To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Jaki olej do skrzyni? w 2,0

remi - 29-02-2016, 12:07

Janq...sprawdziłem. Ten olej ma normę GL4/5, więc powinno pasować.
Thom2litry...mam kolesia, co do galanta zalał 75W90 i biegi kiepsko wchodziły, wymienił sprzęgło (które jak się okazało było dobre), po wymianie miał dalej problem z biegami. Zmienił olej na 75W80 i biegi wróciły.
Dlatego właśnie zdecydowałem się na 75W85, żeby uniknąć jego problemów. W tym tygodniu myślę, że wymienie olej....niestety spadł śnieg i zabrał mi troszkę zapału... :-(

Thom2litry - 02-03-2016, 14:01

No mnie to już załamka bierze, musze zrobić akcje z tym olejem w takim razie i zobaczymy.
Odkryłem że na postoju z zapalonym silnikiem jak dodam gazu gddzieś ok 2500rpm to skrzynia pływa elegancko,na jałowych jest tragedia.Ost. zjeżdżając z autostrady prawie nie mogłem wrzucać biegów, dodając trochę gazu dopiero wpadały, niechce też na siłe szarpać tegą drągala.Boje się że już po synchronizatorach ale jeszcze ten olej ogarne.w ost. wleje ceramizer, skoro już nic do stracenia.

[ Dodano: 02-03-2016, 14:02 ]
Dzięki Remi i Pozdrawiam ;)

remi - 08-03-2016, 15:50

Tak jak obiecałem. Dzisiaj wymieniony olej w skrzyni. Jak się okazało ze skrzyni zlane około 3 litrów oleju...komuś się chyba przelało. Po wymianie wszystko chodzi ok, nawet 3 która wcześniej trochę haczyła teraz wchodzi lepiej.
adiski - 11-03-2016, 14:48

U mnie także został wymieniony olej. Po samej wymianie różnica była niewielka. Następnie zostały przesmarowane linki, po smarowaniu skrzynia biegów pracuje świetnie :)