Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Świeci ABS
Anonymous - 16-05-2007, 19:46
Ja też miałem podobny problem i okazało się że miałem spalony sterownik pompy ABS!!! Byłem w serwisie i powiedzieli że nie ma masy ABS i jest uszkodzony czujnik. To ich diagnoza po komputerze Śmiechu warte!!!
Znalazłem dobrego elektryka i moment zrobione
Anonymous - 18-05-2007, 15:12
Kiedyś wymieniałem tarcze i po całej skończonej już robocie jak chciałem jechać zapaliła mi się kontrolka abs i nie chciała zgasnąć.
Zdjęcie klemy z akumulatora pomogło. Po ponownym podłączeniu wszystko wróciło do normy, tzn. wszystko działa.
Anonymous - 19-05-2007, 20:55
Jeżeli świeci sie kontrolka ABS ale układ działa, sprawdźcie, czy macie światła stopu, jeżeli nie to padł włącznik pod pedałem hamulca: wymienić i wszystko wraca do normy...
zwolin - 19-05-2007, 21:38
Gattsu napisał/a: | Jeżeli świeci sie kontrolka ABS ale układ działa, sprawdźcie, czy macie światła stopu |
Nie no, może się nieprecyzyjnie wyraziłem, ale światła, to bym sprawdził.
U mnie: kontrolka świeci, ABS nie działa, odłączanie akumulatora nie pomaga.
Najgorsze jest to, że nigdzie nie mogę znaleźć schematu.
Chooper - 20-05-2007, 13:33
Cytat: | Najgorsze jest to, że nigdzie nie mogę znaleźć schematu. |
o tu jest
zwolin - 21-05-2007, 22:05
Chooper, dzięki wielkie. W weekend biorę się za robotę. Mam nadzieję, że sie uda.
Anonymous - 26-05-2007, 10:23
Przeczytałem skrupulatnie wszystkie posty i zaczynam szukać usterki.
Jak wcześniej pisałem u mnie ABS działa, ale kontrolka się świeci nie na max ale lekko przygaszona . Obserwując całą procedurę zapalenia i gaszenia kontrolki słychać moment kiedy przekażnik wyancza kontrolkę która przygasa i po chwili lekko się rozjaśnia.
Sprawdzałem kolejno wszystkie przekazniki które udało mi sie znalezć i odkryłem coś jeszcze(Jako żę w Cari wiele jest powiazane np. jak już pisał kolega o światłach stop)Od czasu jak pali sie ta kontrolka
- gdy naciskam przycisk opuszczenia szyby to zawsze zjechała do końca , teraz nie -muszę go trzymać , to samo zamykając .
- gdzy włączam spryskiwanie szyby przedniej wycieraczki wykonywały trzy cykle pracy - teraz tylko jeden
Zachowuje się to tak jakby padł jakiś kondensator który to podtrzymuje i może dlatego świeci się umnie lekko ABS.
Czy jest w instalacji coś takiego?
Może któryś z kolegów wie gdzie tego szukać (zanim rozbiorę moją Cari)
Będę wdzięczny za podpowiedzi
pozdrawiam
zibi
[ Dodano: 27-05-2007, 12:39 ]
sprawa się wyjaśniła (jeżeli chodzi o szyby i cykl wycieraczek ) po odłaczeniu akumlatora należy ponownie "zaprogramować" te funkcje poprzez zamkniecie szyb i ponowne nacisnięcie przycisku do zamykania szyb. Doczytałem w instrukcji.
A kontrolka ABS wpienia mnie nadal chyba się poddam i pojade do serwisu
zibi
zwolin - 29-05-2007, 20:52
Witam. U mnie się wyjasniło. Za błąd odpowiadał brak napięcia na 28 pinie kostki ABS. Przewody dochodzące do pinów 27 i 28 powinny wychodzić z pod tego samego bezpiecznika. O dziwo w skrzynce jest tylko jeden przewód, więc gdzieś po drodze muszą sie rozgałęziać. Niestety z uwagi na pogodę (ulewa) nie dałem rady odszukać miejsca łaczenia, i na razie poprzestałem na druciarstwie typu połaczenie obu przewodów do kupy. Na razie jest OK.
zibi , zmierz napięcia pomiędzy tymi pinami, a masą. Powinno tam być cały czas napięcie z akumulatora (na odłączonej kostce, bo na podłaczonej pokazuje głupoty). Dla pewności możesz też zmierzyć (na odłączonym akumulatorze) rezystancję pomiędzy gniazdem bezpiecznika od ABS, a ww pinami. Mi też lekko pulsowała kontrolka, więc może masz to samo.
Ku przestrodze: serwis no name, podobno znający sie na ABS po odczytaniu kodu błedu stwierdził, że to sterownik ABS, i za 2 koła da się zrobić....
Anonymous - 30-05-2007, 21:00
Dziekuję za wskazówkę
Czy mógłyś wskazać które piny mam sprawdzić - żebym czegoś nie wykopcił
zibi
Chooper - 30-05-2007, 21:16
zibi napisał/a: | Czy mógłyś wskazać które piny mam sprawdzić - żebym czegoś nie wykopcił |
przecież napisał..., ale w 1.6 jest nieco inny rozkład pinów jak w 1.8
lesmen - 08-07-2009, 11:34
Trochę odświeżę temat. Otóż też mam problem z ABS-em (świeci kontrolka ciągle i nie działa) a po wystukaniu błędu wychodzi kod 51 tj. przekaźnik główny abs. Czytałem chyba wszystkie posty o ABS i nadal nie wiem co mam zrobić. Gdzie znajduje się ta kostka od ABS na której mam sprawdzić napięcie na 27 i 28 pinie? Czy jest duże prawdopodobieństwo że jest do wymiany pompa ABS?
Proszę o Wasze rady
konradm - 29-09-2009, 10:52
Witajcie
U mnie sytuacja jest taka, że ABS działa, komputer błedów nie pokazuje a pomimo to kontrolka ABS'u sie leciutko świeci , nie pali na 100% ale tylko tak bardzo blado się podświeca.
Elektryk badający komputerem i po wymontowaniu sterownikia ABS powiedział, że to samo sterowanie kontrolką wysiałdo.
Mieliście podobny przypadek?
Pozdrawiam
KonradM
|
|
|