To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Numer katalogowy części do avance

robertdg - 28-02-2015, 08:01

kaczka81s napisał/a:
czyli albo masz coś naczarowane w papierach, albo ruska strona głupoty pokazuje, z czym się jeszcze nie spotkałem.
To Twój pierwszy raz ;-) auto jest z maja 2002, ta seria VIN byla produkowana do sierpnia 2002

Proszę nie dywagowac nad tym czy to błedny rocznik i wyposażenie, nie jest to meritum watku ;-)

kabar - 28-02-2015, 14:02

ASA mówi tyle:

EA5A
Typ: SRGESL6
Opcja: U88
Lakier: A69C
Wnętrze: 32P

Data prod: 2002 052

kaczka81s - 28-02-2015, 19:15

robertdg napisał/a:
To Twój pierwszy raz ;-) auto jest z maja 2002, ta seria VIN byla produkowana do sierpnia 2002

Proszę nie dywagowac nad tym czy to błedny rocznik i wyposażenie, nie jest to meritum watku

robertdg, tak czy siak nie jest to też 2003 rocznik jak pisze założyciel wątku, nie znam się na tyle na EA, od kiedy które były robione, ale może ktoś wcześniej pozmieniał zderzaki wprowadzając w błąd właściciela. Podając teraz VIN gdziekolwiek mogą występować niespodzianki. Choć w ASO powinni podać prawidłowe nr, no chyba że oni też mają jakiś bałagan w katalogach :shock:
Najlepiej byłoby podjechać do ASO i obgadać sprawę na miejscu, sprawdzając dokładnie nr i wygląd części, choćby na zdjęciach (lub coś podobnego)
Druga sprawa na ori częściach powinien gdzieś być wytłoczony nr OE, gorzej jeśli akurat dana część uległa uszkodzeniu w tym miejscu :(

robertdg - 28-02-2015, 19:26

VIN jest podstawą do weryfikacji i nie ma znaczenia data resjestracji czy wpisany rocznik w dowodzie, ASO nie posiada zdjęc częsci tylko szkice które nie musża odwzorowywać stanu faktycznego - są poglądowe, niezalezni rzeczoznawcy pracujący dla ubezpieczalni nie robia weryfikacji VIN bo dla nich taki biznes jest nieopłacalny, nie mają też obowiązku znać się na każdym aucie, takich rzeczy można wymagać od rzeczoznawcy pracującego na Twoje zlecenie.
kaczka81s - 01-03-2015, 22:59

robertdg, jeśli ASO nie posiada zdjęc częsci tylko szkice które nie musża odwzorowywać stanu faktycznego - są poglądowe, (twoje slowa) no to jak w tym momencie zweryfikować, czy podane w ASO nr OE są od Avance czy od Elegance :?
robertdg napisał/a:
nie mają też obowiązku znać się na każdym aucie
ok, ale wg. mnie taki rzeczoznawca powinien odrobić w tym momencie zadanie domowe i dowiedzieć się więcej na temat danego samochodu, model, wersja, wyposażenie, itp. to tak jakby wziąć moją Imprezę i Imprezę STI, teoretycznie to Subaru i to, a w praktyce dwa różne auta, różniące się ogromnie ceną i wyposażeniem.
robertdg napisał/a:
niezalezni rzeczoznawcy pracujący dla ubezpieczalni nie robia weryfikacji VIN bo dla nich taki biznes jest nieopłacalny

To po co ja, czy ty, czy ktokolwiek inny płacimy to ubezpieczenie, wygląda na to że po to żeby płacić dla zasady, i żeby nas orżnąć z kasy przy pierwszej nadarzającej się okazji :evil:

Niestety schodzimy trochę z tematu, tak przy okazji. A Dorianowi nie pomagamy w tym wypadku.

