Chcę Kupić Outlandera - Nowy Outlander III
jacekk - 22-05-2015, 13:43
Z hamulcami w OIII ma problem użytkownik, który OIII zna może z jazdy próbnej.
Hamować hamuje jak każdy samochód. Wiadomo, ze Porsche będzie miało skuteczniejsze hamulce. Jednak nawet w Porsche wjechanie w kałużę z rozgrzanymi tarczami skończy się ich zwichrowaniem. A co do trwałości to 15K km to za mało by coś powiedzieć. Są ori i wyglądają, że jeszcze dużo kilometrów przejadą.
rezon - 22-05-2015, 14:22
jacekk napisał/a: | Z hamulcami w OIII ma problem użytkownik, który OIII zna może z jazdy próbnej.
Hamować hamuje jak każdy samochód. Wiadomo, ze Porsche będzie miało skuteczniejsze hamulce. Jednak nawet w Porsche wjechanie w kałużę z rozgrzanymi tarczami skończy się ich zwichrowaniem. A co do trwałości to 15K km to za mało by coś powiedzieć. Są ori i wyglądają, że jeszcze dużo kilometrów przejadą. | Wg informacji z forum hamulce w OIII są takie same jak w OII i to jedna z gorszych stron tego samochodu. Byłem nawet zaskoczony, że nie wprowadzono w nich modyfikacji. 155kkm to wystarczająco dużo aby je oceniać. Podatność na wichrowanie jest nieporównywalnie większa niż wszystkich innych, którymi jeździłem, a skuteczność hamowania przy dużych prędkościach wysoce niezadowalająca. Najwięcej przejechałem 38kkm na klockach i 55kkm na tarczach. Dla porównania w Superbie przy 90kkm wymieniłem pierwszy raz klocki a masa jest podobna i jeżdżę nim raczej szybciej bo mi asfalt rozwinęli na A4 , jakoś nie udało mnie się ich przez 97kkm zwichrować - w Outku miałem trzeci komplet o ile dobrze pamiętam. Nie tylko ja uważam, że Outek nie nadaje się do jazd pow. 160km/h. Takie wypowiedzi już były na forum i to znacznie bardziej dosadne niż moje. Jest po prostu mało bezpieczny. Jest fajnym sUV-em ale z małym s i dużym U. Kolega przesiada się z E60 a to na pewno duże S i bardzo małe u, chociaż nie SUV Prowadzenie i hamulce wielu modeli BMW uważam za bardzo mocną stronę tej marki, jakość elektroniki nawet w najwyższych modelach już niekoniecznie. Większość znanych mi posiadaczy czy to X5 czy serii 3 i 7 miała większe lub mniejsze problemy z elektroniką. Właściwie tylko z tym, ale czasami bardzo kosztowne (np. uszkodzenie czujnika temperatury cieczy w rzadko spotykanej wersji 330i skończyło się wymianą wentylatora za "jedyne" 7kzł). Nie słyszałem, aby którykolwiek z nich narzekał na wichrowanie tarcz, a przy szybkiej jeździe było zdecydowanie stabilniej niż w Outku, chociaż X5 to dużo większa bryła.
[ Dodano: 22-05-2015, 14:36 ]
wojtkow napisał/a: | Nie oczekuję, że O III będzie prowadził się na autostradzie jak E60, bo per analogia mógłbym oczekiwać, że E60 pojedzie w terenie jak O III. | czyli jak kupisz Outka zdobędziesz to czego brakuje Ci w E60, ale stracisz to, za co lubisz E60 Wg mnie to dokładnie tak wygląda. Outek nie będzie kompromisem
jacekk - 22-05-2015, 15:04
Nadaje się do > 160 km/h tylko spalanie robi się dwucyfrowe. I jedzie się całkiem przyjemnie.
O ile nie ma silnego bocznego wiatru. Wtedy duża powierzchnia boczna jest wadą. Ale to samo miałem w Avensis Kombi.
Marki - 22-05-2015, 16:09
rezon napisał/a: | Marki napisał/a: | podobnie jest u innych a w OUT nie | a w Outku III to niby stały napęd? Może jeszcze jak w Subaru 50/50? |
no właśnie nie odłącza się, jak zapniesz 4x4 lock to mi sie nie odłącza, chyba że czegoś nie wiem, a mam go od niedawna i nie jestem specjalistą. Ale po prowadzeniu się czuję, że nie odłącza się
co do prowadzenia na autostradzie pow. 160 - zgoda, nie wygląda to idealnie
rezon - 22-05-2015, 16:31
sugeruję przeczytać uważnie instrukcję nt. trybu lock Przynajmniej w OII przechodził pow. 40 w tryb Auto nie sygnalizując tego w jakikolwiek sposób. Co wcale nie zmienia mojej oceny - to dobry napęd 4x4. Daleko mu do prawdziwego 4x4 z reduktorem itd.. ale do większości przypadków jest zupełnie wystarczający - w byle czym się nie zakopie. Ale tak ma również większość konkurentów. Do popisów terenowych to się nie nadają, ale na bezdrożach dają radę. Bodajże Mercedes ML miał faktycznie wyłączanie napędu pow. 40km/h co dla mnie jest absurdem, bo największe korzyści czterołapa dostrzegam przy wyższych prędkościach. M.in. dzięki Outkowi doceniłem znaczenie AWD również na równinach i przy zmianie nie brałem w ogóle pod uwagę samochodów bez 4x4. Autostrady to jednak inna bajka niż tylko napęd i po zmianie też zauważyłem wyraźną różnicę.
