powoli zmieniać płyn na zimowy, wiec polece coś od siebie http://www.motochemia.pl/...-5l-p-3289.html , co najważniejsze nie posiada przykrego zapachu
Olivia - 11-11-2015, 23:12
Na ogół płyny do spryskiwaczy pozyskiwałam w Orlenie lub BP, płacąc za nie punktami lojalnościowymi. Nie mniej jednak od 2 - 3 lat zimowy płyn z Orlenu według mnie się popsuł pod względem nie zamarzania podczas jazdy na szybie. Już kilka razy miałam przypadek gdy podczas jazdy z prędkościami autostradowymi płyn mazał i zamarzał.
Aby zniwelować ten problem ostatniej zimy wlałam "małpkę" taniej wódki. Nie wiem czy brak zamarzania był spowodowany lżejszą zimą czy właśnie moim zabiegiem.
W tym roku spróbuję polecanego przez niektórych z Was Sonaksa. Ponieważ płynów z dyskontów unikam jak ognia z uwagi na zapach. Na ogół trafiały mi się same śmierdziele.
mietka - 12-11-2015, 14:13
Olivia, może miałaś wlany sam koncentrat który należy rozrobić dlatego się mazał. Koncentraty są zazwyczaj bardziej gęste niż zwykłe gotowe płyny
Lucas123w - 13-11-2015, 17:29
Sonax zimowy przy temp +10 też potrafi przemazać ale nie jest to uciążliwe. Ja jestem z ich płynów Xtreme zadowolony.
Dodam że przed wymianą z letniego na zimowy ściągam cały letni i wlewam zimowy, i wiosną ten sam zabieg tylko w drugą stronę.
Olivia - 15-11-2015, 22:41
mietka nt. mazania pisałam tylko o płynie zimowym kupionym w Orlenie i sygnowany ich logiem. Nigdy nie kupowałam koncentratów płynów do spryskiwaczy ponieważ za wiele z nimi zachodu.
apg2312 - 16-11-2015, 00:25
Olivia napisał/a: | Nigdy nie kupowałam koncentratów płynów do spryskiwaczy ponieważ za wiele z nimi zachodu. |
Chyba ciut przesadzasz
W sklepach można dostać koncentrat zimowy Sonaxa
który owszem, można mieszać z wodą (nawet kranówką, chociaż wiadomo, lepiej, żeby była destylowana), ale można też dolać bezpośrednio do płynu letniego. Oczywiście, nie na całkiem pusty zbiornik, ale jeśli masz w tej chwili powiedzmy pół zbiornika letniego, to dolewasz litr koncentratu, uzupełniasz resztę płynem już zimowym, i tyle
Batmanikus - 18-11-2015, 11:14
Ja koncentraty letnie zawsze mieszam z kranówką. Za chwilę jadę do centrum to kupię na testy płyn z Brico Marche - mają jakiś bardzo tani (kilka zł) rzut zimowych płynów.
Olivia - 21-11-2015, 12:02
Z przejściem z płynu letniego na zimowy nie mam nigdy najmniejszego problemu. Obficie korzystam i zazwyczaj już pod koniec września przechodzę na "zimówkę". Ostatnio kupiłam płyn w Lidlu, bodaj za 14 lub 15 zł. Zapach nie odstrasza. Zmywać - zmywa. Poczekam na większe mrozy - oby nie przyszły - i wtedy sprawdzę jego wartość .... jeżeli wcześniej go nie zużyje.
jaroshh - 24-11-2015, 09:16
Ja rownież używam Sonaxa, nie jest drogi a robi co należy, polecam
|
|
|