robertdg - 01-03-2015, 23:13

kaczka81s napisał/a:
jeśli ASO nie posiada zdjęc częsci tylko szkice które nie musża odwzorowywać stanu faktycznego - są poglądowe, (twoje slowa) no to jak w tym momencie zweryfikować, czy podane w ASO nr OE są od Avance czy od Elegance :?
W skrócie: powinni się znać, ale nie zawsze dają gwarancje prawidłowego doboru (o czym samemu można się przekonać przy zakupie częsci)
kaczka81s napisał/a:
ok, ale wg. mnie taki rzeczoznawca powinien odrobić w tym momencie zadanie domowe i dowiedzieć się więcej na temat danego samochodu, model, wersja, wyposażenie, itp. to tak jakby wziąć moją Imprezę i Imprezę STI, teoretycznie to Subaru i to, a w praktyce dwa różne auta, różniące się ogromnie ceną i wyposażeniem.
Nie każdy własciciel jest świadomy tego czym jeździ i jak jest wyposazone, typowe zachowanie dla ugrania coś na własną korzyść.
kaczka81s napisał/a:
To po co ja, czy ty, czy ktokolwiek inny płacimy to ubezpieczenie, wygląda na to że po to żeby płacić dla zasady, i żeby nas orżnąć z kasy przy pierwszej nadarzającej się okazji :evil:
Zainteresuj sie nieco szerzej na własną ręke, z reguły płącisz stawke z górnego pułapu (przy ubezpieczaniu Twoje auto jest np warte 12tyś zł) kwartał później po stłuczce nagle okazuje się, że wartośc rynkowa Twojego auta to 7tyś zł - jako całkowicie sprawne, do tego nierzetelnie wykonana ekspertyza, etc., ubezpieczenia to nie fundacje charytatywne - poczytaj skoro nurtuje Cię ciekawość.
dorianps2 - 02-03-2015, 10:13

Ubezpieczalnia jeszcze nigdy nikomu nie wypłaciła odszkodowania z nawiązką (by było adekwatne do szkody). Rzeczoznawcy lecą tam hurtowo z wycenami. Korzystają z programu EuroTax, który zawsze ma zanizone ceny pojazdu oraz części do niego. No bo jak to jest, że ja auto kupuję za 20 tyś, a miesiąc później wg ich wyceny jest warte 14tys? Temat rzeka. Byleby złapać klienta, który nie zna się na tym czym jeździ i nie wie ile są warte części do jego pojazdu. I niestety większość kierowców taka jest.

Co do szkiców w ASO. Panowie z ASO wysłali mi rysunek poglądowy zderzaka przedniego z jego częściami. (chodziło o pokazanie mi dokladki do zderzaka tej u dołu po środku, czy o nią chodzi). I wiecie co mi się ukazało? Znany szkic ze strony ruskich, tyle że w jakimś ich programie. :)

Jeśli zaś chodzi o rocznik auta, wg niemieckich papierów (a teraz polskich;p) rok produkcji to 2003. Może, że data przyplywu tego do niemiec, albo cholera wie co ;)

KsiadzRobak - 02-03-2015, 10:47

dorianps2 napisał/a:
Znany szkic ze strony ruskich, tyle że w jakimś ich programie.
Ten "ruski szkic" pochodzi z oryginalnego japońskiego programu CAPS - Computer Aided Parts System firmy Mitsubishi. I jadą na nim niemal wszyscy sprzedawcy MGP.
kaczka81s - 02-03-2015, 21:24

Czyli wygląda na to że w ASO też nie wiedzą co sprzedają.
robertdg napisał/a:
ubezpieczenia to nie fundacje charytatywne

O tym to ja doskonale wiem.

dorianps2 - 06-03-2015, 12:19

Po tygodniu oczekiwania, dostałem nową wycenę. Efekt? Kwota podniesiona niecałe 2 tysiące. Zastosowane części? W dalszym ciągu nie do mojego modelu. Miesiąc już minął od stłuczki ja dalej bez swojego auta i bez pieniędzy.

image hosting no account