Outlander II GEN Techniczne - Outlander 2.2 diesel czy 2.4 benzyna?
rezon - 19-05-2015, 07:29
Aleksander1965 napisał/a: | chyba najlepszy silnik diesla jakim do tej pory śmigałem a troszkę ich było.... | przejedź się ori Mitsu 2.2 177KM .
Empire - 19-05-2015, 10:25
Cytat: | przejedź się ori Mitsu 2.2 177KM |
No szczególnie do serwisu
Aleksander1965 - 19-05-2015, 19:29
Empire napisał/a: | Cytat: | przejedź się ori Mitsu 2.2 177KM |
No szczególnie do serwisu |
Z Przedstawicielem Vonga Com he he
rezon - 19-05-2015, 21:07
ceny części oczywiście kosmos i zero zamienników, ale kultura pracy wg mnie znacznie wyższa niż HDI o TDI nie wspominając Każdy z silników ma swoje plusy i minusy. HDI jest wrażliwy na mróz i jakość paliwa, TDI pojedzie nawet na oleju z biedry ale budząc wszystkich dookoła
qbota - 20-05-2015, 08:34
Hola hola z tą tanią regulacją zaworów w 2.4: regulacja polega na WYMIANIE szklanek.
W najgorszym razie jeśli trzeba wymienić wszystkie to w salonie szklanki kosztują około 60 zł za szt. a więc tysiak i drugi tysiak za robotę.
ALE zwracam uwagę, że poza ASO można to zrobić za odpowiednio 200 + 400 zł.
Nie zmienia to faktu, że to nie jest pisiąt groszy.
Hubeeert - 20-05-2015, 09:12
qbota napisał/a: | Hola hola z tą tanią regulacją zaworów w 2.4: regulacja polega na WYMIANIE szklanek. |
I moge tylko powiedzieć - moja pomyłka.
Faktycznie są tam szklanki, faktycznie sprawdzenie luzów polega na pomiarze na zimnym silniku
Valve clearance (at cold) mm
Intake valve
0.20 ± 0.03
Exhaust valve
0.30 ± 0.03
Na szczęście - szklanki można planować, co daje koszt niższy niż zakup nowych.|
Ale tylko raz.
lexus - 20-05-2015, 14:45
szukając 2,2 nie będzie łatwo bo było ,ich mało, benzyny też ,jeżeli znasz 2,0 DID to moze byc najlepsza decyzja jest ich dużo i można wybrać cos dla siebie ,w tym tygodniu w motoze jest o silniku paska 2,0 tdi;że nie ma co się bać po połowie 2006 r te silniki były poprawione są też podane wadliwe nr oznaczeń tych silników w mitsu ich nie było ,warto przeczytać,Piszą że dla bezpieczeństwa można wymienić wałek pompy(2tyś zł) i cieszyc sie dalej bezawaryjnością
paweldm - 20-05-2015, 17:36
Co do silnika 2.0 did byłbym bardzo ostrożny. Z tego co się słyszy, czyta, to większość silników koncerny vw sprawia problemy, czy to diesel, czy benzyna. To głowica, to rozrząd, to panewki itd.
Georg - 20-05-2015, 20:07
paweldm napisał/a: | Co do silnika 2.0 did byłbym bardzo ostrożny. Z tego co się słyszy, czyta, to większość silników koncerny vw sprawia problemy, czy to diesel, czy benzyna. To głowica, to rozrząd, to panewki itd. |
Pozwolę sobie na opinię odmienną: wg mnie silniki VW - z wyjątkiem pechowego, na szczęście krótkiego okresu pompowtryskiwaczy - należą do najbardziej udanych konstrukcji ostatnich kilkudziesięciu lat.
rezon - 20-05-2015, 21:02
paweldm napisał/a: | Z tego co się słyszy, czyta, to większość silników koncerny vw sprawia problemy, czy to diesel, czy benzyna. To głowica, to rozrząd, to panewki itd. | jedna Pani drugiej Pani..... Ile przeczytałeś tego typu opisów na forum Outka? Więcej tu znajdziesz informacji o problemach z 2.2 zimą niż o padniętych panewkach, głowicy czy rozrządzie w 2.0. Oczywiście VW zaliczał wpadki i to nie jedną, ale jakoś BSY były w miarę OK - nawet pompy oleju nie dotykałbym bo nie było z nimi problemów w tych silnikach. Przez 155kkm w 2.0 wymieniłem jedynie świeczki żarowe. Żadnych problemów z niczym innym - nawet turbina dmuchała jak nowa. Teraz mam "słynne" z zużycia oleju i problemów z rozrządem TSI - praktycznie do 97kkm nie dolewam, bo trudno dolanie szklanki raz na 90kkm przed trasą kilkutysięczną uznać za dolewanie, a rozrząd chodzi jak trzeba. Nie uważam się przy tym za superszczęściarza, a nogę mam raczej ciężką - więc przy przeglądach średnio co 30kkm lekko ze mną nie ma.
paweldm - 20-05-2015, 22:07
Na tym forum co chwila czyta się o problemach z silnikiem 2.0 did, a to silnik do remontu lub wymiany . Sam określasz silnik ten jako "... w miarę OK..."
Co do 2.2 did to problem tylko dotyczy problemów z rozruchem w zimie. Ja swoim zaliczyłem 2 zimy auto stojące pod chmurką i takich problemów jak dotąd nie miałem.
rezon - 21-05-2015, 05:40
możesz przytoczyć - silnik do wymiany i powody tego? Czyta się o przepływkach, EGR, itp... zresztą liczba 2.0 w porównaniu do 2.2 też była nieporównywalna
lexus - 21-05-2015, 09:41
paweldm napisał;;(((Na tym forum co chwila czyta się o problemach z silnikiem 2.0 did, a to silnik do remontu lub wymiany [/quote])))));Weż pod uwagę że większość outków II to 2,0 a nie słyszałem o padaniu tego silnika,jedyne uwagi to głosna praca ale za to minimalne spalanie ,(średnia moja w warszawie to 7,5l),nie słyszałem o pękających głowicach ,wywalonych kołach dwumasowych,słabym sprzęgle itp;reszta opinii niestety nijak się ma do rzeczywistosci,troche przechodzi opinia ze starych silników vaga,ale to zupełnie inna bajka i też nie do końca prawda,nie będe pisał jakie silniki są dużo gorsze bo to nie ma sensu ,faktem jest że są przebiegi forumowców blisko 200tyś bez napraw ;u mnie prawie 123tyś poza przepustnicą 500zł wszystko gra,
Aleksander1965 - 21-05-2015, 20:34
[quote="paweldm"]Na tym forum co chwila czyta się o problemach z silnikiem 2.0 did, a to silnik do remontu lub wymiany . Sam określasz silnik ten jako "... w miarę OK..."
Co do 2.2 did to problem tylko dotyczy problemów z rozruchem w zimie. Ja swoim zaliczyłem 2 zimy auto stojące pod chmurką i takich problemów jak dotąd nie miałem.[/quotJa
Ja miałem podobnie żadnych problemów w zimie
lexus - 21-05-2015, 22:27
W silniku 2.2 PROBLEM BYŁ ZE SPRZĘGŁEM,i to dosć powazny, bo sprzęglo nie radziło sobie z mocą i padało czasami po 15tyś ,a koszty były nieziemskie można cały silnik 2,0 uzywkę kupić
|
|
|