Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Faluja obroty, gasnie na biegu jałowym
kiekusek - 16-03-2015, 20:09
W 90% tankuje na Orlenie, zazwyczaj do pełna i nigdy nie dopuszczam do rezerwy, problemy zaczely sie po wymianie oleju na mobil wraz z filtem oczywiscie, potem auto troche stali w garażu nieużywane ok 2 tygodni, ale to chyba ma niewiele wspolnego, auto posiada także instalacje vebasto (nie wiem jak sie dokladnie to pisze) wiec nie wiem czy będzie mozliwosc dodatkowego filtra
DIABEŁ - 16-03-2015, 21:16
Witam Miałem bardzo podobne problemy ze swoją cari Problemem była brudna przepustnica ,po wyczyszczeniu nauka obrotów i wszystko wróciło do normy POZDRAWIAM
kiekusek - 17-03-2015, 14:19
W dniu dzisiejszym została "rozebrana" i porządnie wyczyszczona przepustnica, faktycznie wewnątrz pozostawiała wiele do życzenia, potem nauka obrotów, objawy ustały i spokojnie wróciłam swoją cari do domu, mam nadzieję, że już tak pozostanie, dziękuję wszystkim za pomoc, Pozdrawiam serdecznie
Grobar - 01-04-2015, 08:52
U mnie podobne objawy jak miał "kiekusek" (falujące obroty na jałowym, przy hamowaniu, skrętach), tyle, że dodatkowo pali się pomarańczowa kontrolka silnika. Na wyświetlaczu konsoli są zakłamane parametry: średnia prędkość, średnie spalanie, odległość do przejechania na pozostałej benzynie.
Byłem u dwóch mechaników, w tym ostatnio Grafix Bosch. Ten pierwszy przeczyścił przepustnicę i nic to nie dało. Zrezygnował z dalszej naprawy, gdyż stwierdził, że ma "za słaby komputer do tego auta". Pojechałem więc do Boscha z myślą, że kwestia komputera nie będzie problemem. Rzekomo sprawdzano/czyszczono kolektor, przepustnicę i niby mechanicznie w porządku, ale na komputerze wychodzą błędy z przepustnicy. Zasugerowali mi wymianę tej części. Pominę kwestię traktowania mnie jako klienta ich warsztatu, ale odnośnie usterki, nie sprawiali wrażenia, że są pewni postawionej przez siebie diagnozy. Doradzicie coś?
lubega1983 - 11-04-2015, 09:29
Sprawdź czy faktycznie wyczyścili przepustnice. Wd40 lub Contact spray i w spinki ! Sprawdź czy czujnik położenia przepustnicy jest dobrze przymocowany. Sprawdź mocowanie klem ( dokładnie ). Zrób reset kompa i naucz obrotów ( wszystko można zrobić u siebie na podwórku . Pozdrawiam.
[ Dodano: 11-04-2015, 09:31 ]
Sprawdź w jakim położeniu jest przepustnica na zimnym silniku...zamknięta , uchylona ??!!
Możliwych usterek nie może być wiele.
Zrób to co napisałem w poście powyżej.
Grobar - 06-06-2015, 11:00
Jeszcze jeden symptom. Rozgrzany silnik, po kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach pracy na biegu jałowym, auto wchodzi na obroty (1800-2000), następnie podczas ruszenia auto nie reaguje na gaz, trzeba ostro "deptać" Carismę, żeby zaczęła się toczyć, brakuje jej mocy, tak jakby nie działały wszystkie cylindry. Objaw ten mija, po wyłączeniu silnika i odczekaniu kilku minut. Świece?
[ Dodano: 06-10-2015, 09:10 ]
Przyczyną był nie ustawiony czujnik położenia przepustnicy TPS.
rwd14b - 19-07-2016, 12:27
U mnie też falują obroty na biegu jałowym. Jeszcze nie czyściłem przepustnicy. Zaglądałem do niej, ale tragedii nie ma. Zauważyłem dodatkowo, że przy falowaniu wystarczy odkręcić korek wlewu oleju i magicznie zaczyna pracować równo. Czy to odma czy nadal przepusnica?
|
|
|