[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] Problem z klimatyzacją - COLT
shreku - 19-04-2016, 22:29
Odgrzewam kotleta ponownie.
W tematyce samochodowej jestem słaby więc prośba o wsparcie, nie działa klima.
Co i gdzie można posprawdzać na własną rękę? (macie może jakieś schematy do Colta 2006?)
Jak można sprawdzić działanie przekaźnika?
All Bandy - 27-05-2016, 23:55
W Colcie VI znajduje się kompresor DENSO 5SE09C. Kompresor napędzany jest paskiem wielorowkowym (na stałe, czyli bez sprzęgła) . Układ klimatyzacji nie posiada oddzielnego bezpiecznika. Aby sprawdzić czy działa kompresor należny rozpiąć wtyczkę obok tegoż kompresora i podać zasilanie do wtyczki kompresora bezpośrednio z akumulatora (czyli dwoma przewodami). Jeśli klima jest nabita sprawny kompresor spowoduje, że rurka aluminiowa (po prawej stronie silnika) będzie robiła się chłodna, a druga natomiast ciepła.
Pawlik84 - 30-03-2017, 13:37
Dopadło i mnie.
Od 2 dni zauważyłem że przy włączeniu przycisku klimy na pokrętle (lub ustawieniu nadmuchu tylko na szybę) nie słyszę tzw. pstryknięcia sprężarki? Klima nabijana rok temu.
Bezpiecznik i przekaźnik są sprawne. Jak wygląda sprawa z sprężarką, mają sprzęgła stałe czy magnetyczne? Czy podczas pracy silnika a zarazem obracania się koła pasowego na sprężarce i włączania/wyłączania klimatyzacji powinienem zauważyć jakiś ruch tarczy? Bo u mnie nic się nie rusza. Jak można jeszcze zdiagnozować sprężarkę? Jaki efekt daje uszkodzony zawór? W co uderzyć aby się nie wykosztować daremnie.
enea - 30-03-2017, 14:39
magnetyczne, zobacz czy dochodzi prad do sprzegla po wlaczeniu na panelu, jezeli nie szukaj po przeowdzie gdzie sie konczy, jezeli dochodzi padlo oło
Pawlik84 - 30-03-2017, 15:11
enea napisał/a: | magnetyczne, zobacz czy dochodzi prad do sprzegla po wlaczeniu na panelu, jezeli nie szukaj po przeowdzie gdzie sie konczy, jezeli dochodzi padlo oło |
Ok. Tak myślałem że magnetyczne, bo wynika to z rysunków technicznych. Sprawdzę to miernikiem jak uda mi się dobrać tam jakoś. co wg. Ciebie padło? koło "oło" znaczy tarcza sprzęgła?
ps. a co dobre to po wyjęciu bezpiecznika i przekaźnika - klikam na pokrętło klimy i zapala się kontrolka? Ten panel chyba jest pod innym bezpiecznikiem?
enea - 30-03-2017, 21:51
oj kolego nie powiem Ci bo poprostu nie pamietam, ale tak jak pisalem sprawdz czy jest napiecie na przewodzie lektromagnesu kola, co do panelu, moze jakeis zwarcie ? ale watpie., pytanie, jezeli wyciagneisz bezpiecznik klima rusza czy tylko panel się swieci ?
Pawlik84 - 31-03-2017, 06:51
enea napisał/a: | oj kolego nie powiem Ci bo poprostu nie pamietam, ale tak jak pisalem sprawdz czy jest napiecie na przewodzie lektromagnesu kola, co do panelu, moze jakeis zwarcie ? ale watpie., pytanie, jezeli wyciagneisz bezpiecznik klima rusza czy tylko panel się swieci ? |
Jak wyciągnę bezpiecznik i przekaźnik i gdy wcisnę pokrętło to świeci tylko dioda od klimy - czyli tak jakby te bezpieczniki nie były od tego? Dziś podłącze akumulator na krótko do wtyczki sprzęgiełka (elektromagnesu) i zobaczę czy coś się załącza - jak nie to chyba mamy winowajcę - rozumiem że mam to zrobić na pracującym silniku..?
[ Dodano: 31-03-2017, 16:23 ]
Ok. Sprawdziłem na krótko przewodem z akumulatora (elektromagnes) sprzęgło stuka i widać że się rusza. Tak więc jest sprawny. Zastanawia mnie tarcza sprzęgła może nie do końca dociska. Jutro sprawdzę szczelność klimy.
Przy unieruchomionym silniku (stacyjka przekręcona na środkowe pole) i włączonej klimie na pokrętle - brak napięcia w kostce przy sprężarce- czy tak ma być? Bezpieczniki i przekaźnik sprawdzony ponownie jest ok.
[ Dodano: 01-04-2017, 09:52 ]
Mam diagnozę
Nieszczelny układ, do wymiany chłodnica . Układ nie trzymał ciśnienia stąd nie załączała się sprężarka. Koszt z wymianą ok 600zł .
jarecki01 - 21-04-2020, 17:35
Tera ja odgrzeję temat, czyli klkima nie chłodzi
Jest nabita i po podpięciu do wtyczki sprężarki na krótko z aku słychać klik .
Kolega wyżej miał nieszczelność to szybko wyjaśnia ale u mnie jest szczelna i nabita.
Gdzie dalej szukać,sprzęgięłko?
Trawnik - 12-05-2020, 15:45
jarecki01 napisał/a: | Tera ja odgrzeję temat, czyli klkima nie chłodzi
Jest nabita i po podpięciu do wtyczki sprężarki na krótko z aku słychać klik .
Kolega wyżej miał nieszczelność to szybko wyjaśnia ale u mnie jest szczelna i nabita.
Gdzie dalej szukać,sprzęgięłko? |
I co jaki efekt bo u mnie działało i przestało ot tak - gdzie znajdę ten przekaznik i bezpiecznik i które to ?
sruba50 - 20-08-2020, 10:59
witam , czy to normalne ze po odpaleniu silnika wlącza sie odrazu klima gdzie fizycznie jest wylaczona przyciskiem ?
Bizi78 - 20-08-2020, 11:57
Moim zdaniem nie powinno tak być.
Zacząłbym od sprawdzenia przekaźnika.
sruba50 - 20-08-2020, 12:06
tez tak mysle ze nie powinno byc . a gdzie znajde owy przkaznik ?
tomusn - 20-08-2020, 12:08
nawiew jest ustawiony na szybę?
i czy pali się wtedy kontrolka klimy?
sruba50 - 20-08-2020, 12:21
chyba tak - na szybe , ale musze to sprawdzic , ale na pewno kontrolka sie nie pali ,
tomusn - 20-08-2020, 12:52
Jeśli ustawione na szybę - klimatyzacja załącza się z automatu - aby pomóc osuszyć szybę. Przydatne zimą na zaparowane szyby
Zwłaszcza, że kontrolka się nie pali.
Zmień ustawienie i daj znać, czy też się załącza
|
|
|