Forum ogólne - Zakaz wjazdu starymi samochodami do centrum miast.
apg2312 - 12-03-2015, 07:45
mkm napisał/a: |
apg2312 napisał/a: | Jak myślicie, ile trzeba będzie dać w łapę, żeby dostać plakietkę ? 50 czy 100 zł ? |
Bez szans.
Zwróć uwagę, że sprawa dotyczy głównie dużych miast.
W dużych miastach nie będą brać, a diagności z małych miasteczek dostaną takie kary, że zakończą działalność.
CEPiK jak zacznie hulać to po kombinacjach
A znając pomysłowość naszych władz jak nas trochę złupić to kupią przenośne analizatory i będą podwójne łapanki - ty dmuchasz w alkomat, a twoje auto dmucha w analizator. |
Po pierwsze - gdybyś nie zauważył - to pomimo wszelkiej działalności władz żeby ograniczyć "trupy" na drogach efektów zbytnio nie widać. Przegląd techniczny dalej bez żadnego problemu załatwić idzie Różnica jest taka, że kiedyś wystarczyło jechać z samym dowodem rejestracyjnym, teraz, przy wszędobylskim monitoringu auto musi przez SKP przejechać. Więc szczerze mówiąc nie widzę problemu, żeby nie szło tej ekologicznej plakietki załatwić. I żadne kary tego nie załatwią - auto na przeglądzie było sprawne, a że po przejechaniu kilku kilometrów coś się zepsuło...cóż, złośliwość rzeczy martwych.
Po drugie - z mojego punktu widzenia największymi smrodkami są pojazdy z silnikami diesla. Szczególnie te starsze auta, ale i nowe z np. wyciętymi DPFami. Ale już kichać osobówki - praktycznie wszystkie auta dostawcze, ciężarowe i autobusy to diesle. A większość z nich to przecież nie są nowe pojazdy, spełniające normy Euro5.
Takie rozporządzenie albo będzie musiało wykluczyć z badań pojazdy z silnikami diesla, albo w trybie natychmiastowym trzeba będzie wymienić kilka milionów pojazdów. Szczerze...jakoś tego nie widzę...
EDIT - KsiadzRobak ciut mnie wyprzedził
Tomek - 12-03-2015, 08:10
apg2312 napisał/a: | Po drugie - z mojego punktu widzenia największymi smrodkami są pojazdy z silnikami diesla. Szczególnie te starsze auta, ale i nowe z np. wyciętymi DPFami. Ale już kichać osobówki - praktycznie wszystkie auta dostawcze, ciężarowe i autobusy to diesle. A większość z nich to przecież nie są nowe pojazdy, spełniające normy Euro5.
Takie rozporządzenie albo będzie musiało wykluczyć z badań pojazdy z silnikami diesla, albo w trybie natychmiastowym trzeba będzie wymienić kilka milionów pojazdów. Szczerze...jakoś tego nie widzę... |
Diesel to śmierdziuch i tak zawsze było i będzie
nowy z salonu jest OK, ale po 3 latach DFP wycięty, turbina puszcza i się zaczyna
wystarczy się przejechać za takim jednym czy drugim
a co do obaw KsiędzaRobaka o autobusy - nie ma obaw, jeden punkt w ustawie będzie, że nie dotyczy autobusów, albo transportu "publicznego" i gotowe
apg2312 - 12-03-2015, 08:15
Tomek napisał/a: | a co do obaw KsiędzaRobaka o autobusy - nie ma obaw, jeden punkt w ustawie będzie, że nie dotyczy autobusów, albo transportu "publicznego" i gotowe |
Taaaa ??
Cytat: | Art. 32.
Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. |
Cytat pochodzi stąd :
http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm
Tomek - 12-03-2015, 08:38
apg2312 napisał/a: | Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. |
tak?
a widziałeś znak zakaz wjazdu/ruchu, a pod spodem "nie dotyczy .... taxi, komunikacji miejskiej, itp."
i tutaj też wszyscy równi nie są, a jednak
apg2312 - 12-03-2015, 09:13
Heh, wystarczy popatrzeć na progi podatkowe
Tyle tylko, że nie o nierówności wobec prawa jest ten temat.
Zresztą, znając życie, to jak zwykle w Polsce dziecko zostanie wylane z kąpielą
Dowcip polega na jednej rzeczy - to, że centra miast będą nawet całkowicie zamknięte dla ruchu kołowego, to mi wcale nie przeszkadza. Tyle, że w zamian muszą być zaoferowane podmiejskie parkingi oraz sprawna i tania sieć komunikacji publicznej łącząca te parkingi z miastem. A to jest szczerze mówiąc marzenie ściętej głowy.
KsiadzRobak - 12-03-2015, 10:51
Tomek napisał/a: | jeden punkt w ustawie będzie, że nie dotyczy autobusów, albo transportu "publicznego" i gotowe | oczywiście, że tak, bo tu nie chodzi o ekologię, ale o pieniądze - czyli kolejną śrubę lobby motoryzacyjnego i poniekąd bankowego, żeby kupić nowe auto; najlepiej na kredyt
tak jak z siatkami foliowymi, które po zapłaceniu paru groszy stają się ekologiczne (bo te darmowe nie są )
mkm - 12-03-2015, 14:30
Tomek, pisząc tamten post myślałem, żeby dać Cię w nawias, bo wiedziałem, że się obruszysz Ty... bez R w rejestracji
KsiadzRobak napisał/a: | oczywiście, że tak, bo tu nie chodzi o ekologię, ale o pieniądze - czyli kolejną śrubę lobby motoryzacyjnego i poniekąd bankowego, żeby kupić nowe auto; najlepiej na kredyt |
Myśl lokalnie Małe interesiki i kolejna kasa choćby dla tych co do tej pory demontowali "ekologię"
Tomek - 12-03-2015, 15:23
Cytat: | Tomek, pisząc tamten post myślałem, żeby dać Cię w nawias, bo wiedziałem, że się obruszysz Ty... bez R w rejestracji |
Maćku, a mnie to grzeje, czy mogę sobie wjechać do Krakowa, czy nie.
Im dalej od tego miasta tym szczęśliwszy jestem, a centrum omijam szerokim łukiem jadąc czasem do pracy. Nie po to się wyprowadzałem, żeby tęsknić.
Pokazałem jedynie, że to nie ma sensu.
misjonarz. - 16-03-2015, 21:16
to ma być ustawa, dająca miastom możliwość samodzielnego ustalenia czy taki zakaz wprowadzić i na jakich warunkach
kcn - 18-03-2015, 19:45
Jeśli wprowadzą to zależnie od wieku auta to będzie paranoja jakaś.
wyobraźcie sobie że jakiś szary pracownik zostawia swojego cieniasa, małego z silnikiem 700cm, a obok mija go w drodze do centrum dyrektor banku/korporacji w swoim ekologicznym Jeep Grand Cherokee SRT 8 6.4 HEMI/468KM!!!
On może... bo jest ekologiczny... czy jakoś tak.
milo - 06-04-2015, 16:17
http://klasyki.auto-swiat...timerach/wcz0l8
Tomek - 15-04-2015, 07:05
http://www.brd24.pl/spole...-warszawa-chce/
Hubeeert - 15-04-2015, 13:33
No i brawo władze Warszawy
misjonarz. - 15-04-2015, 15:20
no to w Krk i Poznaniu straż miejska zaciera ręce
irekmiecz - 16-04-2015, 20:22
Dla Krakowa
http://moto.onet.pl/aktua...a-w-ruch/rqlpls
|