Marki - 22-05-2015, 17:00
Dzieki za info. Sprawze, bo panowie w serwisie co innego mowili
moze nie to bylo najwazniejsze przy wyborze, ale info z salonu powinna byc rzetelna
rezon - 22-05-2015, 21:52
Tryb Auto jest jak najbardziej OK. W 99% czasu jazdy właśnie tak miałem ustawiony. Czasami tylko nieco późno tył się załączał i wtedy bywało ciekawie Ale to dosłownie kilka razy i w bardzo specyficznych warunkach
wojtkow - 29-05-2015, 19:30
Kończąc wątek chciałem napisać, że złożyłem dziś zamówienie na nowego Outlandera.
Wybrałem diesla, bo benzyna faktycznie nie oferuje wystarczających osiągów dla tego samochodu.
vavoom - 29-05-2015, 21:50
rezon napisał/a: | sugeruję przeczytać uważnie instrukcję nt. trybu lock Przynajmniej w OII przechodził pow. 40 w tryb Auto nie sygnalizując tego w jakikolwiek sposób |
Rezon, wydaje mi się, że znów mylisz SX4 z Outlanderem
Jeśli ja się mylę, to z góry przepraszam, ale w ASX (ten sam układ) nie ma w instrukcji ani słowa o rozłączaniu się. Co więcej, wiele źródeł potwierdza, że Lock można używać w każdych warunkach i działa w pełnym zakresie prędkości. Przykładowo - przy 150 km/h jest to 80/20 (4WD Auto - 90/10).
Service Manual OIII:
4WD LOCK: High traction mode. This mode excels at rough road driving and escape from stuck conditions, in addition, realizes strong 4WD driving from low speed to high speed on ordinary road.
rezon - 29-05-2015, 23:19
vavoom napisał/a: | Rezon, wydaje mi się, że znów mylisz SX4 z Outlanderem | chyba jednak nie..... Możliwe, że w O3 jest inaczej niż w O2. Ale tak czy inaczej 4WD Auto działa w wielu samochodach w pełnym zakresie prędkości i Outek nie jest tu żadnym wyjątkiem.
vavoom - 29-05-2015, 23:31
rezon napisał/a: | tak czy inaczej 4WD Auto działa w wielu samochodach w pełnym zakresie prędkości i Outek nie jest tu żadnym wyjątkiem |
Np. w jakich? Chodzi mi o stały przekaz momentu na tył w trybie 4WD Auto. Do głowy przychodzi mi All-Mode 4x4-i Nissana i tyle... (chyba, że weźmiemy pod uwagę te auta, które nie mają wyboru trybu).
Natomiast LOCK w pełnym zakresie prędkości zdecydowanie jest wyjątkiem.
lexus - 29-05-2015, 23:48
lock dziala tylko do 40 mm/godz,auto -minimalny podział na tył ,większośc na przód i w razie poślizgu dopiero się załącza,ale nawet przy 2wd cos tam idzie na tył
vavoom - 29-05-2015, 23:53
lexus napisał/a: | lock dziala tylko do 40 mm/godz,auto -minimalny podział na tył ,większośc na przód i w razie poślizgu dopiero się załącza,ale nawet przy 2wd cos tam idzie na tył | Skąd takie info? Tak działało to np. w X-Trailu sprzed 15 lat, a mowa o OIII...
rezon - 30-05-2015, 09:49
vavoom napisał/a: | Natomiast LOCK w pełnym zakresie prędkości zdecydowanie jest wyjątkiem. | LOck to tylko inny podział momentu - więcej na tył, wbrew nazwie to wcale nie jest sztywne spięcie przodu i tyłu, daleko temu do Subaru SAWD czyli 50/50 czy mechanicznych połączeń. Nawet w moim SUperbie cały czas coś tam idzie na tył, więc wyjątkiem jest co najwyżej nazwa Lock, ale i to nie prawda . poszukałem opisy VW 4Motion Tiguan (mam identyczny) - w przypadku ingerencji układu ABS lub ESP oraz ruszaniu/przyspieszaniu nawet 100% momentu może być przekazane na tył. To gdzie tu rzekoma wyjątkowość Outlandera? Ma pokrętło z napisem Lock, podczas gdy ja nie mogę wyłączyć AWD. Nie wiem jak O3 bo nie miałem okazji testowania w trudnych warunkach, ale w porównaniu do O2 to elektronika VW działa w sposób o wiele bardziej przewidywalny i łatwiejszy do opanowania. np. ani razu w Superbie tył mi nie polecał na drugi pas ruchu po mocniejszym załączeniu napędu, a w Outku owszem i to nie raz. A jeżdżąc cały rok miałem okazję doświadczać różnych warunków i w jednym i w drugim. Zaletą Outka jest większy prześwit, działanie napędu oceniam na mocną 4 - w Superbie też. Poelcam uwadze lekturę - Outkowy napęd działa podobnie, chociaż nie ma Haldexa http://maciejkarpinski.com/_files/haldex4.pdf
vavoom - 30-05-2015, 10:57
Dokładnie tak, LOCK nie jest sztywną blokadą (blokuje tylko przy małych prędkościach), natomiast w pełnym zakresie prędkości przekazuje więcej momentu na tył niż 4WD Auto. Nie wiem jak było w OII, ale już w ASX była jakaś aktualizacja softu, do 100 km/h Lock działa mniej więcej w proporcji 60/40 (vs. 96/4 czy 90/10 przy Haldexie), powyżej na tył trafia coraz mniej momentu.
W OIII soft jest jeszcze bardziej dopracowany (przynajmniej teoretycznie, nie testowałem).
Oczywiście nijak nie zastąpi to centralnego dyfra, ale sporo SAWD Subaru też ma właśnie sprzęgła wielotarczowe (ACT-4 z bazowym podziałem 60/40).
Auto & Lock (ASX vs. SX4):
|
|
|