[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A 2.0D] wibracje auta od silnika - nagle sie zaczely
Owczar - 16-04-2010, 12:39
lambe, myślę, że Michalakowi możesz zaufać Ale raczej wykluczyłbym szarpanie wynikające ze złego ustawienia luzów zaworowych.
Andrew - 16-04-2010, 13:07
lambe napisał/a: | hmm, informację o konieczności okresowej regulacji zaworów otrzymałem od mechanika klubowego | nie chcę wprowadzać w błąd. Poczekajmy aż inni użytkownicy się wypowiedzą...
Owczar - 16-04-2010, 13:10
andrew84, jeśli zawory nie są samoregulujące to jest na pewno jakiś przebieg po którym trzeba sprawdzić ich luz.
Andrew - 16-04-2010, 13:15
Owczar w takim razie co ile trzeba zerkać na luzy?
Hugo - 16-04-2010, 13:20
Owczar napisał/a: | A z kołami jest ok wszystko? Czy tylko na nierównościach drży...? | Właśnie. Jak tam amortyzatory? U mnie przy zużytych przednich też buda wibruje na nierównosciach i wszystkie są dziwnie, pulsacyjnie odczuwalne.
lambe - 16-04-2010, 13:55
Cytat: | Właśnie. Jak tam amortyzatory? U mnie przy zużytych przednich też buda wibruje na nierównosciach i wszystkie są dziwnie, pulsacyjnie odczuwalne. |
Myślałem o tym, ale amory wymieniałem w zeszłym roku, ostatnio też zawieszenie było sprawdzane i tłumienie było ok.
Tak czy inaczej sprawdzę jeszcze raz i to, dzięki
Owczar - 16-04-2010, 13:58
lambe, przyjedź na spot w poniedziałek to obadamy
lambe - 21-04-2010, 10:32
Niestety na spot nie miałem możliwości przyjechać
Na początek zamówię ten wsad do poduszki i zobaczymy czy to coś da. Przy okazji warsztat rzuci okiem - może coś wymyślą.
Tak się zastanawiam... a może szarpanie brać się ze złej pracy pompy wtryskującej?
To by było nie fajnie gdyby się pompa kończyła...
Owczar - 21-04-2010, 10:36
lambe, może się brać... Ale ja bym najpierw sprawdził kondycję wtrysków, filtrów, dolotu, przepustnicy.
lambe - 20-05-2010, 10:45
W końcu wymieniłem ten wsad poduszki od Japaneze, ale efekt delikatnie ujmując rozminął się z oczekiwaniem
Mianowicie teraz to dopiero wibruje... i jeszcze doszedł do tego niski basowy rezonans w kabinie, najlepiej odczuwalny przy ~2k obr/min
No mówię Wam załamka... wygląda na to, że ten gumowy wsad jest po prostu zbyt sztywny
Owczar czy jak Ty wymieniłeś wsad też miałeś takie sensacje? Czy można w jakiś sposób regulować mocowanie poduszki, żeby zmniejszyć wibracje
Aha, jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje: wspominaliście o pasku balansowym i jego wpływie na wibracje - gdzie właściwie znajduje się ten pasek w 4D68, bo w service manualu nigdzie nie mogę go znaleźć??
Owczar - 20-05-2010, 10:54
U mnie się poprawiło. Nie wiem czy można tam coś regulować...
Pasek balansowy znajduje się w rozrządzie. Jest to taki krótki pasek łączący wał z wałkiem balansowym.
gesty - 20-05-2010, 11:13
Nie wiem czy kolega juz sprawdzal ale u mnie byly identyczne objawy choc w wyzszym zakresie predkosci, po odpouszczaniu gazu przestawalo trzasc, glowe dlabym uciac ze to rozrzad czy balans, ewentualnei neiwywazone kola, a mechnaik uparcie twierdzil ze wahacz choc luzow praktycznie nie dalo sie wyczuc. Efekt - wymieniony wahacz i auto jak nowe. Polecam sprawdzic zawieszenie..
Anonymous - 25-05-2012, 17:39
Niestety i u mnie silnik zaczął chodzić jak w ciągniku. :/
Przy redukcji z trojki na dwojke zaczął dużo głośniej pracować, skok hałasu jakby znikła scianka grodziowa między silnikiem a kabiną. Do tego pojawiły się więkdze wibracje całego silnika, widać to nawet we wnętrzu, jak się spojrzy na wskazówke obrotów to sie delikatnie trzęsie.
Na forum jeden kolega wposminał o pasku do niwelowania wibracji silnika. Czy miał na myśli pasek balansowy? Jeśli nie to gdzie znajde ów pasek niwelujacy wibracje silnika?
W maualu mam opisane w rozrządzie dwa paski. Timing belt i timing belt B. Ten drugi to ten balansowy?
Pare godzin wcześniej grzebałem w miśku. Wyjmowany i czyszczony EGR, wyjmowana i odłączana podstawa filtra paliwa. Oczywiście potem pompowane pompką ręczną po podłączeniu spowrotem przewodów. Ale to chyba nie przyczyny tej głośnej pracy silnika. :/
Aha odłaczałem akumulator zeby komputer sie zresetował, nic nie pomogło.
Owczar - 25-05-2012, 18:00
Sprawdź poduszki silnika i skrzyni.
Anonymous - 25-05-2012, 18:46
To pewnie sie bez kanału albo podnośnika nie obejdzie. I tak musze jechac do mechanika bo osłony rozrządu nie idzie zdjąc. Jedna ze śrub kręci się w miejscu i to ta z najgorszym dostępem. :/
Owczar a możesz mi powiedzieć co to za pasek do niwelowania wibracji silnika? Bo w rozrządzie widze tylko dwa paski. Chodzi o ten balansowy krótki?
edit: Dobra dokształciłem się. To ten balansowy.
|
|
|